Menü

Időjárás hatásai a vérnyomásunkra

Hideg- és melegfrontok érkezésekor sokan szenvednek fejfájástól vagy levertségtől, ám nem ez az egyetlen tünet, amit az egyes frontok előidézhetnek. Gyakori jelenség az időjárás okozta magas vérnyomás is, ami ugyan jellemzően csupán pár napig tart, mégis megnehezítheti az életünket. Szerencsére van mód természetes vérnyomáscsökkentésre, de ha nagyon megvisel bennünket a front, akár orvosunkat is felkereshetjük.

A magas vérnyomás okai

Bár hajlamosak vagyunk legyinteni arra, ha az orvosunk magas vérnyomást mér, amennyiben ez rendszeressé válik, érdemes komolyan venni, mert számos ok meghúzódhat a háttérben.

A magas vérnyomás a szív- és érrendszeri betegségek sorát gyarapítja, ám hátránya, hogy sokáig tünetmentes, így nem feltétlenül vesszük észre, ha a normális, 130/85 fölé szöktek az értékek. Okait a mai napig vizsgálják a szakemberek, ugyanis sokszor nem szívbetegség áll a háttérben, hanem egy másik elváltozás miatt emelkedik meg a vérnyomás, és a probléma megszűnésével normalizálódnak az értékek.

Így hat a vérnyomásunkra az időjárás

A vérnyomást sok mindent befolyásolhatja, így a frontok is. Ilyenkor a hőmérséklet rendkívül gyorsan, akár pár óra alatt változik: akár 10-15 fokot is zuhanhat vagy emelkedhet. Nemcsak a hőmérséklet befolyásolja azonban a frontokat, hanem a szél is, hiszen ennek erőssége vagy épp iránya is megbolygathatja a vérnyomásunkat, de szédülést és fejfájást is érzékelhetünk ilyenkor.

Melegfront alkalmával általában csökken a vérnyomás, míg hidegfront érkezésekor a vérerek szűkülésének következtében emelkedik. Ez különösen azoknál jelent veszélyt, akik eleve magasabb vérnyomással rendelkeznek, mint az normális lenne.

Szerencsére van mód a természetes vérnyomáscsökkentésre, így nem kell rögtön orvoshoz fordulnunk, ha úgy érezzük, hogy a frontok kikezdenek bennünket. Ha csak erre az időszakra mutat a műszer rossz értékeket, mi magunk is tehetünk érte, hogy már felkészülve várjuk a frontokat.

Folyadékbevitel

Súlyunktól függően napi két-három liter víz elfogyasztása ajánlott, s ha tudatosan figyelünk arra, hogy többet igyunk, egy idő után egyértelmű változásokat fogunk érzékelni: emésztésünk rendezettebb lesz, valamint bőrünk is egészségesebbé válik. A vérnyomásra is kiváló hatással van, ezért ha bevezetjük a mindennapi életünkbe ezt a gyakorlatot, jó eséllyel kevésbé fogjuk megérezni a frontokat.

Vitaminok

A vitaminok nemcsak a téli időszakban kihagyhatatlanok, hanem az év többi részében is. Különösen igaz ez a C-vitaminra, ami természetes vérnyomáscsökkentő tulajdonsággal bír.

Hidegzuhany

Bár a forró zuhany esik a legjobban, ereink mégis hálásak lesznek azért, ha olykor váltogatjuk a hideg és meleg vizet. Ezáltal gyakorolhatják a tágulást és az ernyedést, így biztosítva, hogy a vért is megfelelő módon és tempóban szállítsák.

Mozgás

A mozgás fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni. Legyen akár friss levegőn való séta, kocogás vagy biciklizés, nemcsak testünk, hanem lelkünk is felfrissül általa – de a benti sportokat is éppúgy lehet élvezni, ahogy a kintieket. A sport kiváló stresszoldó, ráadásul a szívet is kellemesen megdolgoztatja és az erekre is jó hatással van.

Természetesen a pihenés is fontos, és azontúl, hogy jólesik egy fárasztó nap után, csökkenti a stresszt, ezáltal a szív munkáját is megkönnyítve. Ha eleget és jót alszunk, kevesebb eséllyel alakul ki fejfájás, és kipihenten az esetleges nehezebb napokat is könnyebben viseljük.

Bár hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni, hogy milyen frontok érkeznek, szervezetünk jelzi, hogy ha megviseli az időjárás hirtelen változása. Ilyen esetben sem kell minden esetben gyógyszert alkalmazni, hiszen a természetes vérnyomáscsökkentésnek hála problémamentesen átvészelhetjük a frontokat.

Miért ébredünk fel éjszaka közepén?

A gyakori éjszakai felébredés rendkívül kellemetlen dolog. Nem tudjuk magunkat kipihenni, gyengül az immunrendszerünk, az anyagcserénk, a koncentrációs képességünk. Az állandó kimerültség miatt csökkenhet a munkahelyi teljesítményünk, illetve védtelenebbé válunk a bakteriális vagy vírusos fertőzések ellen. Extrém példa, de a súlyos alvásmegvonás halállal is járhat.

Miért zsibbad éjjel a lábam?

A kéz-, lábzsibbadás lehetséges okait kutatjuk, mely sajnos egyre gyakoribb panasz, s általában éjszakánként jelentkezik.

Mèhviasz jótékony hatásai

Már az ókori Egyiptomiak is használták rendszeresen eme csodaszert, a méhviaszt. Nem kell mondanom, hogy a fáraók mumifikálásához ez volt az egyik alappillér, hiszen a bevont testeket ezzel lehetett akár több 1000 évig úgy tartósítani, hogy az ne bomoljon le 100%-ban. Használták még továbbá a koporsók légmentes lezárásához is, hiszen, amit egyszer bekentek vele azon a több 1000 év nem igazán fogott.

Testedzés segítséggel: vitaminok, protein, kreatin és társai

A legtöbb minőségi étrend-kiegészítő egy egészséges ember számára az adagolás betartása mellett nem jelent különösebben kockázatot. Azt azonban semmiképpen nem mondhatjuk, hogy mindent, amit a neten találunk biztonsággal beszedhetünk, ezért mindig fontos szakember tanácsát kikérni.

Ha nem múlik a gyereknél a köhögés…

Téli-télvégi időszakban gyakrabban betegek a gyermekeink, s különösen azok a gyerekek hajlamosak az influenzára, elhúzódó hurutos és/vagy száraz köhögésre, akik közösségbe járnak, azaz bölcsisek, ovisok vagy iskolába járnak, tehát szinte minden csemete.