Tök szezon - így használd fel gyorsan és egyszerűen, receptekkel
- Dátum: 2023.08.18., 04:05
- Erdős Dorka
- képek: pexels.com
- cukkini, fagyasztás, fasírt, főzelék, lekvár, tök, tökmagolaj
Sokan ódzkodnak a töktől, cukkinitól, pedig egy igazán sokoldalú és remek zöldség. Termeszteni is könnyű, ételt is gyorsan lehet belőle készíteni és télire is el lehet rakni, többféle formájában is.
A tökök vagy kabakosok a tökvirágúak rendjébe tartoznak, ide sorolhatjuk még a dinnyét, az uborkát, a cukkinit vagy a sütőtököt is. A vad fajták kesernyések, amit nemesítéssel vontak ki az évek során, ez a keserű íz egy kártevők védekezés a növény részéről. A kesernyés íz egy mérgező anyag, ami hasmenést, bélkárosodást okozhat, ezért a keserű tököt, uborkát, társaikat szigorúan tilos fogyasztani.

Három fiúgyermeket nevelek, mondanom sem kell, hogy nincsenek oda a tökös dolgokért, bár a legnagyobb a menzás!, igen, a menzás tökfőzeléket szereti, de azért nem viszi túlzásba. Magaságyásaink vannak, oda még nem ültettem tököt, de jövőre fogok, ellenben gyerekkoromban hatalmas veteményesünk volt, mindig volt termés, szóval sokat ettünk belőle. Ezek a zöldségek azért is jók, mert hamar elkészíthetőek, fagyasztóban vagy lekvárként nagyon klasszul eláll, magját is remekül lehet hasznosítani, pirítva sósan nagyon finom, de kisajtolva olajat is lehet készíteni belőle, ami saláták nagyon finom alapanyaga.
Az egyik legfinomabb a tökfasírt, észre sem fogod venni, nem hús van benne. Az apróra reszelt vagy gyalult tököt sóban hagyni kell levet engedni, majd alaposan kinyomkodni. 1 kilogramm tökhöz két tojás kell, fűszerezés szájíz szerint (én sokszor fasírt fűszerpont használok) és annyi zsemlemorzsa, amennyivel már formázható gombócokat tudunk gyúrni. Az alapos összedolgozás után mehet is sütésre. Egy jó tejfölös krumpli salátával isteni ebéd lesz, emellett a nyári melegben még hidegen is fogyaszthatjuk, strandra is kiváló ebéd.
Az almás töklekvár is nagyon finom, és annak ellenére, hogy bizarrul hangzik és még a lekvár szó is benne van, ami nagyon bonyolultnak tűnik, mégis nagyon egyszerű és finom. Fél kilogramm alma, fél kilogramm tök, 25 dekagramm gyümölcscukor, fél csomag zselésítőpor és aki szereti a pikánsabb ízeket, használhat fahéjat, vagy limeot.

A meghámozott tök belsejét kikaparjuk, az almát megmossuk és mindent lereszelünk. Mindent belehalmozunk egy lábasba, hozzáadjuk a cukrot és a fahéjat vagy limeot, majd sűrű kevergetés mellett, alacsony lángon felforraljuk. Két-három perci hagyjuk bugyogni, hozzáadjuk a zselésítőt és addig fűzzük, amíg el nem kezd zselésedni. Tűzről lehúzva kimosott üvegekbe öntjük, lezárva fejre fordítjuk és egy takaróba alaposan bebugyolálva hagyjuk kihűlni. Ez akár két napot is igénybe vehet, de utána mehet a kamra polcára.
Télire pedig reszelve, zacskóba porciózva fagyasztóban eláll nagyon sokáig. Egy kis kaporral keverve, úgy hűtve csak elő kell kapni egy tökfőzelék alapjául, pár perc alatt el is készül.
A tök egy pompás alapanyag lehet egy főzeléknek, egy feltétnek és egy lekvárnak is, bátran használjuk a konyhabában mindenféle fajtáját.
A legjobb természetes édesítők
 
                            A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.
Vörösbor – Egészség a pohárban
 
                            Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!
Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer
 
                            Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.
A jód szerepe az emberi szervezetben
 
                            Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron
 
                            Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.
