Hidratáló zöldségek és gyümölcsök
- Dátum: 2023.06.24., 05:59
- Erdős Dorka
- képek:pexels.com
- cukkini, dinnye, eper, folyadékbevitel, hidratálás, őszibarack, paprika, paradicsom, saláta, uborka, zeller
A természet nem csak vitaminokkal segíti testünket, amikor zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, hanem folyadékkal is szervezetünket. Ahhoz, hogy a meleget bírjuk, nem csak vizet fogyasztva vihetünk be vizet, hanem bizonyos termések is segíthetnek ebben.
A folyadékpótlás a melegben még fontosabb, mint a hidegebb hónapokban. Egy felnőtt embernek minimum napi 2-2,5 liter folyadékot kell fogyasztania ahhoz, hogy teste helyesen működjön. Nem csak kiválasztórendszerünknek fontos ez, hanem inden szervünknek, bőrünknek is. sokat segíthet ebben az, ha nem csak iszunk, hanem lédús terményeket eszünk. a nyár ebből a szempontból szerencsés számunkra, hiszen rengeteg olyan növény hoz termést, ami sok folyadékot tartalmaz.
Gyümölcsöket tekintve a görögdinnye és a sárgadinnye az egyik legjobb választás, hiszen mindkettőnek 90% feletti víztartalma. A görög változat rengeteg C- és A- vitamint tartalmaz, sok benne az antioxidáns és igen alacsony a kalóriatartalma. Desszertként magában, vagy fetasajttal tálalva remek saláta is. A sárgadinnye magas rosttartalma segít abban, hogy könnyen eltelít, ezzel húzhatjuk az étkezések közt eltelt időt. Csinálhatunk belőle krémlevest, keverhetjük darabolva joghurttal, de magában is nagyon finom.
Az eperről és az őszibarackról se feledkezzünk meg, szintén 90% körüli a víztartalmuk. Előbbi rostban, C-vitaminban, folsavban is gazdag, fogyaszthatják cukorbetegek, rákos megbetegedéssel és szívbetegséggel küzdők is. Gyümölcssaláták és levesek kedvelt alapanyaga. Az őszibarack tele van A-, B-, és C-vitaminnal, héjában rengeteg antioxidáns található. Tehetjük turmixba, joghurtba, de sütiben is isteni lesz.
Nézzük a zöldségeket. A legismertebb az uborka és a cukkini, otthon ültetve is rengeteg termésre számíthatunk. Mindkettőnek megközelítőleg 95%-a víz, de vitamintartalmuk is magas. Az uborkában találunk K-vitamint, magnéziumot és káliumot is, míg a cukkiniben rengeteg C-vitamin raktározódik. Az uborka a magyar konyha kedvelt salátáinak elengedhetetlen darabja, de nyersen szószba mártogatva is nagyon finom és egészséges nasi.
A cukkinit nagyon sokféleképpen el lehet készíteni, levesnek, párolva vagy grillezve köretnek is. A paradicsom és paprika is beállhat a sorba, ehhez talán nem is kell semmit sem írnom, hogy tudjuk, hogyan együk őket. végül említsük meg a zellert és a salátát. A zellernek amellett, hogy magas víztartalma van, vízhajtó hatása is van. Szárát mártogatósként, gumóját levesként a legjbb fogyasztani. Végül a salátát tekintve nem szabad megfeledkezni arról, hogy ez a növény nagyon gazdag folsav és rosttartalommal bír, és A-, illetve K-vitamint is raktároz. Salátának szuper, gondoljunk csak egy jó tojásos nokedlire, de szendvicsfeltétnek is kiváló.
A zöldségek és gyümölcsök sokat segíthetnek egészségünk fenntartásában, de érdemes a hőségben még többet fogyasztani, hogy ezzel is segítsük szervezetünk folyadékigényének pótlását.
Hűsítő nyári koktélok

Hideg és ízletes smoothiek, könnyű turmixok, hűsítő limonádék, alkoholos és alkoholmentes koktélok – ezek kellenek nekünk nyáron a kánikulában!
Hónapos retek, a nyár egyik vitaminbombája

A hónapos retek nem csak télen hasznos növény, hanem tavasszal, vagy nyár elején már segíthetjük vele egészségünket megőrzését.
Fehérjehiány, te felismered?

Mindenhonnan azt halljuk, hogy mennyire fontos a fehérje a szervezetünk számára, de sokan nem is tudják, hogy mi az, vagy, hogy milyen tünetekkel jár a hiánya.
Amit a citromos víz fogyasztásáról tudni érdemes

Rengeteg sztárdiéta és egészséggel foglalkozó oldal ír a citromos víz fogyasztásának jótékony hatásáról, ezért összeszedtük, amit erről tudni érdemes.
Mit jelent a pH érték?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot.