Menü

Az árpafű jótékony hatásai

Az árpafüvet kevesen ismerik, azonban egy rendkívül egészséges, sokoldalú táplálék, ami ráadásul kapszula formában, tehát étrendkiegészítőként is kapható.

Az árpafű tulajdonképpen az árpa magjának a hajtása, amit leggyakrabban porrá őrölve hoznak forgalomba, tehát kapszula vagy őrlemény formájában is hozzájuthatunk. Nevezik szuperételnek is, ami egyáltalán nem meglepő, tekintve, hogy milyen magas tápanyag-, vitamin- és rosttartalma van.

Számos ásványi anyag, nyomelem és vitamin található benne, többek között béta-karotin, B1-, B2-, B6-, C-, E-, H-vitamin, folsav, panthotén és nikotinsav, ezen kívül nagy mennyiségben tartalmas magnéziumot, klorofillt, valamint rostot. Az is kiemelkedővé teszi az árpafüvet, hogy az imént felsorolt anyagokat, valamint növényi fehérjéket és enzimeket – mint például a SOD, vagyis szuperoxid dizmutáz, ami rendkívül erős antioxidáns - az emberi szervezet számára megfelelő arányban tartalmazza, így nem csoda, hogy szuperételként emlegetik.

Fogyaszthatjuk egyszerűen a napi vitamin- és ásványi anyag szükségletünk ellátása érdekében, de számos egészségügyi hatása ismert.

Elsősorban a rengeteg mikro- és makrotápanyagnak köszönhetően javítja az immunrendszer működését, ellenállóbbá teszi a szervezetet a különböző fertőzésekkel szemben. Ezen kívül rendkívül hatékony a gyomor- és bélproblémák enyhítésében, mivel a benne található rostok elősegítik az emésztést, valamint erősítik a gyomor nyálkahártyáját. A bélbaktériumok, tehát a bélrendszerünk mikrobiomja is meghálálja, ha rendszeresen fogyasztunk árpafüvet, mivel elősegíti a hasznos flóra képződését és fenntartását, ezen kívül a vastagbélgyulladás tüneteit is enyhíti.

Az étvágyra is hat, egészen pontosan csökkenti azt, szintén a benne a található nagy mennyiségű rostnak köszönhetően. Ennek következtében hasznos kiegészítő kelléke lehet egy diétának, mivel kalóriatartalma rendkívül alacsony.

A vércukorszintre, a koleszterinszintre és általánosan a vérképre is jótékony hatással van. A koleszterinszintet csökkenti, a vérnyomást pedig a telítettségérzet elérésével tartja a normális értékeken belül.

Említettük, hogy klorofill tartalma is jelentős, ami többek között gyulladáscsökkentő hatással van az emberi szervezetre, valamint a tapasztalatok alapján rendszeresen fogyasztva enyhíti az allergiás tüneteket is. Bár kevés helyen említik, azonban a hangulatra, illetve a szexuális potenciálra is rendkívül jó hatással van, illetve gyakran ajánlják candida fertőzéssel hosszabb ideje küzdő páciensek számára.

Kiváló választás vitaminpótlásra, a fentebb említett egészségügyi problémák kiegészítő kezelésére, illetve általános egészségügyi állapot javítására, azonban, ha valamilyen vitamin- vagy tápanyaghiányt állapítottak meg korábban, mindenképpen érdemes dietetikussal, illetve szakorvossal konzultálni.

A világ legegészségesebb sajtja

A sajt rengeteg koleszterint, telített zsírsavat és nátriumot tartalmaz, nem véletlen, hogy sokáig mumusnak számított a táplálkozás szakértők számára. A szakemberek arra intettek, hogy ha szeretnénk elkerülni az elhízás és a szívbetegség veszélyét, akkor ne nagyon együnk sajtot. Az elmúlt években azonban átértékelték a sajtféléket, miután több kutatás is bizonyította pozitív hatásukat.

Testedzés segítséggel: vitaminok, protein, kreatin és társai

A legtöbb minőségi étrend-kiegészítő egy egészséges ember számára az adagolás betartása mellett nem jelent különösebben kockázatot. Azt azonban semmiképpen nem mondhatjuk, hogy mindent, amit a neten találunk biztonsággal beszedhetünk, ezért mindig fontos szakember tanácsát kikérni.

Az elhízás valódi okai

A testsúlyt genetikai tényezők, az anyagcsere sebessége és pszichés eredetű tényezők egyaránt befolyásolják. Az éhség alapvetően elsődleges motiváció, az evés rögzült viselkedésforma, de ami az állatoknál egyszerű szabályozási mechanizmus, az embernél több tényező által meghatározott, bonyolult folyamattá válik, amelynek szociális és kulturális vonatkozásai is vannak.

Az evés boldogít?

Léteznek ételek, amelyek boldogítanak, ugyanis némely élelmiszerben megtalálható a boldogsághormonnak is nevezett szerotonin képződéséhez elengedhetetlenül fontos triptofán.

Hisztamindiéta

Vannak olyan emberek, akik nem tudják tolerálni a hisztamint, ezért bizonyos dolgokra oda kell figyelniük, például a táplálkozásukra. Amit a hisztamindiétáról tudni érdemes.