Az árpafű jótékony hatásai
- Dátum: 2023.06.04., 20:21
- Balogh Emese
- képek:pexels.com
- A-vitamin, antioxidáns, árpafű, B-vitamin, bélrendszer, C-vitamin, candida, emésztés, enzim, étvágy, fehérje, gyomor, gyulladáscsökkentő, klorofill, koleszterin, magnézium, potencia, rost, tápanyag, vércukorszint
Az árpafüvet kevesen ismerik, azonban egy rendkívül egészséges, sokoldalú táplálék, ami ráadásul kapszula formában, tehát étrendkiegészítőként is kapható.
Az árpafű tulajdonképpen az árpa magjának a hajtása, amit leggyakrabban porrá őrölve hoznak forgalomba, tehát kapszula vagy őrlemény formájában is hozzájuthatunk. Nevezik szuperételnek is, ami egyáltalán nem meglepő, tekintve, hogy milyen magas tápanyag-, vitamin- és rosttartalma van.
Számos ásványi anyag, nyomelem és vitamin található benne, többek között béta-karotin, B1-, B2-, B6-, C-, E-, H-vitamin, folsav, panthotén és nikotinsav, ezen kívül nagy mennyiségben tartalmas magnéziumot, klorofillt, valamint rostot. Az is kiemelkedővé teszi az árpafüvet, hogy az imént felsorolt anyagokat, valamint növényi fehérjéket és enzimeket – mint például a SOD, vagyis szuperoxid dizmutáz, ami rendkívül erős antioxidáns - az emberi szervezet számára megfelelő arányban tartalmazza, így nem csoda, hogy szuperételként emlegetik.
Fogyaszthatjuk egyszerűen a napi vitamin- és ásványi anyag szükségletünk ellátása érdekében, de számos egészségügyi hatása ismert.
Elsősorban a rengeteg mikro- és makrotápanyagnak köszönhetően javítja az immunrendszer működését, ellenállóbbá teszi a szervezetet a különböző fertőzésekkel szemben. Ezen kívül rendkívül hatékony a gyomor- és bélproblémák enyhítésében, mivel a benne található rostok elősegítik az emésztést, valamint erősítik a gyomor nyálkahártyáját. A bélbaktériumok, tehát a bélrendszerünk mikrobiomja is meghálálja, ha rendszeresen fogyasztunk árpafüvet, mivel elősegíti a hasznos flóra képződését és fenntartását, ezen kívül a vastagbélgyulladás tüneteit is enyhíti.
Az étvágyra is hat, egészen pontosan csökkenti azt, szintén a benne a található nagy mennyiségű rostnak köszönhetően. Ennek következtében hasznos kiegészítő kelléke lehet egy diétának, mivel kalóriatartalma rendkívül alacsony.
A vércukorszintre, a koleszterinszintre és általánosan a vérképre is jótékony hatással van. A koleszterinszintet csökkenti, a vérnyomást pedig a telítettségérzet elérésével tartja a normális értékeken belül.
Említettük, hogy klorofill tartalma is jelentős, ami többek között gyulladáscsökkentő hatással van az emberi szervezetre, valamint a tapasztalatok alapján rendszeresen fogyasztva enyhíti az allergiás tüneteket is. Bár kevés helyen említik, azonban a hangulatra, illetve a szexuális potenciálra is rendkívül jó hatással van, illetve gyakran ajánlják candida fertőzéssel hosszabb ideje küzdő páciensek számára.
Kiváló választás vitaminpótlásra, a fentebb említett egészségügyi problémák kiegészítő kezelésére, illetve általános egészségügyi állapot javítására, azonban, ha valamilyen vitamin- vagy tápanyaghiányt állapítottak meg korábban, mindenképpen érdemes dietetikussal, illetve szakorvossal konzultálni.
Hogyan készítsünk chutneyt? Ez most lekvár vagy savanyúság?
Se nem lekvár, se nem savanyúság, még csak nem is mártás, sem nem szósz. Vagy egy kicsit mindegyik együtt, de az biztos, hogy húsok mellé zseniális! Azok, akik szeretnek kipróbálni új ízeket és textúrákat, ők biztosan szeretni fogják a „chutney”-t.
Vitaminok fontossága ősszel
Beköszöntött az ősz, sőt már a hűvöseb idő is utolért bennünket! Ilyenkor érdemes odafigyelni arra, hogy ne betegedjünk meg, és karban tartsuk az immunrendszerünket. Ennek az alapja a megfelelő táplálkozás és vitaminbevitel.
Most akkor mennyi az annyi?
Számtalan cikk és tanulmány látott már napvilágot a koffeinfogyasztással kapcsolatban. Utánanéztünk, mennyi a biztonságosan elfogyasztható napi koffeinmennyiség.
Meta cím: Most akkor mennyi az annyi?
A kávé és koffein hatása a szervezetre: napi hány csésze a határ?
A kávé világszerte az egyik legnépszerűbb ital, de hatásait tekintve megoszlanak a vélemények. Vajon tényleg jótékony, vagy több kárt okoz, mint hasznot? Ebben a cikkben részletesen megvizsgáljuk a kávé pozitív és negatív hatásait, valamint azt, hogy mennyi kávé fogyasztása ajánlott a mindennapokban.
Miért egészséges több halat fogyasztani?
Európa legtöbb országában átlagosan 20 kg halat fogyasztanak az emberek évente – ez az arány nálunk alig 4 kg, ami eléggé szomorú, hiszen a halfogyasztás rengeteg pozitív élettani hatással bír. Hazánkban az emberek átlagosan havonta egy alkalommal fogyasztanak halat.