A fekete tea csökkenti a vérnyomást?
- Dátum: 2023.07.23., 16:23
- Udvari Fanni
- képek:pexels.com
- antioxidáns, egészsèg, energia, fekete tea, folyadék, vérnyomás
Jelentős vérnyomáscsökkenésre azért ne számítson az, aki fekete teát fogyaszt, mindenesetre már az is meglepő lehet, hogy a tea nem emeli a vérnyomást. Hiszen a tea koffeint tartalmaz, amely közismerten élénkítő, vérnyomásemelő hatással bír.
Egy metaanalízis, amelyben 11 korábbi klinikai vizsgálat eredményeit elemezték újra, megállapította, hogy napi 4-5 csésze tea tartós (1-6 hónapon keresztüli) fogyasztása nagyon mérsékelten ugyan (1-2 Hgmm-rel), de csökkenti a vérnyomást. A hatás jelentősebb volt azoknál akinek a vizsgálat kezdetén magasabb volt a vérnyomása. Ez részben magyarázatot adhat arra a korábbi megfigyelésre, amely szerint a rendszeres teafogyasztás mérsékelheti a szív-érrendszeri betegségek, például az agyvérzés kockázatát.
A jelenség magyarázata az lehet, hogy a tea jóval több, mint egy koffeintartalmú ital A benne található polifenolos vegyületek érfalra kifejtett kedvező hatása hosszú távon eredményezheti a vérnyomáscsökkentésben mérhető hatást. Egy tökéletes csésze tea mindig meg fog mosolyogtatni és meg fog nyugtatni.A lista elolvasása után most már nyilvánvalónak kell lennie, hogy miért rendkívül hasznos a testnek és az elmének a fekete tea fogyasztása.
1. Gazdag antioxidánsokban
Biztosan hallottál már arról, hogy az antioxidánsok mennyire fontosak a szervezetünknek. Van egy jó hírem, a fekete tea bővelkedik bennük. A teában lévő antioxidánsok megvédik a DNS-ed az alkohol, cigaretta vagy egyéb mérgező anyagok okozta károsodásoktól és különbözőek, mint például a gyümölcsökben vagy a zöldségekben megtalálható antioxidáns típus.
2. Megvédi a szívedet
Tudtad, hogy a tea fogyasztása csökkenti a stroke-nak az esélyét? Kutatások bizonyítják, hogy napi 3 csésze fekete vagy zöld tea 21%-al csökkentheti a stroke esélyét azokhoz képest, akik csak napi egy csésze teát fogyasztanak.
3. Javítja a fogaid higiéniáját
A fekete teában lévő polifenolok megölik a szádban lévő baktériumokat és gátolják a bakteriális enzimek növekedését. Emellett a leheletedet is kellemessé teszi, semlegesíti a kellemetlen szagokat. A benne lévő fluroid segít a fogaid egészségének a megőrzésében.
4. A fekete tea energiát ad
Biztosan tudsz róla, hogy a koffein csodát tesz az agyaddal és az energia szinteddel. A fekete tea bővelkedik koffeinből és egy hatalmas energia löketet tud adni úgy, hogy nem stimulálja túl az ember szívét, ezért nem fogod azt érezni, hogy nagyon kellemetlenül erősen ver a szíved, mint azt néhány kávétól néha lehet érezni. A fekete tea koffeintartalma magas és a benne lévő koffein még a fejfájásodat is el tudja mulasztani.
A sokoldalú rozmaring
A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.
Melyik sófajta a legegészségesebb?
Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!
Mit kell tudni az inozitról?
Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.
Az acerola jótékony hatásai
Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.
Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?
A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.