Menü

A bor vagy a sör az egészségesebb?

Kánikulában nem tanácsos alkoholt fogyasztani, mégis csábító lehet egy fülledt, nyári este egy korsó jéghideg, frissen csapolt sörrel vagy egy gyümölcsös rozéfröccsel hűsíteni magunkat. Na de mégis melyiket válasszuk? A bor jótékony hatását régóta ismerjük, és nemrég a sörről is beigazolódott, hogy egy csodálatos találmány.

A komló igazi csodaszer a sörben

A sör egyik fontos alkotóeleme a komló, amit a gyógyászatban az alvás, az emésztés, a női egészség és az idegrendszer támogatására használnak. A komló számos bioaktív vegyületet tartalmaz, köztük egyedülálló savakat, illóolajokat és polifenolokat. Az erős gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatású komlósavak adják a sör jellegzetes keserű ízét.

A komló mindemellett gyenge ösztrogénszerű aktivitású vegyületeket tartalmaz, ami segíthet megelőzni a menopauza utáni csontritkulást.

Hatással lehet a bélflórára oly módon, hogy elősegíti a hasznos bélbaktériumok fejlődését, de segít szabályozni az anyagcserét és a vércukorszintet is.

Ám a sörnek van egy elég érdekes hatása is. Mint ismert, a szervezet a vérből származó őssejtek segítségével képes helyreállítani a sérült artériákat. Ezek az őssejtek képesek újratelepíteni és helyreállítani az artériák bélését. A kutatók azt találták, hogy a vérben lévő őssejtek száma megnőtt, miután az alanyok sört vagy alkoholmentes sört ittak.

A bor nyugtat és oldja a stresszt

A borban lévő több száz egészséges növényi anyag enyhíti a gyulladásos folyamatokat, és egyes vélemények szerint a rák megelőzésében is szerepük van, mivel legyőzik a sejteket támadó szabad gyököket.

A polifenol csökkenti a zsírlerakódást az erekben, mérsékelve az érelmeszesedés és a szívinfarktus veszélyét. Kitágítják az ereket, csökkentik a vérnyomást, az agy vérellátása javul, ezzel együtt a koncentráció is. Ez utóbbi jó tulajdonság egyaránt vonatkozik a fehér- és a vörösborra is!

Értékes ásványi anyagok vannak mindkettőben

A sör vitaminok és ásványi anyagok forrása is. A foszfor erősíti a csontokat és a fogazatot, a magnézium az idegeket és az izmokat egyaránt edzi, a niacin a bőr, a gyomor és a belek egészségéért felel, a B6-vitamin az agy, a szív, az immunrendszer és az ízületek számára hasznos, a folsav a szívet védi, míg a króm az inzulin működéséhez szükséges nyomelem.

A sörhöz hasonlóan a bor is tápanyagokban gazdag. A kálium erősíti az idegeket, az izmokat és a szívet, jótékonyan hat a vesékre és a vízháztartásra, a kalcium jó a fogaknak és a csontoknak, a C-vitamin fontos antioxidáns, segíti a gyulladásos és a rákos megbetegedések megelőzését, a fehérje serkenti az oxigénszállítást, a jód jót tesz a pajzsmirigynek, javítja a hormonképződést.

Mennyit igyunk belőle, hogy ne legyen gond?

Ha a sört valóban jótékony hatásai miatt fogyasztjuk, fél liternél többet ne igyunk belőle naponta. Így egészséges, és nem is hizlal, hiszen nincs benne zsír és alacsony a kalóriatartalma.

Borból negyed liter fogyasztása javasolt naponta. Ennél több nem segít, hanem inkább árt, nem beszélve a kalóriatartalomról: egy pohárka bor legalább egy fél tábla csokoládénak felel meg. A gyomorfekéllyel küzdők pedig jobban teszik, ha egyáltalán nem fogyasztanak bort.

Akár a sör, akár a bor mellett tesszük le a voksunkat, nagyon fontos, hogy mindig maradjunk hidratáltak. Ez nemcsak a nyári hőség, hanem a másnaposság elkerülése végett is nagyon fontos. A forró nyári napokon sok folyadékot veszítünk az izzadással, az alkohol pedig még több vizet hajt ki a szervezetünkből, ami kiszáradáshoz is vezethet.

Ha mégis elkap bennünket a másnap, mert nem figyeltünk a folyadékbevitelre, meglehet, hogy fejfájásra ébredünk, szédülünk, hányingerünk lesz, ám ezek a tünetek csökkennek, ha pótoljuk a vízveszteséget. Emellett a szénhidrátban gazdag ételek kifejezetten jót tesznek a gyomornak, ahogyan a jéghideg cukros kóla is, kortyonként fogyasztva.

Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?

A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.

Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.

Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.

Mi az a vízikefír és hogyan készül?

A kristálygomba, vagy más néven vízikefír, egy fermentálható anyag, mely cukros vízből pezsgő, enyhén savanykás italt varázsol. Egyre többen fedezik fel hazánkban is ezt a különleges erővel bíró nedűt, amely nemcsak emésztést segít és gyulladást csökkent, hanem életet lehel a hétköznapokba is. Az alábbi cikkben megismerhetjük a használatát, a gondozását, és azt is, hogy hogyan válik belőle egy pohár kortyolható frissítő.