Menü

Hidratáló zöldségek és gyümölcsök

A természet nem csak vitaminokkal segíti testünket, amikor zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, hanem folyadékkal is szervezetünket. Ahhoz, hogy a meleget bírjuk, nem csak vizet fogyasztva vihetünk be vizet, hanem bizonyos termések is segíthetnek ebben.

A folyadékpótlás a melegben még fontosabb, mint a hidegebb hónapokban. Egy felnőtt embernek minimum napi 2-2,5 liter folyadékot kell fogyasztania ahhoz, hogy teste helyesen működjön. Nem csak kiválasztórendszerünknek fontos ez, hanem inden szervünknek, bőrünknek is. sokat segíthet ebben az, ha nem csak iszunk, hanem lédús terményeket eszünk. a nyár ebből a szempontból szerencsés számunkra, hiszen rengeteg olyan növény hoz termést, ami sok folyadékot tartalmaz.

Gyümölcsöket tekintve a görögdinnye és a sárgadinnye az egyik legjobb választás, hiszen mindkettőnek 90% feletti víztartalma. A görög változat rengeteg C- és A- vitamint tartalmaz, sok benne az antioxidáns és igen alacsony a kalóriatartalma. Desszertként magában, vagy fetasajttal tálalva remek saláta is. A sárgadinnye magas rosttartalma segít abban, hogy könnyen eltelít, ezzel húzhatjuk az étkezések közt eltelt időt. Csinálhatunk belőle krémlevest, keverhetjük darabolva joghurttal, de magában is nagyon finom.

Az eperről és az őszibarackról se feledkezzünk meg, szintén 90% körüli a víztartalmuk. Előbbi rostban, C-vitaminban, folsavban is gazdag, fogyaszthatják cukorbetegek, rákos megbetegedéssel és szívbetegséggel küzdők is. Gyümölcssaláták és levesek kedvelt alapanyaga. Az őszibarack tele van A-, B-, és C-vitaminnal, héjában rengeteg antioxidáns található. Tehetjük turmixba, joghurtba, de sütiben is isteni lesz.

Nézzük a zöldségeket. A legismertebb az uborka és a cukkini, otthon ültetve is rengeteg termésre számíthatunk. Mindkettőnek megközelítőleg 95%-a víz, de vitamintartalmuk is magas. Az uborkában találunk K-vitamint, magnéziumot és káliumot is, míg a cukkiniben rengeteg C-vitamin raktározódik. Az uborka a magyar konyha kedvelt salátáinak elengedhetetlen darabja, de nyersen szószba mártogatva is nagyon finom és egészséges nasi.

A cukkinit nagyon sokféleképpen el lehet készíteni, levesnek, párolva vagy grillezve köretnek is. A paradicsom és paprika is beállhat a sorba, ehhez talán nem is kell semmit sem írnom, hogy tudjuk, hogyan együk őket. végül említsük meg a zellert és a salátát. A zellernek amellett, hogy magas víztartalma van, vízhajtó hatása is van. Szárát mártogatósként, gumóját levesként a legjbb fogyasztani. Végül a salátát tekintve nem szabad megfeledkezni arról, hogy ez a növény nagyon gazdag folsav és rosttartalommal bír, és A-, illetve K-vitamint is raktároz. Salátának szuper, gondoljunk csak egy jó tojásos nokedlire, de szendvicsfeltétnek is kiváló.

A zöldségek és gyümölcsök sokat segíthetnek egészségünk fenntartásában, de érdemes a hőségben még többet fogyasztani, hogy ezzel is segítsük szervezetünk folyadékigényének pótlását.

A világ legegészségesebb sajtja

A sajt rengeteg koleszterint, telített zsírsavat és nátriumot tartalmaz, nem véletlen, hogy sokáig mumusnak számított a táplálkozás szakértők számára. A szakemberek arra intettek, hogy ha szeretnénk elkerülni az elhízás és a szívbetegség veszélyét, akkor ne nagyon együnk sajtot. Az elmúlt években azonban átértékelték a sajtféléket, miután több kutatás is bizonyította pozitív hatásukat.

Testedzés segítséggel: vitaminok, protein, kreatin és társai

A legtöbb minőségi étrend-kiegészítő egy egészséges ember számára az adagolás betartása mellett nem jelent különösebben kockázatot. Azt azonban semmiképpen nem mondhatjuk, hogy mindent, amit a neten találunk biztonsággal beszedhetünk, ezért mindig fontos szakember tanácsát kikérni.

Az elhízás valódi okai

A testsúlyt genetikai tényezők, az anyagcsere sebessége és pszichés eredetű tényezők egyaránt befolyásolják. Az éhség alapvetően elsődleges motiváció, az evés rögzült viselkedésforma, de ami az állatoknál egyszerű szabályozási mechanizmus, az embernél több tényező által meghatározott, bonyolult folyamattá válik, amelynek szociális és kulturális vonatkozásai is vannak.

Az evés boldogít?

Léteznek ételek, amelyek boldogítanak, ugyanis némely élelmiszerben megtalálható a boldogsághormonnak is nevezett szerotonin képződéséhez elengedhetetlenül fontos triptofán.

Hisztamindiéta

Vannak olyan emberek, akik nem tudják tolerálni a hisztamint, ezért bizonyos dolgokra oda kell figyelniük, például a táplálkozásukra. Amit a hisztamindiétáról tudni érdemes.