Menü

Hogyan tudod erősíteni a laza kötőszöveteket?

A bombaalak elérésénél nem elég, ha csökken a testzsír mennyisége, és ha kemény, feszes izomzatot építesz. Akkor fogsz igazán elégedett lenni, ha a bőröd is feszesen simul rád, ugye? De mit tehetsz, ha nem elég feszes?

A laza kötőszövet, a petyhüdt bőr kialakulásában több tényezőt kell figyelembe venned.

életkor

nagy mennyiségű, hirtelen fogyás

genetikai adottságok

sportolás

gyengébb immunrendszer, és emiatt a gyakrabban jelentkező fertőző betegségek

táplálkozás

Ahhoz, hogy megértsük, hogy egyáltalán mit jelent az a szó, hogy BŐRFESZESÍTÉS, néhány biológiai alapfogalmat kell tisztáznunk. A bőrödet alapvetően kétféle úton védelmezheted és táplálhatod:

– kívülről

és

– belülről.

Az elasztin az az anyag, amely a szervezetedben termelődve a bőrödet olyan állagúvá teszi, hogy az húzás hatására visszaugrik a helyére. Úgy gondolj az elasztinra, mint egy rugóra egy ágymatracban, amelyben a töltőanyag a kollagén és más kitöltő elemek, mint pl. a zsír, porcok és izomzat.

Az elasztin oldhatatlan, BELSŐ termelődésű, szálas szerkezetű glikoprotein, amely a fibroblasztokban, különleges sejtekben képződik. Az elasztin nagyon finom rostokat hoz létre benned, amely nyúlni képes és újra az eredeti állapotába ugrani, köszönhetően a benne lévő polipeptid láncok kanyarjainak. Az elasztin a kollagénnél is rugalmasabb.

Ha az elasztin megsérül, a bőröd elkezd lógni, pontosan úgy, mint a matrac esetében, amikor a gyerekek már túl sokat ugráltak rajta. Ha ezt a károsodást még megtetézed a napfény által okozott rongálódással, akkor a bőröd olyan lesz, mint az elmorzsolódó, gyűrött papír.

A kisbaba a méhben sok-sok elasztint termel, ahogy azonban egyre jobban öregszünk, egyre kevesebb elasztin képződik. A nap és az öregedés együtt a minimumra csökkenti az elasztin termelődést a szervezetedben. Ebben a pillanatban szinte LEHETETLEN egy felnőtt bőrében több elasztint előállítatni.

A legtöbb KÍVÜLRŐL alkalmazható bőrfeszesítő krém kollagént és/vagy elasztint tartalmaz, de ezek az anyagok NEM TUDNAK fúzionálni a bőrödben lévő kollagénnel és elasztinnal, sem újraépíteni a már megrongálódott elasztint. Ezeknek a hatóanyagoknak sokkal nagyobb a molekulamérete ahhoz, hogy be tudjanak hatolni a bőrödbe.

Néhány kozmetikumban a kollagén és az elasztin “újratervezett” formában van jelen, azaz olyan kis molekulaméretű hatóanyagokat tartalmaznak, hogy felszívhatóak a bőröd számára. De még így is, a nano-technológiával készült krémek hatóanyagai SEM állnak össze a bőrödben lévő kollagénnel és elasztinnal.

Bármilyen állítás, amely azt mondja, hogy bőrfeszesítésre alkalmas kozmetikum már létezik, nem támasztott alá független, vizsgálati, kutatási anyaggal!

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.