Menü

Közeledik az ősz – lassíts Te is egy kicsit!

Az évszakok váltakozása mindig frissítő számomra. Az ősz közeledtével érzem, mennyire csodálatos is az. Csodálatosak a késő nyári fények, és ahogy valóban beköszönt, minden évben meglepődöm, milyen meglepetéseket tartogat.

A friss, hűvös levegő, meleg levesek, a friss kenyér és a plédbe burkolózás időszaka ez. Több felhő gyülekezik az égbolton, így a naplementék jellege is megváltozik, titokzatosabbá válik.

Sok évtizeddel ezelőtt az évszakoknak jelentésük és jelentőségük volt. A nyár a munkáé volt, nem a pihenésé, mint manapság, ezért az ősz a lassítás, a lelassulás időszakát jelentette. Manapság már másként élünk, folyamatosan dolgozunk, hajtjuk magunkat, ennek ellenére sokszor érezzük ősszel, hogy pihennünk kell. Hiába a nyári szabadság, a nyaralás, a kikapcsolódás, az aktív időszak befejeztével más jellegű feltöltődésre van szükségünk.

Ha van kertünk, és augusztus közepén másodvetésbe kezdtünk, lassan élvezhetjük annak gyümölcsét. Ha nincs kertünk, írhatunk egy könyvlistát, mit szeretnénk elolvasni ősszel-télen, és elmehetünk könyvtárba, hogy kikölcsönözzük az áhított köteteket. Több időt tölthetünk a konyhában a családdal együtt, miközben egészségesen sütünk-főzünk. Az ősz aztán igazán az almás sütemények, a házi granolakészítés és a pizzasütés időszaka!

Ezért most meg is osztom veletek a kedvenc házi pizzatésztám receptjét.

50 dkg lisztet szitáljunk át, és öntsük egy keverőtálba. Adjunk hozzá egy evőkanál cukrot és egy teáskanál sót. Morzsoljunk bele 25 gramm friss élesztőt vagy egy csomag (7 gramm) instant élesztőt szórjunk bele. Adjunk hozzá kb. fél dl olívaolajat, majd 2-4 dl vizet attól függően, mennyit vesz fel a tészta. Az egészet gyúrjuk össze. Egy, a ragacsosnál sűrűbb, jól formálható tésztát kell kapnunk. Egy órára tegyük meleg helyre kelni, utána kb. 250 grammos darabokra osszuk fel, és kezdődhet a nyújtás. Olívaolajjal alaposan kikent tepsiben érdemes sütni, és egy 2-3 perces elősütéssel sokat dobhatunk a minőségén. Csak utána kerüljön rá a feltét.

De készíthetünk belőle mini pizzákat is, amelyeket megkenünk egy kis paradicsomszósszal, vágunk rá olívabogyót, paradicsomszeleteket, és megszórjuk rozmaringgal. Már mehet is a sütőbe. Remek reggeli vagy vacsora készülhet így belőle.

A főzésen, sütésen és a konyhai tevékenységeken kívül szuper alternatíva lehet a különféle kézműves tevékenységek kipróbálása akár a gyerekekkel együtt is, és egy kis rendszerezés a házban is frissítő hatással bír: a nyári takarókat vastagabbra cseréljük, a hűvös ágyneműt melegebbre. A nyári ruhák a szekrény belsejébe vagy a magasabban fekvő polcokra kerülnek, a vastag, kuckózós pulcsikat elérhető közelségbe tesszük.

Szervezhetünk közös családi filmezéseket, apró házi finomságokkal kísérve, tehetünk egy nagy sétát az őszi erdőben, illetve kereshetünk „szedd magad” akciókat, ahol a család egy közös almaszedésen vehet részt, amiből aztán házi almalevet készítünk.

Számtalan jobbnál jobb lehetőséget kínál az ősz, és biztos vagyok benne, hogy mindenki megtalálja a hozzá legjobban illő kikapcsolódási lehetőséget. Sose feledjük, hogy régen az ősz és a tél a korai sötétedéssel, így a hosszabb éjszakákkal a több alvás lehetőségét is biztosították, ezért ha tehetjük, hagyjunk néhány dolgot másnapra vagy hétvégére, és hetente legalább kétszer-háromszor feküdjünk le időben.

Karácsonyi meglepetések az irodába – amit imádnak majd a kollégák

Karácsony közeledtével minden irodában felmerül a nagy kérdés: mivel lehet úgy meglepni a kollégákat, hogy ne csak a kötelező kör legyen, hanem tényleg mosolyt csaljon az arcokra?

Advent: a lassulás művészete egy zajos világban

Ahogy közeledik az év vége, a városok fényei egyre élesebben rajzolódnak ki a korai sötétedésben, és velük együtt megérkezik az advent hangulata is. Ez az időszak eredetileg a várakozásról szólt – arról a csendes, bensőséges állapotról, amikor nem rohantunk, csak hagytuk, hogy megérkezzen az ünnep.

Négynapos munkahét – Feszített tempó vagy több pihenés?

A négynapos beosztás gondolata régóta kering a közbeszédben, de az utóbbi években lett igazán komoly alternatíva. A modell lényege, hogy hétfőtől csütörtökig tartanak a kötelező teendők, napi nyolc vagy tíz órában. A péntek szabad, a hétvége pedig ezáltal hosszabb és regenerálóbb. A kérdés az, hogy ez a gyakorlatban is működik-e, vagy csak egy jól hangzó ígéret.

Miért hallgatunk még rádiót? – A hang, ami mindig visszatalál hozzánk

A streaming, a podcastok és a nonstop pörgő (rövid) videók korában könnyű azt hinni, hogy a rádió már csak poros relikvia, vagy legfeljebb az autózás kísérőzaja. Ez részben igaz is, azonban ennél sokkal izgalmasabb jelenségről van szó, hiszen rengetegen hallgatják ma is szabadidejükben vagy éppen munka közben.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.