Menü

Vitaminforrás a rosszabb időkre

Lassan a nyár végéhez érünk, amikor is szép lassan beköszönt majd a rosszidő. Mindenki behúzódik majd a meleg szoba kényelmébe, és az ünnepekkel, pihenéssel és a családdal töltjük majd az időt. De a meghitt pillanatból nagyon könnyen kizökkenhetünk, ha betegséggel találhatjuk szembe magunkat. A legfontosabb ilyenkor, hogy megelőzzük a problémát. A legjobb és legegyszerűbb módja ennek, hogy figyelünk a vitaminbeviteleinkre. Ilyenkor, halmozzuk el magunkat gyümölcsökkel, zöldségekkel, aminek a nyavalyák megelőzése mellett, számos jótékony hatása lehet.

Amikor a gyümölcsök közül választunk, kiszemelhetjük magunknak a gránátalmát is. Az íze igazán fenséges, emellett egy izgalmas megjelenésű gyümölcsről beszélhetünk, hiszen egy átlagos méretű gránátalma akár 600 lédús maggal is büszkélkedhet. De nem adja könnyen magát, hiszen a magok kamrákban helyezkednek el, amiket vékony hártya választ el, így a vitaminforráshoz jutás nem olyan egyszerű. A szakszerű felbontásához, számos segítséget is találunk a neten. Ez azért lehet fontos, hogy a lédús részek minél inkább épségben maradjanak.

A hússal borított magoknak, rengeteg jótékony hatása van, amit már az ókorban is felismertek. Megjelenik a Bibliában és mitológiában illetve még a Koránban is. A szerelem, bőség, tisztaság és a termékenység gyümölcse. Őshazája Ázsia, de már Dél-Amerika és Európa forróbb területein is gond nélkül megterem.

A gyümölcs 3 féle erős antioxidánst tartalmaz, így megelőzi a vörösbort, áfonyát, narancslét, illetve a zöldteát is ebben a kérdésben. A gránátalma kalóriában alacsony, ezért ha nassolni támad kedvünk, tökéletes megoldás lehet a diétánk idején is. Az édes íze miatt, akár a csokit is kiválthatjuk vele. Rostokban igen gazdag ezért jó hatással van az emésztésünkre, anyagcserénk fokozására és még a méregtelenítésre, súlycsökkentés elérésére is alkalmas. A szívbetegségek megelőzésére is alkalmas lehet. C-vitaminban igen gazdag ezért erősíti az immunrendszert.

Éppen ezért az év minden időszakában, de leginkább influenza és megfázásos időszakban ajánlott a fogyasztása. Gyorsítja a sebek gyógyulását, jó hatással van a csontokra is, hiszen magas a K-vitamin tartalma. De ha ez mind nem lenne elég, akkor a szexuális életünket is felturbózhatjuk. Egy tanulmány során megfigyelték, hogy azok a férfiak, akik gránátalma levet ittak azok erekciójuk mérete, minősége illetve gyakorisága nagymértékben javul. Alkalmazható depresszió, hangulatváltozások esetén, és klimaxos panaszoknál, mivel hormonszerű anyagot tartalmaz.

Nem csak a belsőnkre, de külsőnkre is lehet pozitív hatással. Ugyan is pakolásként használva az arcunkon, kisimítja a ráncainkat és ápolja a bőrt.

Nagyné KohajdaWentholin Loretta

A sokoldalú rozmaring

A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.

Melyik sófajta a legegészségesebb?

Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!

Mit kell tudni az inozitról?

Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.

Az acerola jótékony hatásai

Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.

Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?

A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.