Menü

A fekete tea csökkenti a vérnyomást?

Jelentős vérnyomáscsökkenésre azért ne számítson az, aki fekete teát fogyaszt, mindenesetre már az is meglepő lehet, hogy a tea nem emeli a vérnyomást. Hiszen a tea koffeint tartalmaz, amely közismerten élénkítő, vérnyomásemelő hatással bír.

Egy metaanalízis, amelyben 11 korábbi klinikai vizsgálat eredményeit elemezték újra, megállapította, hogy napi 4-5 csésze tea tartós (1-6 hónapon keresztüli) fogyasztása nagyon mérsékelten ugyan (1-2 Hgmm-rel), de csökkenti a vérnyomást. A hatás jelentősebb volt azoknál akinek a vizsgálat kezdetén magasabb volt a vérnyomása. Ez részben magyarázatot adhat arra a korábbi megfigyelésre, amely szerint a rendszeres teafogyasztás mérsékelheti a szív-érrendszeri betegségek, például az agyvérzés kockázatát.

A jelenség magyarázata az lehet, hogy a tea jóval több, mint egy koffeintartalmú ital A benne található polifenolos vegyületek érfalra kifejtett kedvező hatása hosszú távon eredményezheti a vérnyomáscsökkentésben mérhető hatást. Egy tökéletes csésze tea mindig meg fog mosolyogtatni és meg fog nyugtatni.A lista elolvasása után most már nyilvánvalónak kell lennie, hogy miért rendkívül hasznos a testnek és az elmének a fekete tea fogyasztása.

1. Gazdag antioxidánsokban

Biztosan hallottál már arról, hogy az antioxidánsok mennyire fontosak a szervezetünknek. Van egy jó hírem, a fekete tea bővelkedik bennük. A teában lévő antioxidánsok megvédik a DNS-ed az alkohol, cigaretta vagy egyéb mérgező anyagok okozta károsodásoktól és különbözőek, mint például a gyümölcsökben vagy a zöldségekben megtalálható antioxidáns típus.

2. Megvédi a szívedet

Tudtad, hogy a tea fogyasztása csökkenti a stroke-nak az esélyét? Kutatások bizonyítják, hogy napi 3 csésze fekete vagy zöld tea 21%-al csökkentheti a stroke esélyét azokhoz képest, akik csak napi egy csésze teát fogyasztanak.

3. Javítja a fogaid higiéniáját

A fekete teában lévő polifenolok megölik a szádban lévő baktériumokat és gátolják a bakteriális enzimek növekedését. Emellett a leheletedet is kellemessé teszi, semlegesíti a kellemetlen szagokat. A benne lévő fluroid segít a fogaid egészségének a megőrzésében.

4. A fekete tea energiát ad

Biztosan tudsz róla, hogy a koffein csodát tesz az agyaddal és az energia szinteddel. A fekete tea bővelkedik koffeinből és egy hatalmas energia löketet tud adni úgy, hogy nem stimulálja túl az ember szívét, ezért nem fogod azt érezni, hogy nagyon kellemetlenül erősen ver a szíved, mint azt néhány kávétól néha lehet érezni. A fekete tea koffeintartalma magas és a benne lévő koffein még a fejfájásodat is el tudja mulasztani.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.