Menü

Mit jelent a keresztallergia?

A keresztallergia ismerete azoknak rendkívül fontos, akik észrevették, hogy allergiás panaszaik olyankor is felerősödnek, amikor az allergén-koncentráció nem emelkedett szinten van jelen a levegőben. Ennek hátterében áll sokszor az úgynevezett keresztallergia.

A keresztallergia azt jelenti, hogy bizonyos anyagok képesek más anyagot helyettesíteni, utánozni, amitől felerősödik az allergiánk, erre az egyik leggyakoribb és talán legismertebb példa a görögdinnye-parlagfű keresztallergiája, melynek oka az anyagok kémiai szerkezetének hasonlósága.

A parlagfű allergiások csekély százalékánál görögdinnye fogyasztása után ugyanis szájüregi viszketés, ajak, nyelv, garat vizenyő, néha hasi görcsök lépnek fel.

De említhetnénk a mogyoró példáját is: ha a földimogyoró fogyasztása után szájviszketés, torokkaparás jelentkezik, lehet keresztallergia következménye, de jelentheti azt is, hogy az érintett a földimogyoróra allergiás. Azért fontos kideríteni a pontos okát a jelenségnek, mert életveszélyes anafilaxia is kialakulhat.

Honnan tudni, mi-mivel léphet reakcióba és okozhat keresztallergiát?

Ismert és gyakori keresztallergiák:

Parlagfű: görögdinnye, sárgadinnye, paradicsom, uborka

Fekete üröm: a teljesség igénye nélkül a kömény, csilibors, paprika, paradicsom, sárgarépa, petrezselyem, burgonya és egy sor más zöldség és fűszernövény.

A nyírfa a mogyoró, dió, mandula, alma, cseresznye, sárgabarack, körte, szilva, meggy, őszibarack, burgonya, kivi, avokadó párosításaival okozhat gondot.

Aki a füvekre érzékeny, ne fogyasszon paradicsomot, rozst, búzát, szóját, földimogyorót.

A földimogyoró a dióval okoz keresztallergiát, a diófélék pedig a búzával, rozzsal mákkal, mogyoróval nem kompatibilisek.

Korábbi cikkünkben már írtunk az immunterápia hatékonyságáról, ez megoldás lehet mind az allergiás, mind pedig az orális allergia szindróma tüneteinek kezelésében, de minden esetben nagyon fontos az alapos kivizsgálás, allergiadiagnosztika.

Minden pollen- és házipor-allergiásnak érdemes keresztreakciókra gyanakodni, ha bizonyos élelmiszerekkel szemben a szervezete allergiás tünetekkel reagál. Érdemes ezeket kivizsgáltatni, és a továbbiakban elkerülni ezeket az élelmiszereket.

Fehérjehiány, te felismered?

Mindenhonnan azt halljuk, hogy mennyire fontos a fehérje a szervezetünk számára, de sokan nem is tudják, hogy mi az, vagy, hogy milyen tünetekkel jár a hiánya.

Amit a citromos víz fogyasztásáról tudni érdemes

Rengeteg sztárdiéta és egészséggel foglalkozó oldal ír a citromos víz fogyasztásának jótékony hatásáról, ezért összeszedtük, amit erről tudni érdemes.

Mit jelent a pH érték?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot.

Fűszernövények a gasztronómiában

A fűszernövények fontos szerepet játszanak a gasztronómiában, a gyógyászatban és a kultúrában is. Mit érdemes tudni róluk?

A zöld tea jótékony hatásai

A zöld tea számos jótékony hatással rendelkezik, amelyek közül több tudományosan is alátámasztott. Nézzük a legfontosabbakat!