Menü

Banánkúra – a legegyszerűbb diéta

A tökéletes alak eléréséhez már mindenféle diétákat, fogyókúrákat találnak ki, de most itt a legújabb, a banánkúra, melyről azt mondják, hogy gyorsan és minden különösebb megerőltetés nélkül lehet fogyni.

Egy-két évvel ezelőtt Japánban bombasikerrel robbant be a banándiéta. Úgy említik, hogy egyszerű és nagyszerű. A japánok sok mindenben élen járnak, pontosan igaz ez a sztárdiétákra és néha furcsa étkezési szokásaikra is.

Na, de nézzük, miért is olyan jó nekünk ez a banán. Titka a banán tápanyag tartalmában és a benne található anyagokban rejlik. Mint tudjuk, a banánban rengeteg keményítő található, aminek olyan jótékony hatása van szervezetünkre, hogy növeli zsírégető képességét és nem engedi sok szénhidrát felszívódását. Enzimjei fokozzák az anyagcserét, A- és E-vitamin tartalma segíti a sejtek fiatalon tartását, B6-vitamin izomépítésben segédkezik, a C-vitamin tartalma nem csak immunerősítő, hanem a zsírégetésben is jeleskedik.

Ne felejtsük el, hogy káliumtartalma sem alacsony, ez pedig hasznunkra lesz a vérnyomás helyes szinten tartásában, szabályozza vízháztartást és a rostok koleszterinszintjét. Itt még nincs vége, triptofán tartama hangulatjavító és fáradtságűző hatású. A banán segít továbbá a memória szinten tartásában, magnézium és B6-vitamin tartama pedig stresszoldók.

A diéta úgy néz ki, hogy minden reggelt két darab banánnal és egy pohárnyi szobahőmérsékletű vízzel kell indítani. A reggelenkénti két banán fedezi a napi B6-vitamin szükséglet felét, a C-vitamin szükséglet 40%-át, és a káliumszükséglet egynegyedét. Amint ezen túl vagyunk, egész nap azt ehetünk, amit akarunk, egy dolgot kivéve, az pedig az édesség. Javaslatként említik, hogy vacsorázni illik este nyolc óra előtt, mellőzni kell az alkoholfogyasztást, és mindemellett elengedhetetlen az elegendő és pihentető alvás is. A leutóbbi azért fontos, mert a test ilyenkor megpihen, feldolgozza a napközben bevitt táplálékot, és beépíti, amire szüksége van.

A tejet és a kávét is el kell engednünk, kizárólag vizet fogyaszthatunk minden étkezéshez, köztes időben pedig zöldteát illendő kortyolni, a napi folyadékfogyasztásra különösen oda kell figyelni. A diétát két hétig kell tartani, utána visszatérhetünk a megszokott napi étkezéshez, majd egy hónap után újrakezdhetjük, ha eredményesnek találtuk. Sajnos vannak, akik nem élhetnek ezzel a szuper diéta adta lehetőségekkel, ők pedig a várandósok, az emésztőszervrendszeri betegségekben szenvedők, a daganatos betegek, a szoptató anyukák, és a tinik sem.

A lényeg a lényegben, hogy a banán egy szuperélelmiszer, amivel nem csak szuper diétát tarthatunk, hanem rengeteget tehetünk az testi és lelki egészségünkért. A könnyen tartható szabályozott táplálkozás elolvasztja a zsírpárnákat és segít elménknek jól működni.

Veszélyes kánikula

Szinte soha nem látott mértékű kánikulai forróság jellemzi napjainkat, ami egy bizonyos pontig a vakáció és a nyár velejárója, ám van egy határ, amikor már veszélyes is lehet. A napszúrás akár halálhoz is vezethet, de a nagy hőségben a hőguta is veszélyeztet minket. Honnan ismerhetjük fel a tüneteket? Mire kell figyelnünk strandoláskor és a szabadban?

Guillain Barre szindróma

A Guillain-Barré szindróma egy ritkán előforduló autoimmun betegség, amely a perifériás, - elsősorban motoros – idegek gyulladásával jár. A Guillan-Barré szindróma során a szervezet immunrendszere megtámadja az egészséges perifériás idegsejteket. Ezt olyan tünetek kísérik, mint az izomgyengeség, zsibbadás, hangyamászás-érzés, sőt esetenként akár bénulás is jelentkezhet.

Veszélyes visszatartani a tüsszentést

Mindenki volt már olyan szituációban, hogy nagyon erősen tüsszenteni kellett (volna), de úgy döntöttünk, hogy a körülmények miatt, akárhogyan is legyen, de visszatartjuk?
Most elmondjuk miért nem helyes visszafogni a tüsszentés ingert.

Mikor jelent problémát az alacsony pulzus?

A szívverés ritmusa attól függ, milyen gyorsan keletkeznek elektronikus jelek a szívizomzat összehúzódásait szabályozó ingerületkeltő központban, az úgynevezett szinuszcsomóban. Átlagosan 70-75 dobbanás történik percenként, de 60 és 100 között minden szám normálisnak tekinthető. Edzett sportolóknál gyakran alacsonyabb a pulzus ennél, de ez természetes jelenség.

Öregségi foltok eltüntetése házilag

A napfény csak az egyik összetevő, ugyanis a foltok megjelenésében szerepet játszhat például az öregedés, a genetika, bizonyos gyógyszerek, vitaminhiány, a stressz vagy a várandósság is. Ha a kiváltó okokat elkerüljük, például azzal, hogy rendszeresen használunk fényvédő krémet vagy kiegyensúlyozottan, egészségesen táplálkozunk.