Menü

Mit jelent a keresztallergia?

A keresztallergia ismerete azoknak rendkívül fontos, akik észrevették, hogy allergiás panaszaik olyankor is felerősödnek, amikor az allergén-koncentráció nem emelkedett szinten van jelen a levegőben. Ennek hátterében áll sokszor az úgynevezett keresztallergia.

A keresztallergia azt jelenti, hogy bizonyos anyagok képesek más anyagot helyettesíteni, utánozni, amitől felerősödik az allergiánk, erre az egyik leggyakoribb és talán legismertebb példa a görögdinnye-parlagfű keresztallergiája, melynek oka az anyagok kémiai szerkezetének hasonlósága.

A parlagfű allergiások csekély százalékánál görögdinnye fogyasztása után ugyanis szájüregi viszketés, ajak, nyelv, garat vizenyő, néha hasi görcsök lépnek fel.

De említhetnénk a mogyoró példáját is: ha a földimogyoró fogyasztása után szájviszketés, torokkaparás jelentkezik, lehet keresztallergia következménye, de jelentheti azt is, hogy az érintett a földimogyoróra allergiás. Azért fontos kideríteni a pontos okát a jelenségnek, mert életveszélyes anafilaxia is kialakulhat.

Honnan tudni, mi-mivel léphet reakcióba és okozhat keresztallergiát?

Ismert és gyakori keresztallergiák:

Parlagfű: görögdinnye, sárgadinnye, paradicsom, uborka

Fekete üröm: a teljesség igénye nélkül a kömény, csilibors, paprika, paradicsom, sárgarépa, petrezselyem, burgonya és egy sor más zöldség és fűszernövény.

A nyírfa a mogyoró, dió, mandula, alma, cseresznye, sárgabarack, körte, szilva, meggy, őszibarack, burgonya, kivi, avokadó párosításaival okozhat gondot.

Aki a füvekre érzékeny, ne fogyasszon paradicsomot, rozst, búzát, szóját, földimogyorót.

A földimogyoró a dióval okoz keresztallergiát, a diófélék pedig a búzával, rozzsal mákkal, mogyoróval nem kompatibilisek.

Korábbi cikkünkben már írtunk az immunterápia hatékonyságáról, ez megoldás lehet mind az allergiás, mind pedig az orális allergia szindróma tüneteinek kezelésében, de minden esetben nagyon fontos az alapos kivizsgálás, allergiadiagnosztika.

Minden pollen- és házipor-allergiásnak érdemes keresztreakciókra gyanakodni, ha bizonyos élelmiszerekkel szemben a szervezete allergiás tünetekkel reagál. Érdemes ezeket kivizsgáltatni, és a továbbiakban elkerülni ezeket az élelmiszereket.

Ismerjük-e a zöld dió felhasználását?

A diónak számtalan jótékony hatása van a szervezetünkre nézve. Tápanyagokban és vitaminokban gazdag. Tele van omega 3 zsírsavakkal, antioxidánsokkal, csökkenti a vérnyomást és serkenti az agyműködést. De mire használhatjuk fel még éretlen zöld állapotában ezt az őszi finomságot?

Pörgesd fel az energiaszintedet pár apró trükkel!

Kimerülten minden cselekedet óriási erőfeszítést igényel, ezért folyton azon vagyunk, hogy újabb és újabb praktikákat kipróbálva mozgósítsuk az energiatartalékainkat. Az alábbi tippek is ezt a célt szolgálják.

Alacsony kalóriás édességek nyomában

Ne legyen ellenséged a nassolás, nem baj, ha szereted az édességeket, de igyekezz olyanokat válogatni, amelyektől nem fog többet mutatni a mérleg.Ha te is szereted édességgel befejezni az ebédet vagy a vacsorát, vagy édes reggelivel indítani a napodat, akkor néha biztosan megfordul a fejedben, hogy megpróbáld csökkenteni a cukorfogyasztásod. Ez nemcsak az alakod, hanem az egészséged megőrzése miatt is fontos. Ha úgy érzed, hogy túlzásba vitted a cukorfogyasztást, akkor ezekkel a módszerekkel csökkentheted.

Igyál sok vizet – de mennyit? Veszélyes is lehet a túlivás

Tudjuk, hogy fontos a folyadékbevitel, hiszen „már a csapból is ez folyik”. A víz az örök fiatalság, a kicsattanó egészség és a szépség szere, amelyből nem lehet eleget fogyasztani ahhoz, hogy elérjük ezt a jótékony hatást. Ez mind igaz, ám a túlzásba vitt folyadékfogyasztás ugyanolyan veszélyekkel járhat, mint a kiszáradás. De akkor mennyi az elég?

Mit kell tudni a gyógyvizekről?

Mit nevezünk gyógyvíznek? Azokat az ásványvizeket, amelyek tulajdonságaik, összetételük alapján gyógyító hatásúak és számukra rendelet alapján az ásványvíz vagy gyógyvíz megnevezést engedélyezték.