Menü

A zsírmáj kialakulásának okai

A zsírmáj nagyon gyakori: tekintettel arra, hogy itthon az alkoholisták száma egymillióra becsülhető, az emberek 30 százaléka pedig elhízott, vélhetően milliók élnek elzsírosodott májjal.

A leggyakoribb májkárosító szer itthon az alkohol, amelynek túlzott fogyasztása egyebek mellett úgynevezett alkoholos zsírmájat is okoz. Tulajdonképpen ezzel a zsíros elfajulással kezdődik az alkoholos májbetegség is, amely hosszabb távon májzsugorhoz vezet.

Az alkohol mellett még rengeteg dolog okozhat zsírmájat. Közülük a legfontosabbak az olyan anyagcsere-betegségek, illetve eltérések, mint amilyen a cukorbetegség, a vérzsírok felszaporodása vagy az elhízás. Ez esetekben szintén a májsejtekben rakódik le a zsír, károsítva ezzel a sejteket. Okozhatják a máj zsíros elfajulását gyógyszerek, például szteroidok és hormonális fogamzásgátlók is, de létezik úgynevezett akut terhességi zsírmáj is, amely a várandóság során alakul ki. Utóbbi nagyon súlyos állapot, erősen veszélyezteti a magzatot és az anyát is. Kialakulása általában a terhesség befejezését, illetve akár császármetszést és intenzív osztályos kezelést is szükségessé tesz.

A zsírmájnak nem igazán van jele, a probléma mindössze jellegtelen májtáji (jobb bordaív alatti) kellemetlenséget, nyomásérzékenységet, illetve puffadást okoz. Az egyedüli jellegzetes tünet a sárgaság, amely viszont általában már csak akkor jelentkezik, amikor a beteg állapota súlyos: ekkor a zsírmáj miatt kialakult nagymértékű májcirrózis már gyakorlatilag a végstádiumú májbetegséget jelzi. Korábbi stádiumokban inkább csak a vérkép lehet árulkodó, ha abban a májenzimek (gamma-GT, GPT, GOT) emelkedettek. Ebben az esetben a vírusos májbetegségeken kívül (hepatitis A, B, C és E) gondolni kell a máj zsíros elfajulására is.

Ha alkohol miatti károsodásról van szó, akkor a szeszes italok mellőzésére kell törekedni, ha pedig gyógyszer okozza a bajt, akkor azt kell elhagyni vagy más készítményre cserélni. Ha a zsírmáj elhízás miatt alakul ki, akkor a növényi eredetű szilimarin hatóanyag segítheti a további károsodások megelőzését (legalábbis valamennyire), de az étrend- és az életmódváltás is elengedhetetlen. Igazolt a kávé, illetve a koffein jótékony hatása is, habár hatásmechanizmusa tudományosan még nem tisztázott. Olyan gyógyszer ugyanakkor még nem létezik, amely a zsírosodás és a kötőszövet felszaporodása ellen hatna.

Ha akut terhességi zsírmájról van szó, akkor szükség lehet a terhesség azonnali befejezésére - akár császármetszéssel is. Előtte fontos stabilizálni az anya állapotát, ami a gyakorlatban vérnyomáscsökkentést, a légutak biztosítását, az alvadási paraméterek rendezését jelenti.

Ezek mellett szükség lehet infúzióra, adott esetben véradásra is. Intenzív osztályos kezelésre, transzfúzióra vagy vérkészítmények adására a szülés utáni időszakban is szükség lehet.

Ultrabalaton negyedszer, avagy mi fán terem a csapatszellem!

A Tolna Vármegyében immáron öt éve aktívan működő FuTamási futócsoportunkból idén is nekivágott 10 fő, hogy körbefussa a Balatont, Magyarország egyik legnépszerűbb futóversenyén, a 18. alkalommal megrendezett NN Ultrabalatonon!

Korai zenei nevelés fontossága

Születésünktől kezdve megvan az a képességünk, hogy észleljük a dolgok zeneiségét. Sőt, ez a képességünk segít minél hamarabb megérteni a világ történéseit. Talán nem is olyan véletlen, hogy összehangolódásnak nevezzük az újszülöttekkel való kezdeti összecsiszolódást. Számukra még ez az elsődleges információforrás, és ennek további támogatása a fejlődési területek mindegyikére pozitív hatással lesz.

A homályos látás gyakori okai

Homályos látás esetén a látott dolgok nem tűnnek tisztának. Egyszerre tapasztalhatja mindkét szemen vagy csak az egyiken, attól függően, hogy mitől alakult ki. Előfordulhat, hogy minden, amit lát, homályos lesz, míg néha csak a látómező egy része tompa. A tünet fennállása esetén hunyorítással válhatnak élesebbé a dolgok.

A fènyérzèkeny szem okai

A fényérzékeny szem, az idegek ingerlése maga a látás jelensége – de ha az bizonyos fényérzékenysèg pontosabban hasító fájdalmat jelent, akkor már baj van. Nem tekinthető jó jelnek, ha valaki legszívesebben egész nyáron az árnyékba húzódna. Ki kell deríteni , hogy mi húzódik. háttérben!

Alvásproblémák elleni gyógynövények

A felborult cirkadián ritmus hosszú távon nem csupán koncentrációzavarokhoz vezethet, de akár még a rákos daganatok növekedését is elősegítheti. Azt eddig is tudni lehetett, hogy a sok éjszakázással járó munkahelyek nagyon egészségtelenek, hiszen felborítják a biológiai órát, csökkentik a melatonin-termelés hatékonyságát, és az is köztudomású, hogy a hét közben kihagyott alvásidőt sajnos nem lehet hétvégénként bepótolni.