Menü

Vigyázat, jön a parlagfűszezon!

A parlagfű ártatlannak tűnő növénykénk, ám hamarosan virágba borul és több ezer ember életét keserítheti majd meg. Nem segíti a helyzetet, hogy sajnos számos területen fellelhető, ezért irtása különösen fontos. A parlagfű veszély alapján Magyarország Európa legfertőzöttebb országának tekinthető, nálunk több millió ember érzékeny a parlagfűre, ennek 1/3-a súlyos allergiás.

Hogyan lehet irtani a növényt?

A legeredményesebben úgy lehet megszabadulni a parlagfűtől, ha mindenestől kitépik a növényt, de a nyírással, kaszálással is csökkenthető a pollenszóró területek száma, melynek még a virágzás előtt meg kell történnie.

A parlagfű elleni védekezés elsősorban az ingatlan tulajdonosának, illetve használójának a kötelezettsége, ha ennek nem tesznek eleget, akkor ennek elmulasztása növényvédelmi bírsággal járhat, melynek mértéke belterületen és külterületen is egyaránt 15.000 Ft-tól 5.000.000 Ft-ig terjed.

A szezon tetőzése az előző évek tapasztalatai alapján augusztus végén, szeptember elején várható. Az allergiásoknak segítséget jelenthet, hogy a Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer (PPRR+) térképes előrejelzése segít felkészülni várható pollenkoncentrációra, a várható tünetekre, azok kezelésére.

Hogyan védekezhetünk a tünetek ellen?

A tüdőgyógyász által felírt antihisztamin tabletták megfelelő időben és adagolásban történő szedése, illetve orrspray és szemcsepp segít enyhíteni a kínzó tüneteken.

Segít a gyakori hajmosás, az ágynemű gyakori cseréje és a rövid szellőztetés, emellett tisztában kell lenni a keresztallergiát okozó allergénekkel, melyeket szintén kerülni kell.

Keresztallergiáról beszélhetünk, amikor valamilyen friss zöldség vagy gyümölcs elfogyasztása túlérzékenységi reakciót vált ki olyan embereknél, akik valamilyen növényi pollenre allergiások. Ekkor a szervezet antitesteket termel, hisztamin szabadul fel és helyi, enyhe fokú gyulladás következik be.

Ha az orrspray és tabletta nem segít, akkor tartós megoldást az immunterápia jelenthet, ami nemcsak a tüneteket, hanem az allergiát kiváltó okot, az immunrendszer kisiklott működését szünteti meg. A kezelés alatt a parlagfű allergén tisztított higított kivonatát kell szedni tabletta vagy cseppek formájában, ezzel kapcsolatban érdemes szakembert felkeresni.

Az allergia felismerése és megfelelő kezelése különösen fontos, ugyanis a nem megfelelően kezelt allergia mellett idővel újabb allergiák és asztma is kialakulhat.

Mi tüsszögő, könnyező, viszkető, szenvedő, orrot fújó allergiások tisztelettel megkérünk mindenkit, hogy tekintse feladatának a saját területén megtalálható parlagfű irtását. Eredmény csak összefogással várható. Köszönjük!

Növények, melyek elűzik a kullancsokat

Egyre több embert fertőz meg a kullancs terjesztette halálos kór hazánkban. Tavaly az év első felében még jóval kevesebb esetet regisztráltak. A Lyme-kórt, amelyet egyes kullancsfajok terjesztenek, egyre több embernél mutatták ki hazánkban.

Fiókát találtam! – Mikor mentsünk, mikor ne?

Áprilistól augusztusig tart a fiókaszezon, ilyenkor rengeteg bejelentést kapnak a madármentők a segítségre szoruló madarakról. A legtöbbjük nem árvult el, ezért a legnagyobb segítség számukra az, ha nem fogjuk be, ha pedig már megtettük, a megtalálás helyén mielőbb elengedjük őket!

Mi mindenre jó egy mosogatógéptabletta?

A mosogatógép tablettáit köztudottan arra tervezték, hogy eltávolítsák a makacs foltokat és feloldják a zsírt a mosogatógépben, ám kevesen tudják, hogy nemcsak mosogatáskor érdemes őket használni. Még akkor sem árt beszerezni néhány tablettát, ha nincs is mosogatógépünk.

A Mecsek kincsei

Ha belföldön szeretnél eltölteni valahol egy kellemes hétvégét, akkor a Mecsek egy kiváló hely lehet erre. Rengeteg természeti csoda vár felfedezésre itt, és a sok erdős terület még a nyári melegben is hűvös kirándulóhelyet biztosíthat az idelátogatók számára. Hogyha ez nem lenne elég, az egyik legnagyobb vidéki város, Pécs is számtalan programmal várja a belföldi turistákat.

Hogyan legyen a medence vize kristálytiszta?

Ha úgy döntünk, beruházunk egy medencére, akkor fontos utánanézni annak is, hogyan érhető el a víz tisztán tartása. Hogyan érjük el, hogy a medence vize ne legyen a baktériumok táptalaja?