Menü

Amerre jár, ürít. No, ez az, ami sokakat piszkál

Az otthonunk a nyugalom, a menedék, ahová naponta hazatérünk. Azt hisszük, hogy biztonságban vagyunk, de olyan apróság is betolakodik az életünkbe, amelyet teljesen nem tudunk kiiktatni, azonban minimalizálni igen. Ez a por. Maga a por jelenléte is idegesítő, hiszen kiegyenlítetlen harcot vívunk a küzdelemben a tisztaságért, de ami az igazi egészségügyi gondot okozza az nem a por, hanem a poratka ürüléke.

A poratkák ürüléke allergiás reakciókat és légzőszervi problémákat okozhatnak bizonyos személyeknél. Néhányan ugyanis túlérzékeny reakciót tapasztalhatnak a poratkák által kibocsátott allergén fehérjékre. Az allergiás tünetek közé tartozhatnak az orrfolyás, tüsszögés, orrdugulás, köhögés, szemviszketés, könnyezés és bőrallergia. Súlyosabb esetekben asztmás rohamok is előfordulhatnak vagy ténylegesen kialakulhat az asztma.

A poratkák tehát potenciális allergének lehetnek, azonban van néhány tanács, amelyet érdemes megfogadni, hogy megszabaduljunk a por és vele együtt a poratkák kellemetlen társaságától:

Rendszeres takarítás

Rendszeresen takarítsd a házat, hogy csökkentsd a poratkák számát. Porszívózd és töröld át a padlókat, a bútorokat és a felületeket. Használj porszívót, lehetőleg HEPA szűrőset, hogy leghatékonyabban tudd eltávolítani a port és a poratkákat. Rendszeresen cserél a porzsákot.

Ágynemű és párnák tisztítása

Legalább 60 °C-on és rendszeresen mosd az ágyneműt és minimum kéthetente cseréld, hogy elpusztítsd a poratkákat. Használj allergiamentes párnahuzatot és matracvédőt, amely megakadályozza a poratkák behatolását.

Allergének csökkentése

Távolítsd el a porfogókat otthonról. A használat nélküli tárgyak, a nehéz textíliák, vastag szőnyegek mind kedvező élőhelyet jelentenek a poratkáknak.

Szellőztess

Szellőztesd rendszeresen az otthonodat, hogy a friss levegő beáramlásával csökkenteni tudd a poratkák koncentrációját.

Párásítás és levegőtisztítás

A megfelelő páratartalom fenntartása segíthet csökkenteni a poratkák számát. A szárazabb időszakokban különösen jót tesz a párásító. A levegőtisztító berendezés képes kiszűrni az allergéneket és poratkákat.

Allergia teszt

Ha komoly problémáid vannak és a porra gyanakodsz, akkor érdemes lehet allergiatesztet végeztetni. A szakember segítséget nyújthat az allergia kezelésében és az az elleni védekezésben.

Ezek a módszerek és eszközök segíthetnek csökkenteni a poratkák jelenlétét és enyhíteni azok allergiás hatásait.

Az érzelmi stabilitás nem egy adottság

Csecsemőként kétségbeesetten ordítunk az értetlen felnőttekkel, és – amikor nem kapjuk meg azonnal a magunkét – sokszor felnőttként sem jutunk jobb megoldásra. Vajon miért viselkedünk felnőtt fejjel is gyerekként, amikor nem érjük el a célunkat? Hogyan lehet az, hogy egy nyelvet beszélünk, de hiába, mert mégsem értjük meg egymást? Miért mennek füstbe nagy lánggal indult kapcsolatok, nagy lelkesedéssel indított közös munkák, projektek?

Alufólia kisokos

Számtalan háztartásban megtalálható az alufólia a konyhai eszközök között. A legtöbb ember, sütéshez, vagy élelmiszer csomagolására használja, de számos további lehetőségeket is rejt magába. Az elmúlt években pedig arra keresik a kutatók a választ, hogy egészséges-e a használata.

A legerősebb és legtermészetesebb tisztítószerek

Szeretnék mindenkit lebeszélni a vegyszerekről, erős kemikáliákról, vessünk be helyettük éppoly hatásos, ám természetes, házi tisztító – és fertőtlenítőszereket!

Ne dobj ki ételt!

Előfordul, hogy a hűtő mélyéről olyan finomságok kerülnek elő, melyekről megfeledkeztünk, s mire a tányérunkra kerülne, már lejárt a szavatosságuk, így a szemétben landolnak. Ismerős a helyzet? Ígérjük meg magunknak, hogy mostantól tudatosabb fogyasztók leszünk!

Pörgesd fel az energiaszintedet pár apró trükkel!

Kimerülten minden cselekedet óriási erőfeszítést igényel, ezért folyton azon vagyunk, hogy újabb és újabb praktikákat kipróbálva mozgósítsuk az energiatartalékainkat. Az alábbi tippek is ezt a célt szolgálják.