Vitaminforrás a rosszabb időkre
- Dátum: 2023.08.17., 07:08
- Nagyné Kohajda Wentholin Loretta
- képek: pexels.com
- betegség, egészség, gránátalma, gyümölcs, hideg, megfázás, nátha, nyavalya, tápanyag, vitamin
Lassan a nyár végéhez érünk, amikor is szép lassan beköszönt majd a rosszidő. Mindenki behúzódik majd a meleg szoba kényelmébe, és az ünnepekkel, pihenéssel és a családdal töltjük majd az időt. De a meghitt pillanatból nagyon könnyen kizökkenhetünk, ha betegséggel találhatjuk szembe magunkat. A legfontosabb ilyenkor, hogy megelőzzük a problémát. A legjobb és legegyszerűbb módja ennek, hogy figyelünk a vitaminbeviteleinkre. Ilyenkor, halmozzuk el magunkat gyümölcsökkel, zöldségekkel, aminek a nyavalyák megelőzése mellett, számos jótékony hatása lehet.
Amikor a gyümölcsök közül választunk, kiszemelhetjük magunknak a gránátalmát is. Az íze igazán fenséges, emellett egy izgalmas megjelenésű gyümölcsről beszélhetünk, hiszen egy átlagos méretű gránátalma akár 600 lédús maggal is büszkélkedhet. De nem adja könnyen magát, hiszen a magok kamrákban helyezkednek el, amiket vékony hártya választ el, így a vitaminforráshoz jutás nem olyan egyszerű. A szakszerű felbontásához, számos segítséget is találunk a neten. Ez azért lehet fontos, hogy a lédús részek minél inkább épségben maradjanak.
A hússal borított magoknak, rengeteg jótékony hatása van, amit már az ókorban is felismertek. Megjelenik a Bibliában és mitológiában illetve még a Koránban is. A szerelem, bőség, tisztaság és a termékenység gyümölcse. Őshazája Ázsia, de már Dél-Amerika és Európa forróbb területein is gond nélkül megterem.
A gyümölcs 3 féle erős antioxidánst tartalmaz, így megelőzi a vörösbort, áfonyát, narancslét, illetve a zöldteát is ebben a kérdésben. A gránátalma kalóriában alacsony, ezért ha nassolni támad kedvünk, tökéletes megoldás lehet a diétánk idején is. Az édes íze miatt, akár a csokit is kiválthatjuk vele. Rostokban igen gazdag ezért jó hatással van az emésztésünkre, anyagcserénk fokozására és még a méregtelenítésre, súlycsökkentés elérésére is alkalmas. A szívbetegségek megelőzésére is alkalmas lehet. C-vitaminban igen gazdag ezért erősíti az immunrendszert.
Éppen ezért az év minden időszakában, de leginkább influenza és megfázásos időszakban ajánlott a fogyasztása. Gyorsítja a sebek gyógyulását, jó hatással van a csontokra is, hiszen magas a K-vitamin tartalma. De ha ez mind nem lenne elég, akkor a szexuális életünket is felturbózhatjuk. Egy tanulmány során megfigyelték, hogy azok a férfiak, akik gránátalma levet ittak azok erekciójuk mérete, minősége illetve gyakorisága nagymértékben javul. Alkalmazható depresszió, hangulatváltozások esetén, és klimaxos panaszoknál, mivel hormonszerű anyagot tartalmaz.
Nem csak a belsőnkre, de külsőnkre is lehet pozitív hatással. Ugyan is pakolásként használva az arcunkon, kisimítja a ráncainkat és ápolja a bőrt.
Nagyné KohajdaWentholin Loretta
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.
Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.
Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.
Étkezz okosan, gondolkodj gyorsan! – Gyerekeknek szóló agytápláló tippek

Minden szülő szeretné, ha gyermeke okos, figyelmes és energikus lenne. Tudtad, hogy az, amit megesznek a gyerekek, hatással van az agyműködésükre és a tanulási képességeikre is? Vannak olyan ételek, amiket gyakrabban érdemes a tányérjukra tenni, mert segítik a memóriát, a koncentrációt és az általános szellemi frissességet. Nézzük, melyek ezek az igazi “okosító ételek”!
Őszi ízek kavalkádja

Az ősz beköszöntével nemcsak a természet ölt aranybarna és vörös ruhát, hanem a konyha is új színekben és ízekben gazdagszik. A piacokon megjelennek a szezon jellegzetes alapanyagai, amelyek nemcsak finomságokat ígérnek, hanem igazi hangulatot is varázsolnak a mindennapokba.