Menü

Úszásra fel!

Nincs is jobb program a nyárra, mint egy kis csobbanás az uszodába, vagy épp a tengerbe. Tudtad, hogy az úszásnak számos pozitív hatása lehet az egészségre? Még több is, mint gondolnád. Ha kíváncsi vagy, mik is ezek, olvass tovább.

Az úszás az állóképességre épít, ezt nagy mértékben javítja, de olyan kíméletesen, hogy alig lehet észrevenni, mikor tolja ki határainkat. Az aerob mozgásformákhoz hasonlatosan számos pozitív hatása van, nem csak sport, de közérzetjavító tevékenység is egyben.

Az úszás kedvezően befolyásolja a szív-és érrendszeri működést, a légzőrendszert, és ezek következtében a szervezetben folyamatosan végbemenő különböző anyagcsere folyamatokat is. Az úszás hatékony fogyókúrás program, hiszen egy óra intenzív úszkálás akár 700 kalóriát is elégethet, nagy energiaigénynek köszönhetően, növeli az éhségérzetet és evés közben később következik be a teltségérzet.

De nem csak az elhízás megelőzésében vagy kezelésében van nagy szerepe, hanem számos betegség kezelésében is.

A csontritkulásra például nagyon jó hatással van, mivel úszás közben a csontok nem terhelődnek, azonban az ideg és izomkoordinációt javítja, erősíti az izmokat, így közvetve csökkenti a csonttörés esélyeit.

Más ízületi betegségeknél szintén az úszás ajánlott mozgásforma, hiszen a beteg ízületekre a vízben a testtömeg csak igen kis része nehezedik, így a beteg terület nincs kitéve még erősebb romlásnak, ráadásul az izmok megdolgoztatása fájdalommentes.

Az anyagcsere javítása révén a cukorbetegséget is pozitív irányba befolyásolja. Az úszás a szellemi teljesítőképességet és a mentálhigiéniát is támogatja.

Az aerob mozgásformák, így az úszás is kedvező hatással van a szellemi teljesítőképességre, valószínűleg a fokozott oxigénellátás miatt. Számos diplomás úszó, vízilabdázó ismert, akik nem csupán fizikai, de szellemi teljesítőképességükkel is az élen járnak.

Valószínűleg a kettő összefüggésben van egymással. Az úszás során mindezek mellett még boldogsághormon szabadul fel, ami nagyobb teljesítményt, jó közérzetet biztosít, így a depresszió kezelésében is nagy szerep jut az úszásnak, mint sportnak.

Brüsszel nevezetességei és látnivalói

Belgium fővárosa, Brüsszel, leginkább az Európai Unió fő székhelyeként ismert (holott több intézménye is máshol van). Lévén, hogy Brüsszel már elég messze van Magyarországtól így nem nevezhető “kedvelt” célpontnak, viszont egy nagyon hangulatos, divatos és sokszínű várost ismerhetünk meg rengeteg programmal ha leküzdjük a több, mint 1000 kilométeres távolságot.

Életre kelt kövek

Hogyan kelhet életre egy kő? Úgy, hogy díszítést és funkciót adunk neki. Hazánkban egyre népszerűbbé válik a kavicsfestés. Hiszen színesek, vidámak, szépek és nem mellesleg a díszítésük remek időtöltés lehet számunkra, vagy akár az egész család számára. A festet kavicsokkal díszíthetjük kertünket, készülhet könyvtámasz, de akár gyerekjátékot is varázsolhatunk belőle.

Új hobbik 60 felett

Nemrég a 60 év felettieknek ajánlott sportokról, mozgásformákról írtam, ma inkább az életkor előrehaladtával választható új hobbikról esik néhány szó, hiszen a 60-as években is megannyi érdekes és új dolgot lehet kipróbálni.

Kertészkedés, mint testedzés

Amikor a szüleimnek megemlítem, hogy sportolhatnának, biciklizhetnének, sétálhatnának többet, mindig azt a választ kapom, hogy a kertészkedés az ő testedzésük. S valójában nem is elhanyagolandó mozgás.

Atlétikai világbajnokság Budapesten!

Mint sokan tudjuk, a 2023-as atlétikai világbajnokság rendezési jogát Budapest kapta meg a Nemzetközi Atlétikai Szövetség 2018 decemberében tartott ülésén. Ez a 19. szabadtéri atlétikai világbajnokság, melyre 195 országból 2000 atléta érkezett.