Új kedvencünk, az édesburgonya - recepttel
- Dátum: 2023.07.06., 20:37
- Fort Molnár Henriett
- képek:pexels.com
- alternatíva, batáta, édesburgonya, egészség, előny, étel, főzés, húsmentes táplálkozás, köret, recept, szénhidrát, vitamin, zöldség
Habár nevében hasonlít a burgonyára, rendszertanilag máshová tartozik, gumóinak hasonló alakja miatt azonban mégis így nevezték el. Ismerheted batátaként is, sokan így hívják.
Gyerekkoromban nem volt elterjedt az édesburgonya. Azután sokáig csak szemeztem vele, nem tudtam, hogyan kell használni, mára már beépült az étrendünkbe, és a babánk hozzátáplálásának kezdetén édes íze miatt az egyik elsőként bevezethető és valóban kedvelt zöldségféle. Ismerek többeket, akik már nem is fogyasztanak „rendes burgonyát”, csak ezt a változatot. Szóval rengeteg lehetőség adott megannyi pozitívummal.
Az egyik legnagyobb előnye, és sokan ezért választják alternatívaként, hogy alacsony a szénhidráttartalma, ezáltal a kalóriatartalma is töredéke a messzi rokon krumpliéhoz képest. Ezen kívül rendkívül magas a vitamin-, illetve ásványi anyag tartalma. Nagy mennyiségben tartalmaz például B6 vitamint, ami hozzájárul a keringési rendszer épségének megőrzéséhez. Segíti az emésztést, mert magas rosttartalommal bír. Alacsony a glikémiás indexe. (Ha valakinek nem lenne ismert, ez egy 0 és 100 közötti szám, és azt jelzi, hogy az adott élelmiszer mennyire emeli meg a vércukorszintet.)
Napestig sorolhatnánk az édesburgonya előnyeit, hiszen a fentiek alapján ez is szuperélelmiszernek tűnik, de térjünk át a gyakorlati felhasználására. Valóban sokrétűen felhasználható, hiszen elkészíthető köretként pürének, sült édesburgonyának húsok mellé, de készíthető belőle egytálétel vagy főétel is, így remek vegetáriánus fogás is válhat belőle.
Most szeretném megosztani veletek a saját édesburgonyás főételemet. Az alább recept kb. 4 főnek bőségesen elég.
Hozzávalók:
2 nagy édesburgonya
2 nagyobb sárgarépa
1 karalábé
2 nagy fej vöröshagyma
2 paradicsom
2-3 zöldpaprika
2 dl olívaolaj
2 teáskanál fokhagyma granulátum vagy 6 gerezd fokhagyma
1 teáskanál bors
2 teáskanál só
5 teáskanál bazsalikom
2 dl tejszín (lehet vegán verzió is)
Elkészítés:
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A hozzávalókat meghámozzuk (amit szükséges), kis kockákra feldaraboljuk, és egy tálban összekeverjük. Az olívaolajhoz hozzáadjuk a fűszereket, elkeverjük. Egy tepsibe vagy jénai tálba beleöntjük a zöldségeket, majd meglocsoljuk az olívaolajos lével. Összeforgatjuk, hogy az olaj és a fűszerek egyenletesen oszoljanak el a zöldségmixen, majd meglocsoljuk a tejszínnel. Mehet is be a sütőbe. Először 20 perc után kavartam meg, majd további 25 percig sütöttem, és közben néha átforgattam.
Az édesburgonya nagyon teljes ízt biztosít az egész zöldségtálnak, így biztosan nem fogod érezni, hogy nincs jelen a hús a főételben. Remélem Neked is ízleni fog, és tovább is osztod a receptemet!
A sokoldalú rozmaring
A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.
Melyik sófajta a legegészségesebb?
Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!
Mit kell tudni az inozitról?
Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.
Az acerola jótékony hatásai
Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.
Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?
A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.