Menü

Valin: jellemzők, funkciók, előnyök

Az aminosavak kiegészítik a szervezet jó állapotának alapvető tényezőit, mint például a vitaminokat és ásványi anyagokat, miközben optimalizálják azokat.

Fontos előfeltételei a növekedésnek, a jó egészségnek és a szervezet megfelelő működésének. Az aminosavak előnyei számtalanok, és az egyik legfontosabb aminosav a valin. A valin értékes aminosav, amely serkentő hatású.

A valin egy esszenciális sav, amelyet az emberi szervezet nem tud önmagában szintetizálni, ezért táplálékkal vagy különféle kiegészítőkkel kell bevinni.

A valin külső forrásból történő biztosítása kötelező, tekintettel a szervezetben betöltött létfontosságú funkciókra. A valin egy esszenciális aminosav az izomfehérjékben.

A valin a leucin és izoleucin mellett az ún elágazó láncú savak. A valin név a valerián gyógynövényből származik.

A valin forrásai

A valin legjobb táplálékforrásai közé tartozik a hal, a pulyka és a csirke, a lencse és a földimogyoró. Táplálékkiegészítőkből is beszerezhető, melyeket a szaküzletekben lehet beszerezni.

A valin előnyei

A valin serkentő tulajdonságokkal rendelkezik az izomtömeg, a növekedés és a szövetek helyreállítása tekintetében, ezért a leggyakoribb az izomszövetekben.

A valin aminosav energiaforrásként szolgálhat, glükóztároló hatással. Ennek köszönhetően serkenti és növeli a mentális energiát. A valin fenntartja a nitrogén egyensúlyát a szervezetben.

A gyógyító diéta vagy egyidejű diéta részeként a valin segíthet a máj- és epehólyag-betegségek, valamint a kábítószerrel való visszaélés és az alkoholizmus okozta károsodások kezelésében.

A valin aminosav segít a májencephalopathiában vagy a központi idegrendszer egyéb károsodásában. A valint széles körben használják a cukorbetegség izomvesztésének megelőzésére.

Valin hiány

A valin hiánya károsíthatja az idegek mielinhüvelyét, és így degeneratív neurológiai állapotokat okozhat.

A valin -anyagcsere zavaraiban szenvedő betegeknél a Menkes-szindróma néven ismert speciális betegség figyelhető meg. Ennél a betegségnél a beteg vizelete juharszirup szagú lesz, ami nagyon súlyos neurológiai károsodás, sőt a kóma előhírnöke is.

Valin bevitele

A legtöbb embernek nem okoz gondot az ételből származó valin beszerzése. Vannak azonban olyan esetek, amikor a szervezet nem tudja megfelelően lebontani az elágazó láncú aminosavakat, ami a fenti betegséghez vezet.

A valin bevehető étrend-kiegészítőként, de más elágazó láncú aminosavakkal kombinálva kell használni. Az ideális kombináció 2 mg leucin és izoleucin gramm valinonként.

Valin túladagolás

A valin túlzott bevitele bőrirritációt, súlyos esetben hallucinációkat is okozhat. Ha az étrendünk túl sok ilyen aminosavból áll az máj- és veseproblémákat okozhat, és növelheti a szervezet ammóniaszintjét.

Vese- és májproblémákkal küzdők csak orvosi felügyelet mellett szedhetik az aminosavakat étrend-kiegészítők formájában, hogy elkerüljék a nem kívánt szövődményeket. Ellenkező esetben a problémák veszélyesek lehetnek.

Miért fontos a B12 vitamin?

A vitaminok elengedhetetlenek az egészséges testi, szervi és pszichés működésünkhöz, nem lehet eleget hangsúlyozni fontosságukat. Egyik ezek közül a B12 vitamin, aminek sokféle jótékony hatása ismert.

Hideg gyógyteák meleg napokra

Nyáron is érdemes gyógyteákat fogyasztani, hiszen jótékony hatással van az immunrendszerünkre. Hogyha a kánikulában nem szeretnénk forró italt inni, kiváló megoldás lehet egy hidegen fogyasztható gyógytea elkészítése. Ezzel kapcsolatban olvashatsz elkészítési tippeket és teafajtákat ebben a cikkben!

Az érrendszer megerősítése érdekében szedj Q10-et

A Q10 koenzim, közismert nevén CoQ10, egy létfontosságú antioxidáns, amelyet a szervezet természetes módon elő tudja állítani. A bőrápolásban döntő szerepet játszik a fiatalos megjelenésű bőr fenntartásában.

Ételek, amiket jobb kerülni migrénnel küzdőknek

Rengeteg ember küzd a fejfájás valamilyen formájával, megkeserítve mindennapjaikat, ezért van, amire érdemes odafigyelni, ha nem akarunk erősebb fájdalmakat átélni, ilyen az étkezésünk is.

Túlsúlyos gyerekek

Gyakran olvasni szomorú statisztikákról, mely szerint az elhízás mértéke Magyarországon a felnőtt lakosság körében 30 százalék, a túlsúlyosak aránya pedig ennél is több. S ami még döbbenetesebb, hogy gyermekkorban az esetek kevés százalékában áll csak valamilyen betegség az elhízás hátterében, sokkal inkább az életmód az, ami ezért az aggasztó állapotért felelős.