Menü

Mi az az állatbarát munkahely?

Nagyon sokan szeretjük a háziállatokat, számos jótékony hatásuk van az életünkre, olyannyira, hogy manapság már léteznek állatbarát munkahelyek is. Mi az az állatbarát iroda és miért terjedtek el?

Talán hajmeresztő ötletnek hangzik elsőre, pedig egyre több az állatbarát iroda, vannak olyan cégóriások, melyek, büszkén vállalják, hogy kultúrájuk szerves részét képezik a kutyák, sőt kutyatulajdonos alkalmazottjaikat „dooglers”-nek hívják.

Mi a helyzet Magyarországon?

Hazánkban is egyre több olyan cég van, ahol megjelennek az irodában a házikedvencek, kutyái, macskák, vagy egy-egy akvárium. Az állatbarát munkahelynek számos előnye van, melyet felismertek a munkáltatók.

Vitathatatlan, hogy az állatok csökkentik a stresszt, feldobják a munkanapokat, oldják a feszültséget. Összekovácsolják a csapatot, segítik a munkahelyi kapcsolatok kialakulását, hiszen a dolgozók jobban érzik magukat, ezzel pedig lojálissá válnak a cég iránt.

A testre is jó hatással vannak az állatok, többet mozgunk, így fizikailag is segíti a dolgozók egészségének fenntartását.

Az állatbarát cégkultúra boldogabb és egészségesebb alkalmazottakat eredményezhet, ezt mi sem mutatja jobban, mint az a tanulmány mely nemrégiben világított rá arra, hogy a házikedvencek munkahelyen való megjelenése javítja a csoportkohéziót, növeli a bizalmat és az együttműködést, ezenkívül népszerűbbek az állatbarát munkahelyek.

Természetesen az állatbarát munkahely kialakítása nem egyik napról a másikra történik, alapos előkészítést igényel.

Fontos, hogy minden munkavállaló adja teljes hozzájárulását az irodakutyához. Lehet valaki allergiás vagy akár érezhet félelmet a kutyák iránt, természetesen az ő igényeiket figyelembe kell venni.

Arra is figyelni kell, hogy hány eb tartózkodhat a munkahelyen és ezek az állatok, hogy jönnek ki egymással, illetve biztosítani kell a házikedvencek tartásához szükséges megfelelő körülményeket, fekhelyet, táplálékot, mozgásigényt és arra is ügyelni kell, hogy az irodai berendezésekben ne tehessenek kárt ezek az állatok és ne zavarja az embereket munkavégzés közben.

Ha úgy tetszik, hívjuk akár irodakutya-etikettnek azt a szabályzatot, amibe a betartandó dolgokat összefoglaljuk.

A felmérések eddig azt bizonyítják, hogy az állatbarát munkahelyek pozitív hatást gyakorolnak az alkalmazottakra, az állatok jelenléte pozitív légkört eredményez, közösségépítő erővel bír és az egészségüknek is jót tesz.

Amikor a házikedvencünket gyászoljuk

A házikedvenc elvesztése kapcsán kialakult gyász egy teljesen természetes reakció. Vannak olyan gazdik, akiknek nagyon nehéz túltenniük magukat háziállatuk elvesztésén, de kisgyerekek esetében azt gondolom ez fokozottan nehéz.

A Mecsek kincsei

Ha belföldön szeretnél eltölteni valahol egy kellemes hétvégét, akkor a Mecsek egy kiváló hely lehet erre. Rengeteg természeti csoda vár felfedezésre itt, és a sok erdős terület még a nyári melegben is hűvös kirándulóhelyet biztosíthat az idelátogatók számára. Hogyha ez nem lenne elég, az egyik legnagyobb vidéki város, Pécs is számtalan programmal várja a belföldi turistákat.

Legjobb falatok grillrácson

A grillezés több, mint egy szimpla ételkészítés. Társasági program, családi élmény, csapatépítő tevékenység, s emellett egyenes út a gasztronómiai örömök világába. Sokan alig várják, hogy a hőmérő szála minél magasabbra kúszon és elővehessék a kerti grillsütőt.

Hogyan legyen a medence vize kristálytiszta?

Ha úgy döntünk, beruházunk egy medencére, akkor fontos utánanézni annak is, hogyan érhető el a víz tisztán tartása. Hogyan érjük el, hogy a medence vize ne legyen a baktériumok táptalaja?

Közösségi kertek

Szívesen kertészkednél te is, de társasházban élsz? A közösségi kertek többek között erre a problémára kínálnak megoldást azok számára, akik a városban is szeretnének egy kis időt a kertészkedés szépségeivel tölteni.