Menü

Tök szezon - így használd fel gyorsan és egyszerűen, receptekkel

Sokan ódzkodnak a töktől, cukkinitól, pedig egy igazán sokoldalú és remek zöldség. Termeszteni is könnyű, ételt is gyorsan lehet belőle készíteni és télire is el lehet rakni, többféle formájában is.

A tökök vagy kabakosok a tökvirágúak rendjébe tartoznak, ide sorolhatjuk még a dinnyét, az uborkát, a cukkinit vagy a sütőtököt is. A vad fajták kesernyések, amit nemesítéssel vontak ki az évek során, ez a keserű íz egy kártevők védekezés a növény részéről. A kesernyés íz egy mérgező anyag, ami hasmenést, bélkárosodást okozhat, ezért a keserű tököt, uborkát, társaikat szigorúan tilos fogyasztani.

Három fiúgyermeket nevelek, mondanom sem kell, hogy nincsenek oda a tökös dolgokért, bár a legnagyobb a menzás!, igen, a menzás tökfőzeléket szereti, de azért nem viszi túlzásba. Magaságyásaink vannak, oda még nem ültettem tököt, de jövőre fogok, ellenben gyerekkoromban hatalmas veteményesünk volt, mindig volt termés, szóval sokat ettünk belőle. Ezek a zöldségek azért is jók, mert hamar elkészíthetőek, fagyasztóban vagy lekvárként nagyon klasszul eláll, magját is remekül lehet hasznosítani, pirítva sósan nagyon finom, de kisajtolva olajat is lehet készíteni belőle, ami saláták nagyon finom alapanyaga.

Az egyik legfinomabb a tökfasírt, észre sem fogod venni, nem hús van benne. Az apróra reszelt vagy gyalult tököt sóban hagyni kell levet engedni, majd alaposan kinyomkodni. 1 kilogramm tökhöz két tojás kell, fűszerezés szájíz szerint (én sokszor fasírt fűszerpont használok) és annyi zsemlemorzsa, amennyivel már formázható gombócokat tudunk gyúrni. Az alapos összedolgozás után mehet is sütésre. Egy jó tejfölös krumpli salátával isteni ebéd lesz, emellett a nyári melegben még hidegen is fogyaszthatjuk, strandra is kiváló ebéd.

Az almás töklekvár is nagyon finom, és annak ellenére, hogy bizarrul hangzik és még a lekvár szó is benne van, ami nagyon bonyolultnak tűnik, mégis nagyon egyszerű és finom. Fél kilogramm alma, fél kilogramm tök, 25 dekagramm gyümölcscukor, fél csomag zselésítőpor és aki szereti a pikánsabb ízeket, használhat fahéjat, vagy limeot.

A meghámozott tök belsejét kikaparjuk, az almát megmossuk és mindent lereszelünk. Mindent belehalmozunk egy lábasba, hozzáadjuk a cukrot és a fahéjat vagy limeot, majd sűrű kevergetés mellett, alacsony lángon felforraljuk. Két-három perci hagyjuk bugyogni, hozzáadjuk a zselésítőt és addig fűzzük, amíg el nem kezd zselésedni. Tűzről lehúzva kimosott üvegekbe öntjük, lezárva fejre fordítjuk és egy takaróba alaposan bebugyolálva hagyjuk kihűlni. Ez akár két napot is igénybe vehet, de utána mehet a kamra polcára.

Télire pedig reszelve, zacskóba porciózva fagyasztóban eláll nagyon sokáig. Egy kis kaporral keverve, úgy hűtve csak elő kell kapni egy tökfőzelék alapjául, pár perc alatt el is készül.

A tök egy pompás alapanyag lehet egy főzeléknek, egy feltétnek és egy lekvárnak is, bátran használjuk a konyhabában mindenféle fajtáját.

Ultrafeldolgozott élelmiszerek

Amikor belépünk egy üzletbe, kedvünkre vásárolunk a polcokról, de valószínűleg sokszor azt se tudjuk, hogy konkrétan milyen élelmiszer került a kosárba. Pedig a boltokban rengeteg a feldogozott termék, ilyen az ultrafeldolgozottak köre is.

Reggelizéssel kapcsolatos tévhitek

Ahányféle diéta és trend, annyiféle útmutatás az étkezésekről. Tények és tévhitek a reggeliről, pro és kontra.

Ashoka jótékony hatásai

Az Ashoka szó szerinti jelentése: „gondok nélkül”. A hinduk egyik legfontosabb fája, amely egész India szerte honos.

Szezonális zöldségek májusban

Elérkezett az a tavaszi hónap, amikor a piacon már csupa friss és szezonális zöldséget találhatunk. Érdemes tudni, miért fontos ezeknek az idény zöldségeknek a fogyasztása, és hogyan csempészhetünk többet belőlük az étrendünkbe. Felejtsük el végleg a telet, és készüljünk tápanyaggal és vitaminokkal teli friss ételekkel a nyárra!

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!