Menü

Amerre jár, ürít. No, ez az, ami sokakat piszkál

Az otthonunk a nyugalom, a menedék, ahová naponta hazatérünk. Azt hisszük, hogy biztonságban vagyunk, de olyan apróság is betolakodik az életünkbe, amelyet teljesen nem tudunk kiiktatni, azonban minimalizálni igen. Ez a por. Maga a por jelenléte is idegesítő, hiszen kiegyenlítetlen harcot vívunk a küzdelemben a tisztaságért, de ami az igazi egészségügyi gondot okozza az nem a por, hanem a poratka ürüléke.

A poratkák ürüléke allergiás reakciókat és légzőszervi problémákat okozhatnak bizonyos személyeknél. Néhányan ugyanis túlérzékeny reakciót tapasztalhatnak a poratkák által kibocsátott allergén fehérjékre. Az allergiás tünetek közé tartozhatnak az orrfolyás, tüsszögés, orrdugulás, köhögés, szemviszketés, könnyezés és bőrallergia. Súlyosabb esetekben asztmás rohamok is előfordulhatnak vagy ténylegesen kialakulhat az asztma.

A poratkák tehát potenciális allergének lehetnek, azonban van néhány tanács, amelyet érdemes megfogadni, hogy megszabaduljunk a por és vele együtt a poratkák kellemetlen társaságától:

Rendszeres takarítás

Rendszeresen takarítsd a házat, hogy csökkentsd a poratkák számát. Porszívózd és töröld át a padlókat, a bútorokat és a felületeket. Használj porszívót, lehetőleg HEPA szűrőset, hogy leghatékonyabban tudd eltávolítani a port és a poratkákat. Rendszeresen cserél a porzsákot.

Ágynemű és párnák tisztítása

Legalább 60 °C-on és rendszeresen mosd az ágyneműt és minimum kéthetente cseréld, hogy elpusztítsd a poratkákat. Használj allergiamentes párnahuzatot és matracvédőt, amely megakadályozza a poratkák behatolását.

Allergének csökkentése

Távolítsd el a porfogókat otthonról. A használat nélküli tárgyak, a nehéz textíliák, vastag szőnyegek mind kedvező élőhelyet jelentenek a poratkáknak.

Szellőztess

Szellőztesd rendszeresen az otthonodat, hogy a friss levegő beáramlásával csökkenteni tudd a poratkák koncentrációját.

Párásítás és levegőtisztítás

A megfelelő páratartalom fenntartása segíthet csökkenteni a poratkák számát. A szárazabb időszakokban különösen jót tesz a párásító. A levegőtisztító berendezés képes kiszűrni az allergéneket és poratkákat.

Allergia teszt

Ha komoly problémáid vannak és a porra gyanakodsz, akkor érdemes lehet allergiatesztet végeztetni. A szakember segítséget nyújthat az allergia kezelésében és az az elleni védekezésben.

Ezek a módszerek és eszközök segíthetnek csökkenteni a poratkák jelenlétét és enyhíteni azok allergiás hatásait.

Kemping a kertben

Szeretnéd átélni egy kemping hangulatát, de nincs rá lehetőséged, hogy elutazz otthonról? Rendezz be a kertedben egy sátrat, és éld át otthonról a szabadban töltött éjszaka autentikus hangulatát, az otthon közelségének előnyeivel fűszerezve!

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.

Vattacukor szülők – egy családi viselkedésminta

Sokféleképpen módon nevelhetjük gyerekeinket, lehetünk szigorúak, engedékenyek, megalkuvók, igazából bármilyenek. Általában gyereke válogatja, hogy mi a legjobb, de vannak viselkedésminta típusok, amibe általában beleillünk. Nézzük, mit jelent, ha valaki vattacukor szülő típus!

Metamorf masszázs, a testi-lelki felfrissülés

Zöldségeinket megannyi módon fogyaszthatjuk, minél színesebb a tál, annál finomabb és egészségesebb, de ne feledkezzünk meg arról, hogy egyes zöldségek levelei is zamatosak, vitamindúsak és ezerféleképpen felhasználhatóak. Nézzük, mik ezek!

Kreatív szépségápolás házilag

Szereted a bőrödet kényeztetni kicsit, de túl drágának, vagy esetleg természetellenesnek érzed a drogériában kapható termékeket? Semmi probléma, hiszen ezeket a szépségápolási termékeket elkészítheted otthon is, ehhez hoztam nektek néhány ötletet ebben a cikkben!