Menü

Mi az az állatbarát munkahely?

Nagyon sokan szeretjük a háziállatokat, számos jótékony hatásuk van az életünkre, olyannyira, hogy manapság már léteznek állatbarát munkahelyek is. Mi az az állatbarát iroda és miért terjedtek el?

Talán hajmeresztő ötletnek hangzik elsőre, pedig egyre több az állatbarát iroda, vannak olyan cégóriások, melyek, büszkén vállalják, hogy kultúrájuk szerves részét képezik a kutyák, sőt kutyatulajdonos alkalmazottjaikat „dooglers”-nek hívják.

Mi a helyzet Magyarországon?

Hazánkban is egyre több olyan cég van, ahol megjelennek az irodában a házikedvencek, kutyái, macskák, vagy egy-egy akvárium. Az állatbarát munkahelynek számos előnye van, melyet felismertek a munkáltatók.

Vitathatatlan, hogy az állatok csökkentik a stresszt, feldobják a munkanapokat, oldják a feszültséget. Összekovácsolják a csapatot, segítik a munkahelyi kapcsolatok kialakulását, hiszen a dolgozók jobban érzik magukat, ezzel pedig lojálissá válnak a cég iránt.

A testre is jó hatással vannak az állatok, többet mozgunk, így fizikailag is segíti a dolgozók egészségének fenntartását.

Az állatbarát cégkultúra boldogabb és egészségesebb alkalmazottakat eredményezhet, ezt mi sem mutatja jobban, mint az a tanulmány mely nemrégiben világított rá arra, hogy a házikedvencek munkahelyen való megjelenése javítja a csoportkohéziót, növeli a bizalmat és az együttműködést, ezenkívül népszerűbbek az állatbarát munkahelyek.

Természetesen az állatbarát munkahely kialakítása nem egyik napról a másikra történik, alapos előkészítést igényel.

Fontos, hogy minden munkavállaló adja teljes hozzájárulását az irodakutyához. Lehet valaki allergiás vagy akár érezhet félelmet a kutyák iránt, természetesen az ő igényeiket figyelembe kell venni.

Arra is figyelni kell, hogy hány eb tartózkodhat a munkahelyen és ezek az állatok, hogy jönnek ki egymással, illetve biztosítani kell a házikedvencek tartásához szükséges megfelelő körülményeket, fekhelyet, táplálékot, mozgásigényt és arra is ügyelni kell, hogy az irodai berendezésekben ne tehessenek kárt ezek az állatok és ne zavarja az embereket munkavégzés közben.

Ha úgy tetszik, hívjuk akár irodakutya-etikettnek azt a szabályzatot, amibe a betartandó dolgokat összefoglaljuk.

A felmérések eddig azt bizonyítják, hogy az állatbarát munkahelyek pozitív hatást gyakorolnak az alkalmazottakra, az állatok jelenléte pozitív légkört eredményez, közösségépítő erővel bír és az egészségüknek is jót tesz.

Az érzelmi stabilitás nem egy adottság

Csecsemőként kétségbeesetten ordítunk az értetlen felnőttekkel, és – amikor nem kapjuk meg azonnal a magunkét – sokszor felnőttként sem jutunk jobb megoldásra. Vajon miért viselkedünk felnőtt fejjel is gyerekként, amikor nem érjük el a célunkat? Hogyan lehet az, hogy egy nyelvet beszélünk, de hiába, mert mégsem értjük meg egymást? Miért mennek füstbe nagy lánggal indult kapcsolatok, nagy lelkesedéssel indított közös munkák, projektek?

Alufólia kisokos

Számtalan háztartásban megtalálható az alufólia a konyhai eszközök között. A legtöbb ember, sütéshez, vagy élelmiszer csomagolására használja, de számos további lehetőségeket is rejt magába. Az elmúlt években pedig arra keresik a kutatók a választ, hogy egészséges-e a használata.

A legerősebb és legtermészetesebb tisztítószerek

Szeretnék mindenkit lebeszélni a vegyszerekről, erős kemikáliákról, vessünk be helyettük éppoly hatásos, ám természetes, házi tisztító – és fertőtlenítőszereket!

Ne dobj ki ételt!

Előfordul, hogy a hűtő mélyéről olyan finomságok kerülnek elő, melyekről megfeledkeztünk, s mire a tányérunkra kerülne, már lejárt a szavatosságuk, így a szemétben landolnak. Ismerős a helyzet? Ígérjük meg magunknak, hogy mostantól tudatosabb fogyasztók leszünk!

Pörgesd fel az energiaszintedet pár apró trükkel!

Kimerülten minden cselekedet óriási erőfeszítést igényel, ezért folyton azon vagyunk, hogy újabb és újabb praktikákat kipróbálva mozgósítsuk az energiatartalékainkat. Az alábbi tippek is ezt a célt szolgálják.