Menü

Hidratáló zöldségek és gyümölcsök

A természet nem csak vitaminokkal segíti testünket, amikor zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, hanem folyadékkal is szervezetünket. Ahhoz, hogy a meleget bírjuk, nem csak vizet fogyasztva vihetünk be vizet, hanem bizonyos termések is segíthetnek ebben.

A folyadékpótlás a melegben még fontosabb, mint a hidegebb hónapokban. Egy felnőtt embernek minimum napi 2-2,5 liter folyadékot kell fogyasztania ahhoz, hogy teste helyesen működjön. Nem csak kiválasztórendszerünknek fontos ez, hanem inden szervünknek, bőrünknek is. sokat segíthet ebben az, ha nem csak iszunk, hanem lédús terményeket eszünk. a nyár ebből a szempontból szerencsés számunkra, hiszen rengeteg olyan növény hoz termést, ami sok folyadékot tartalmaz.

Gyümölcsöket tekintve a görögdinnye és a sárgadinnye az egyik legjobb választás, hiszen mindkettőnek 90% feletti víztartalma. A görög változat rengeteg C- és A- vitamint tartalmaz, sok benne az antioxidáns és igen alacsony a kalóriatartalma. Desszertként magában, vagy fetasajttal tálalva remek saláta is. A sárgadinnye magas rosttartalma segít abban, hogy könnyen eltelít, ezzel húzhatjuk az étkezések közt eltelt időt. Csinálhatunk belőle krémlevest, keverhetjük darabolva joghurttal, de magában is nagyon finom.

Az eperről és az őszibarackról se feledkezzünk meg, szintén 90% körüli a víztartalmuk. Előbbi rostban, C-vitaminban, folsavban is gazdag, fogyaszthatják cukorbetegek, rákos megbetegedéssel és szívbetegséggel küzdők is. Gyümölcssaláták és levesek kedvelt alapanyaga. Az őszibarack tele van A-, B-, és C-vitaminnal, héjában rengeteg antioxidáns található. Tehetjük turmixba, joghurtba, de sütiben is isteni lesz.

Nézzük a zöldségeket. A legismertebb az uborka és a cukkini, otthon ültetve is rengeteg termésre számíthatunk. Mindkettőnek megközelítőleg 95%-a víz, de vitamintartalmuk is magas. Az uborkában találunk K-vitamint, magnéziumot és káliumot is, míg a cukkiniben rengeteg C-vitamin raktározódik. Az uborka a magyar konyha kedvelt salátáinak elengedhetetlen darabja, de nyersen szószba mártogatva is nagyon finom és egészséges nasi.

A cukkinit nagyon sokféleképpen el lehet készíteni, levesnek, párolva vagy grillezve köretnek is. A paradicsom és paprika is beállhat a sorba, ehhez talán nem is kell semmit sem írnom, hogy tudjuk, hogyan együk őket. végül említsük meg a zellert és a salátát. A zellernek amellett, hogy magas víztartalma van, vízhajtó hatása is van. Szárát mártogatósként, gumóját levesként a legjbb fogyasztani. Végül a salátát tekintve nem szabad megfeledkezni arról, hogy ez a növény nagyon gazdag folsav és rosttartalommal bír, és A-, illetve K-vitamint is raktároz. Salátának szuper, gondoljunk csak egy jó tojásos nokedlire, de szendvicsfeltétnek is kiváló.

A zöldségek és gyümölcsök sokat segíthetnek egészségünk fenntartásában, de érdemes a hőségben még többet fogyasztani, hogy ezzel is segítsük szervezetünk folyadékigényének pótlását.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.