Menü

Nyár eleji kirándulóhelyek országszerte

A nyári időszak mindig lehetőség egy rövid, vagy akár hosszabb kikapcsolódásra is. Ráadásul az egyre melegebb nyári időszakban a legjobb vagy a vízparton hűsölni, vagy pedig hűvösebb napokon túrázni. Az alábbi cikkben próbálok többféle hazai kirándulóhelyet bemutatni, legyen az vízparti, erdei, vagy valamilyen kulturális látványosság.

Naplás-tó

A Budapest Balatonjaként is nevezett Naplás-tó a XVI. kerületben található. A főváros legnagyobb kiterjedésű állóvize 1978-ban alakult, vízpartja pedig számos aktív kikapcsolódási lehetőséggel kecsegtet bennünket. Ha kiszakadnánk a városi nyüzsgésből akár helyiként, akár turistaként, és lelassulnánk kicsit, akkor a tóparti láblógatás, a különböző erdei tanösvények remek élményt nyújtanak. Valamint a tó körül rengeteg más elfoglaltságot is lehet találni, ezek közül a legismertebb a tavat körbeölelő cinkotai Kis-erdőn át futó tanösvény, amely a hely erdős, lápos és mocsaras élővilágával ismertet meg bennünket, a kilátóból pedig ráláthatunk a kertváros tüdejeként is ismert tóvidékre.

Battonyai Feneketlen tó

Alföldi lakosként tudom ajánlani a Battonyai Feneketlen tavat is, egy egynapos programra. A tó érdekessége, hogy egy közel 900 méteres mélységben történő robbanás hatására jött létre 1961 telén, és a tényleges mélysége mind a mai napig nem ismert. A robbanás hatására iszapos, kőzettel teli víz tört a felszínre, viszont ez mára már egy kisebb tóvá alakult át. Nyár elején ha nincs esős időszak, akkor viszonylag könnyedén el lehet érni a tavat, mind Battonya, mind Mezőhegyes felől. Itt azért fontos megemlíteni, hogy a tó nem feltétlenül annyira látványos, és inkább csak a helyieket vonzza egy-egy napra, hosszabb távot megtenni nem feltétlenül annyira kifizetődő, ha csak egy egynapos nyári programra vágyunk.

Kis-Strázsa-hegyi kilátó

Az Esztergom határában található Kis-Strázsa-hegy a Pilis legutolsó vonulatai közé tartozik, csupán 233 méter magas, így mérete alapján leginkább dombra emlékeztet. Emiatt családi programnak is tökéletes egy kisebb túrázásra. A hegy felé közeledve már messziről észrevehető egy világítótoronyra hajazó magas épület, a Kis-Strázsa-hegyi kilátó. A torony tetejére ugyan csak előre egyeztetett időpontban lehet felmenni, viszont már magáról a hegy tetejéről is remek panoráma nyílik. Ráadásul nem messze található a hegytől Esztergom is, amely végképp jó időtöltés lehet egy napra, de akár hosszabb időre is.

Szelim-barlang

Tatabánya felé közeledve már messziről észrevehető a tengerszint felett valamivel kevesebb, mint 300 méteren magasodó Szelim-barlang, amely a Gerecse-hegységben található, és hazánk egyik legismertebb barlangjai közé tartozik. A több, mint 40 ezer éve keletkezett barlangot az 1930-as években kezdték el feltárni, ekkor vált jelentős régészeti lelőhellyé, ugyanis rengeteg ősemberi maradványt találtak benne. Mára már inkább közkedvelt kirándulóhellyé vált nemcsak a helyiek, de más városból érkező túrázók számára is, hiszen rendkívül egyedi helyszínnek számít. A barlang csupán 300 méterre van Tatabánya egyik nevezetességétől, a Kő-hegyre épült Turul-emlékműtől, így ha arra járunk, a szobrot is érdemes útba ejteni. Valamint Tatabánya városa egy egynapos időtöltésre is kiváló lehet.

Brunszvik kastély

Az ország egyik legszebb kastélyának tartott martonvásári Brunszvik kastély építése a 18. század végén vette kezdetét, míg mai neogótikus alakját az 1870-es években nyerte el. Eredetileg a régi nemesi Beniczky család tulajdonát képezte az a földszintes barokk kúria, amit a birtokkal együtt Mária Terézia Brunszvik Antalnak adományozott, és ahol például Beethoven is többször megfordult. Brunszvik Antal fia, Ferenc, az 1820-as években klasszicista stílusban álmodta újra a kastélyt, valamint egy gyönyörű 70 hektáros tóval és szigettel megspékelt angolkertet varázsolt köré.

Ezt az angolkertet pedig az a Heinrich Nebbien tervezte, aki például a Városliget megtervezésénél is közreműködött. Az utolsó kisebb változtatásokon az 1920-as években esett át az épület, ami ekkor már a Dreher család tulajdonában volt. A kastélyba az Emlékmúzeum-Kastélypark kombinált felnőtt belépő 2000 forint, míg csak a parkba 900 forintért mehetünk be.

Szabadkígyósi Wenckheim kastély

A Szabadkígyósi Wenckheim kastély és kastélypark szabadon látogatható, 1954 óta természetvédelmi terület, és a Körös-Maros Nemzeti Park egyik legismertebb része. A kastély Gyulától nem messze található, így például egy Gyulai kirándulás alkalmával könnyedén útba lehet ejteni. A kastély és a hozzá tartozó park eredetileg Wenckheim Frigyeshez tartozott, aki nyaralóként használta, emiatt is őrizte meg a kastély viszonylag jó belső állapotát. A szabadkígyósi Wenckheim-kastély telis-tele van eklektikus jelekkel, tipikus stíluskavalkád. Érdekes látványosság a Wenckheim-kripta is, ami 1850 körül készült.

A belső tér görög kereszt alaprajzú, a központi négyzet felülről, a tetőn keresztül kap megvilágítást. Az oldalszárnyak pedig a koporsók elhelyezésére lettek kialakítva. Előzetes egyeztetés alapján kérhetünk tárlatvezetést, és parksétát is, viszont ezeket általában csak csoportoknak szokták biztosítani. Összességében a Wenckheim-kastély egy félnapos időtöltésnek abszolút jó lehet, valamint Gyula egy kis ékszerdoboz az Alföldön, emiatt érdemes lehet összekötni a két helyet.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.