Menü

A ligetszépe olaj, amit minden nőnek érdemes otthon tartani

Megannyi szépészeti és egészségre jó hatással bíró olaj, gyógynövény, készítmény lehet a háztartásunkban, de van egy, amit a nőknek tényleg érdemes bizalmukba fogadni és erre számos okuk lehet, ez pedig a ligetszépe olaj.

A minap egy közösségi oldal kertészkedős csoportjában bevillant egy sárga szirmokkal megáldott kis virág, ami az esti órákban nyílik. Sosem hallottam még ilyenről, hiszen a virágok napközben nyílnak, ezért utánanéztem, mi is ez. Ő volt a Ligetszépe, latin nevén Oenothera biennis, aki ide, Magyarországra egészen Észak-Amerikából érkezett. Maga a növény gyógynövény, magjából nyerik ki értékes olaját. Jótékony hatását a benne található GLA-nak, vagyis gamma-linolénsavnak köszönheti, ami egy omega-6 zsírsav, ebben a növénykében pedig megközelítőleg 10%-os tartalom is van, ami pedig a növényvilágban elég ritka. Nézzük, mire jó ez nekünk!

Először is említsük meg, hogy olajként, külsőleg használjuk, szóval ne iszogassuk, csak az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet által bevizsgált kapszulákat fogyasszuk. Másodszor használhatjuk önmagában vagy hordozóként is, vagyis más anyagokkal együtt használva is. Azon embereknek, akik különböző aknés elváltozásokkal, sok pattanással, gyulladt bőrrel kell élniük, mindenképpen érdemes kipróbálni ennek használatát. Segít, hogy a bőr megfelelően termelje a faggyút, nyugtató hatása révén, nem csak a pattanások okozta gyulladásokra, hanem a viszkető ekcémára és a fájdalmas pikkelysömörre is gyógyír lehet.

A GLA-nak köszönheti azt a szuper tulajdonságát is, hogy magas antioxidáns szintjével megvédi a bőrt az élő szövetekben kialakuló oxidációtól és simítja a ráncokat. Hajunk is hálás lesz egy-egy kezelésért, erősíti és táplálja a fejbőrt és a hajhagymákat, csökkenti a viszketést, az ezzel együtt járó hajhullást is. Ehhez csak be kell dörzsölni vizes hajba és pár percig hagyni beszívódni. Még eredményesebb lesz a dolog, ha rozmaring olajat is keverünk hozzá, ami köztudottan segít a hajhullás megelőzésében és a hajszálakat is vastagítja. Szájon át, kapszula szedésével pedig a PMS-sel küzdő nők számára csodaszer lehet.

Hordozóként azt a funkciót látja el, hogy egy másik illóolajat hígítanak vele, ezzel pedig megváltoztatják a felszívódási sebességet, így biztonságosabbá teszik az adott olaj használatát. Emellett lassítja a párolgási sebességet is. Használhatjuk bőrünk hidratálására, sok arc- és kézkrém egyik alapanyaga amúgy is a szer, így a bőr öregedésének gátlásásra is kiváló. Teafaolajjal keverve a gyulladt arcbőrre kell kenni, hamar beszívódik, a keverék pedig nem csak a gyulladást fogja lehúzni, hanem megöli a rossz baktériumokat, amik a gyulladást kiválthatják. A már említett haj regenerálásra is tökéletesen alkalmas rozmaring olajjal keverve.

Amellett, hogy a ligetszépe egy nagyon szép, bájos növény, ami kertünk éke lehet, a benne található GLA-nak köszönhetően egészségünk és szépségünk őre is lehet.

A torokfájás okai

A torokfájásnak számos, rendkívül szerteágazó oka lehet, és nem árt tudni, hogy a torokfájás nem önálló betegség, hanem egy tünet. A panaszt okozó betegségtől függően változhat a fájdalom jellege szerint: gombócérzés, viszketés jelentkezhet és lehet fájdalmas a nyelés is. Az intenzitását tekintve is változatos lehet, az egyszerű kellemetlenségtől a súlyos, alig elviselhetőig változhat.

Az ínhüvelygyulladásról

Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.

A balkezességről

A balkezesség kialakulásának pontos okát még nem sikerült teljesen feltárni. Sokan az agyféltekék dominanciájával magyarázzák: a jobbkezeseknél a racionális gondolkodásért felelős bal agyfélteke, míg a balkezeseknél a „művészi” jobb agyfélteke domináns. Van, aki szerint ennek köszönhető, hogy a balkezesek között nagyobb a művészi tehetséggel megáldottak aránya.

Az UV-sugárzás veszélyei

Az UV-sugárzás veszélyeire figyelmeztettek meteorológiai, bőrgyógyász, egészségvédelmi és klímapolitikai szakértők. Sokszor hallottuk már, hogy délelőtt 11 óra és délután 3 óra között mindenki kerülje a napon tartózkodást, mert ilyenkor nagyobb a leégés veszélye.

A nevetés jótékony hatásai

Kitörő kacaj, elfojtott nevetés, röhögőgörcs, csendes rötyögés, vihorászás, szolid mosolygás. Hívhatjuk bárhogy, nevetni mindannyian szeretünk, hiszen ezzel a reakcióval az örömünket, a vidámságunkat fejezzük ki, azt, hogy valamin jól szórakozunk, bizonyos esetekben pont, hogy más embereken. Ez nem csupán egy öncélú jelenség, hanem egyfajta közös nyelvi eszköz is, amelyről az alábbi cikkben tudhatunk meg többet.