Menü

Az alvásmegvonás hatásai

A hosszú ideig fennálló alváshiány komoly egészségügyi problémákat okozhat. Bár nem egyértelmű, hogy az emberek mennyi ideig tudnak alvás nélkül életben maradni, a Guinness Rekordok Könyve szerint a leghosszabb ébren töltött idő 11 nap és 25 perc. Az alváshiány következményei azonban sokkal hamarabb jelentkeznek.

Az órák száma nagyban függ az életkortól. Az újszülötteknek és csecsemőknek általában több alvásra van szükségük, a felnőtteknek viszont kevesebbre.

A kutatások szerint a felnőtteknek körülbelül a 35 százaléka nem alszik eleget, pedig legfeljebb 17 órán keresztül szabad ébren maradniuk ahhoz, hogy megfeleljenek a CDC alvási ajánlásának.

Mit várhatunk egy nap alvás nélkül?

Egy napnyi alváshiánynak több oka is lehet a munkavégzéstől kezdve a tanuláson át a gyermekgondozásig. Noha kellemetlen lehet egész éjjel talpon maradni, ez mégsem fog jelentősebb hatást gyakorolni az egészségi állapotunkra. Ennek ellenére

24 ÓRÁNYI ÉBRENLÉT, EGY ÉJSZAKAI ALVÁSHIÁNY KOMOLY HATÁSSAL LEHET RÁNK.

A korábbi tanulmányok összehasonlították a 24 órás ébrenlétet és a vér alkoholkoncentrációját, ami egyes esetekben meglepő módon elérte a 0,10 százalékot.

Ez befolyással lehet a zéró tolerancia elvére, és a legtöbb amerikai államban is meghaladja a vezetésre vonatkozó törvényes korlátot. Az egy napi alvásmegvonásnak más következményei is lehetnek:

ÁLMOSSÁG, INGERLÉKENYSÉG, HÁTRÁNYOS DÖNTÉSHOZÁS, CSÖKKENT DÖNTÉSI KÉPESSÉG, MEGVÁLTOZOTT ÉSZLELÉS, MEMÓRIAHIÁNY, LÁTÁS- ÉS HALLÁSKÁROSODÁS, CSÖKKENT KÉZ-SZEM KOORDINÁCIÓ ÉS FOKOZOTT IZOMFESZÜLTSÉG.

Mire számíthatunk 48 óra alvás nélkül?

Két elmulasztott éjszakai alvás után a legtöbb ember már igen nehezen tud ébren maradni. Ilyenkor könnyen előfordulhat, hogy napközben váratlanul elalszunk, és ez az állapot akár harminc másodpercig is eltarthat.

Ezeknek az akaratlan „mikroalvásoknak" az ideje alatt az agy "alvásos állapotba" kerül és amikor felébredünk, akkor igen zavartnak érezhetjük magunkat.

A gyulladásos markerek, amelyek segítenek a testnek a betegségek megelőzésében és megcélzásában, megnövekedett szinten kezdik meg a keringést.

Néhány kutatás kimutatta azt is, hogy ilyen mennyiségű alvásmentességgel azoknak a sejteknek az aktivitása is csökken, amelyek azonnal reagálnának a különböző egészségügyi veszélyekre, például vírusokra vagy baktériumokra.

Mi történik 36 óra ébrenlét után?

Mindössze 36 órás ébrenlét már intenzív hatással jár a testi-lelki állapotunkra nézve. Az alvás-ébrenlét ciklus ugyanis segít bizonyos hormonok, például a kortizol, az inzulin és emberi növekedési hormon felszabadulásának szabályozásában. Ennek eredményeként több testi funkciót megváltoztat.

Ide tartozik az étvágy, az anyagcsere, a hőmérséklet érzete, valamint a hangulat és a stressz szintje.

Az alvás nélkül töltött 36 órás ébrenlét következménye a szélsőséges fáradtság, a hormonális egyensúlyhiány, a csökkent motiváció, a kockázatos döntések, a rugalmatlan érvelés, a csökkent figyelem és a beszédkárosodás, például a rossz szóválasztás és az intonáció

Életmentő tanácsok! De szó szerint

Szó szerint életmentő tanácsokat hoztam a kánikula beköszöntével, kérem szívleljék meg ezeket a sorokat és legyünk felelős szülők, felelősségteljes autósok és gazdik!

Az énidő nem önzőség

Az egyéni boldogság megjelenésével egyre lényegesebbé vált a személyes jólét. Olyannyira fontossá, hogy ma már az önmagunkkal való foglalkozás adja társadalmunk alapját. Az énidő napjainkban divatos kifejezés, sok helyen látjuk, de általában elsiklunk felette. Sokan azt gondolják, hogy elegendő időt töltenek el saját testi-lelki egészségük ápolásával, de ez egy jóval hosszabb folyamat tud lenni, mint a pillanatnyi pihenés.

Sok veszély leselkedik a kicsikre a strandon!

Nem tudom, hogy az ijesztőbb, hogy újra kellett éleszteni egy kisfiút az egyik strandon, vagy az döbbent le jobban, hogy a kicsit 10-15 percig nem keresték a szülei. „Nem lehet elégszer elmondani” jellegű írásom következik.

Miért fontos a B12 vitamin?

A vitaminok elengedhetetlenek az egészséges testi, szervi és pszichés működésünkhöz, nem lehet eleget hangsúlyozni fontosságukat. Egyik ezek közül a B12 vitamin, aminek sokféle jótékony hatása ismert.

Az allergiát kezelni kell!

Az allergia, mivel az immunrendszer téves reakciója folytán alakul ki, nem gyógyítható, viszont hatékonyan kezelhető betegség Az elhanyagolt és kezeletlen allergia azonban szövődményeket okozhat, szénanáthás tüneteinket már a pollenszezonban vagy azt megelőzően fontos kivizsgáltatni és elkezdeni az esetleges kezelés.