Menü

A fényvédelem szabályai

Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy mennyire oda kell figyelnünk bőrünk egészségére, vigyázni kell a napozásnál, még akkor is, ha csak sétálunk, nem kell ehhez strandra menni.

Augusztus vége van, sokan ilyenkor tudják kihasználni az utolsó napos időszakokat, hiszen kezdődik az iskola, óvoda, bölcsi, mégis figyelemmel kell lennünk a napsugarak okozta kellemetlen mellékhatásokra, hiába nincs olyan meleg lassan, ahogy közeleg a szeptember. Íme a fényvédelem szabályai, amit érdemes még az ősz elején is majd szem előtt tartani.

Az első és legfontosabb az időzóna betartása. Délelőtt 10 és délután 16 óra között lehetőleg kerüljük a direkt napon tartózkodást. Ez azért fontos, mert akkor legerősebb az UV sugárzás, amiből, ha sokat kapunk, sokat is ártunk a bőrünknek. Lehetőség szerit válasszunk árnyékos helyet a megpihenésre, hiszen nem csak a bőrünknek, hanem szervezetünknek is szüksége van az alacsonyabb hőmérsékletre. Amikor napra megyünk, használjunk fényvédőt, lehetőleg minél magasabb faktorszámút válasszunk.

Arra is oda kell figyelni, hogy ha vízbe megyünk, többször is kenjük át magunkat, mivel a víz és az izzadtság leoldhatja a bőrünkről a védelmet. Mielőtt napra mennék, számoljunk legalább 20 perc hatóidővel, ugyanis annyi idő kell, amíg beszívódik bőrünkbe rendesen és kifejti hatását. Ajkainkról se feledkezzünk meg. Amellett, hogy sok folyadékot, lehetőleg vizet igyunk, használjunk vényvédőt tartalmazó ajakbalzsamot. Sokan nem is gondolnák, hogy a szánk is le tud égni, ami nagyon kellemetlen lesz a későbbieknek az étkezésnél.

Viseljünk kalapot! Ez manapság egyáltalán nem kirívó dolog, szinte mindenki találhat magának megfelelő méretűt, színűt és anyagút, ebből érdemes a szélesebb karimájút kiválasztani. Elkerülhetjük vele a napszúrást és árnyékot fog adni a felsőtestünknek is. Nyáron se engedjük el a hosszú ruhákat, a fehér színű, lenge anyagú öltözetben nem lesz melegünk annyira, ellenben nem fogunk leégni sem. A megfelelő napszemüveget se felejtsük otthon, mivel a szemet ért sugarak is károsak lehetnek.

Figyeljünk a tükröződő felületekre is. A víz, a homok, sőt, a hó is képes visszatükrözni a napsugarakat, ami nem csak a leégés kockázatát hordozza magában, hanem az ezzel járó bőrkárosodást is. Itt megjegyezném azt is, hogy azok, akik sokat vezetnek, ne higgyék, hogy az autó szélvédője majd megvédi őket, igen is be kell kenni magunkat a kocsiút előtt is.

Étkezésnél fogyasszunk D-vitamin tartalmú ételeket, például halat, tejet, narancsot, gabonaféléket, ezek sokkal könnyebben beépülnek bőrünkbe, mint a napsugarak adta D-vitamin. Érdemes magas likopin-tartalmú zöldségeket és gyümölcsöket is beiktatni az étrendbe, ezek általában pirosok, segítségünkre lesznek a UV károsodás súlyosságának csökkentésében.

Minden esetben figyelnünk kell bőrünk egészségére, amikor kültéri programot szervezünk, ne csapjon be senkit a kissé felhős idő, bármikor könnyedén sérülhet bőrünk a káros UV sugarak miatt, ezért tartsuk be a fényvédelem szabályait.

Légzőgyakorlatok, amelyek nyugtató hatásúak

A stresszfaktorokat nem tudjuk elűzni,, azon azonban dolgozhatunk, hogy kezelni tudjuk saját érzelmeinket, illetve mérsékeljük a feszültséget. Nagyszerű és könnyen elsajátítható stresszkezelő módszer például a légzőgyakorlat, amelyből számtalan változat ismert, így tényleg mindenki megtalálhatja a neki leginkább megfelelő típust. Az alábbiakban a Women's Health gyűjtése alapján ismertetünk néhányat, és mindenkit arra biztatnánk, hogy kísérletezzen bátran - mentális és lelki egészsége érdekében megéri.

Ganglion– dudor az ízületeken

Sokszor érezhetünk ízületeinknél fájdalmat, egy-egy mozdulat is nehezünkre eshet, de van úgy, hogy már nem csak fájdalom, hanem fizikai jel is látható, ez pedig utalhat ganglion cisztára.

Napégés – így kezeld

Már nem csak nyáron jelentenek gondot a napsugárzás okozta bőrproblémák, a napégés lehet enyhe, de lehet súlyos is. Adunk pár tippet, hogyan kezeld, ha bőrödnek túl sok volt a napból.

A torokfájás okai

A torokfájásnak számos, rendkívül szerteágazó oka lehet, és nem árt tudni, hogy a torokfájás nem önálló betegség, hanem egy tünet. A panaszt okozó betegségtől függően változhat a fájdalom jellege szerint: gombócérzés, viszketés jelentkezhet és lehet fájdalmas a nyelés is. Az intenzitását tekintve is változatos lehet, az egyszerű kellemetlenségtől a súlyos, alig elviselhetőig változhat.

Az ínhüvelygyulladásról

Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.