Menü

Valin: jellemzők, funkciók, előnyök

Az aminosavak kiegészítik a szervezet jó állapotának alapvető tényezőit, mint például a vitaminokat és ásványi anyagokat, miközben optimalizálják azokat.

Fontos előfeltételei a növekedésnek, a jó egészségnek és a szervezet megfelelő működésének. Az aminosavak előnyei számtalanok, és az egyik legfontosabb aminosav a valin. A valin értékes aminosav, amely serkentő hatású.

A valin egy esszenciális sav, amelyet az emberi szervezet nem tud önmagában szintetizálni, ezért táplálékkal vagy különféle kiegészítőkkel kell bevinni.

A valin külső forrásból történő biztosítása kötelező, tekintettel a szervezetben betöltött létfontosságú funkciókra. A valin egy esszenciális aminosav az izomfehérjékben.

A valin a leucin és izoleucin mellett az ún elágazó láncú savak. A valin név a valerián gyógynövényből származik.

A valin forrásai

A valin legjobb táplálékforrásai közé tartozik a hal, a pulyka és a csirke, a lencse és a földimogyoró. Táplálékkiegészítőkből is beszerezhető, melyeket a szaküzletekben lehet beszerezni.

A valin előnyei

A valin serkentő tulajdonságokkal rendelkezik az izomtömeg, a növekedés és a szövetek helyreállítása tekintetében, ezért a leggyakoribb az izomszövetekben.

A valin aminosav energiaforrásként szolgálhat, glükóztároló hatással. Ennek köszönhetően serkenti és növeli a mentális energiát. A valin fenntartja a nitrogén egyensúlyát a szervezetben.

A gyógyító diéta vagy egyidejű diéta részeként a valin segíthet a máj- és epehólyag-betegségek, valamint a kábítószerrel való visszaélés és az alkoholizmus okozta károsodások kezelésében.

A valin aminosav segít a májencephalopathiában vagy a központi idegrendszer egyéb károsodásában. A valint széles körben használják a cukorbetegség izomvesztésének megelőzésére.

Valin hiány

A valin hiánya károsíthatja az idegek mielinhüvelyét, és így degeneratív neurológiai állapotokat okozhat.

A valin -anyagcsere zavaraiban szenvedő betegeknél a Menkes-szindróma néven ismert speciális betegség figyelhető meg. Ennél a betegségnél a beteg vizelete juharszirup szagú lesz, ami nagyon súlyos neurológiai károsodás, sőt a kóma előhírnöke is.

Valin bevitele

A legtöbb embernek nem okoz gondot az ételből származó valin beszerzése. Vannak azonban olyan esetek, amikor a szervezet nem tudja megfelelően lebontani az elágazó láncú aminosavakat, ami a fenti betegséghez vezet.

A valin bevehető étrend-kiegészítőként, de más elágazó láncú aminosavakkal kombinálva kell használni. Az ideális kombináció 2 mg leucin és izoleucin gramm valinonként.

Valin túladagolás

A valin túlzott bevitele bőrirritációt, súlyos esetben hallucinációkat is okozhat. Ha az étrendünk túl sok ilyen aminosavból áll az máj- és veseproblémákat okozhat, és növelheti a szervezet ammóniaszintjét.

Vese- és májproblémákkal küzdők csak orvosi felügyelet mellett szedhetik az aminosavakat étrend-kiegészítők formájában, hogy elkerüljék a nem kívánt szövődményeket. Ellenkező esetben a problémák veszélyesek lehetnek.

Testedzés segítséggel: vitaminok, protein, kreatin és társai

A legtöbb minőségi étrend-kiegészítő egy egészséges ember számára az adagolás betartása mellett nem jelent különösebben kockázatot. Azt azonban semmiképpen nem mondhatjuk, hogy mindent, amit a neten találunk biztonsággal beszedhetünk, ezért mindig fontos szakember tanácsát kikérni.

Az elhízás valódi okai

A testsúlyt genetikai tényezők, az anyagcsere sebessége és pszichés eredetű tényezők egyaránt befolyásolják. Az éhség alapvetően elsődleges motiváció, az evés rögzült viselkedésforma, de ami az állatoknál egyszerű szabályozási mechanizmus, az embernél több tényező által meghatározott, bonyolult folyamattá válik, amelynek szociális és kulturális vonatkozásai is vannak.

Az evés boldogít?

Léteznek ételek, amelyek boldogítanak, ugyanis némely élelmiszerben megtalálható a boldogsághormonnak is nevezett szerotonin képződéséhez elengedhetetlenül fontos triptofán.

Hisztamindiéta

Vannak olyan emberek, akik nem tudják tolerálni a hisztamint, ezért bizonyos dolgokra oda kell figyelniük, például a táplálkozásukra. Amit a hisztamindiétáról tudni érdemes.

A gyerekek harmada nem reggelizik otthon

A gyerekek harmada nem reggelizik otthon, ami azt jelenti, hogy éhgyomorra indulnak el reggel – állapította meg egy kutatás, melyből sajnos megállapították, hogy három gyerekből egy reggelizés nélkül indul el otthonról az óvodába, iskolába.