Menü

Közeledik az ősz – lassíts Te is egy kicsit!

Az évszakok váltakozása mindig frissítő számomra. Az ősz közeledtével érzem, mennyire csodálatos is az. Csodálatosak a késő nyári fények, és ahogy valóban beköszönt, minden évben meglepődöm, milyen meglepetéseket tartogat.

A friss, hűvös levegő, meleg levesek, a friss kenyér és a plédbe burkolózás időszaka ez. Több felhő gyülekezik az égbolton, így a naplementék jellege is megváltozik, titokzatosabbá válik.

Sok évtizeddel ezelőtt az évszakoknak jelentésük és jelentőségük volt. A nyár a munkáé volt, nem a pihenésé, mint manapság, ezért az ősz a lassítás, a lelassulás időszakát jelentette. Manapság már másként élünk, folyamatosan dolgozunk, hajtjuk magunkat, ennek ellenére sokszor érezzük ősszel, hogy pihennünk kell. Hiába a nyári szabadság, a nyaralás, a kikapcsolódás, az aktív időszak befejeztével más jellegű feltöltődésre van szükségünk.

Ha van kertünk, és augusztus közepén másodvetésbe kezdtünk, lassan élvezhetjük annak gyümölcsét. Ha nincs kertünk, írhatunk egy könyvlistát, mit szeretnénk elolvasni ősszel-télen, és elmehetünk könyvtárba, hogy kikölcsönözzük az áhított köteteket. Több időt tölthetünk a konyhában a családdal együtt, miközben egészségesen sütünk-főzünk. Az ősz aztán igazán az almás sütemények, a házi granolakészítés és a pizzasütés időszaka!

Ezért most meg is osztom veletek a kedvenc házi pizzatésztám receptjét.

50 dkg lisztet szitáljunk át, és öntsük egy keverőtálba. Adjunk hozzá egy evőkanál cukrot és egy teáskanál sót. Morzsoljunk bele 25 gramm friss élesztőt vagy egy csomag (7 gramm) instant élesztőt szórjunk bele. Adjunk hozzá kb. fél dl olívaolajat, majd 2-4 dl vizet attól függően, mennyit vesz fel a tészta. Az egészet gyúrjuk össze. Egy, a ragacsosnál sűrűbb, jól formálható tésztát kell kapnunk. Egy órára tegyük meleg helyre kelni, utána kb. 250 grammos darabokra osszuk fel, és kezdődhet a nyújtás. Olívaolajjal alaposan kikent tepsiben érdemes sütni, és egy 2-3 perces elősütéssel sokat dobhatunk a minőségén. Csak utána kerüljön rá a feltét.

De készíthetünk belőle mini pizzákat is, amelyeket megkenünk egy kis paradicsomszósszal, vágunk rá olívabogyót, paradicsomszeleteket, és megszórjuk rozmaringgal. Már mehet is a sütőbe. Remek reggeli vagy vacsora készülhet így belőle.

A főzésen, sütésen és a konyhai tevékenységeken kívül szuper alternatíva lehet a különféle kézműves tevékenységek kipróbálása akár a gyerekekkel együtt is, és egy kis rendszerezés a házban is frissítő hatással bír: a nyári takarókat vastagabbra cseréljük, a hűvös ágyneműt melegebbre. A nyári ruhák a szekrény belsejébe vagy a magasabban fekvő polcokra kerülnek, a vastag, kuckózós pulcsikat elérhető közelségbe tesszük.

Szervezhetünk közös családi filmezéseket, apró házi finomságokkal kísérve, tehetünk egy nagy sétát az őszi erdőben, illetve kereshetünk „szedd magad” akciókat, ahol a család egy közös almaszedésen vehet részt, amiből aztán házi almalevet készítünk.

Számtalan jobbnál jobb lehetőséget kínál az ősz, és biztos vagyok benne, hogy mindenki megtalálja a hozzá legjobban illő kikapcsolódási lehetőséget. Sose feledjük, hogy régen az ősz és a tél a korai sötétedéssel, így a hosszabb éjszakákkal a több alvás lehetőségét is biztosították, ezért ha tehetjük, hagyjunk néhány dolgot másnapra vagy hétvégére, és hetente legalább kétszer-háromszor feküdjünk le időben.

A rossz főnök jellemzői

Jó vezetőnek lenni kemény munka, rossz vezetőnek lenni viszont igazán könnyű. Ám semmi sem fekete vagy fehér: senki sem állhat a spektrum két végpontján, vagyis nincs teljesen tökéletes vezető, ahogy ördögtől való, rossz főnök sem. Ha a vezetők odafigyelnek arra, hogy ne kövessék el ezeket a hibákat, számos buktatót elkerülhetnek.

Mi okozza a tavaszi fáradtságot és mit tehetünk ellene?

A tavaszi fáradtság nem betegség, sokkal inkább egy fizikai és pszichés tünetekkel járó, ideiglenes állapot, jellemző rá a kimerültség, a letragikus hangulat, olykor a fejfájás, migrén vagy alvási nehézségek.

Tízmilliószoros napok 2024-ben! Melyek ezek és mit jelentenek?

Aki hisz és követi az asztrológiát, annak érdekes lehet a következő információ, vagy talán már fejből tudja is azokat a dátumokat, amelyeket tízmilliószoros napoknak nevezünk, vajon melyek ezek a dátumok 2024-ben?

Ments meg három életet!

„Adj vért és ments meg három életet!” – ismerjük a mondást, de vajon voltunk – már vért adni, rendszeres véradókká váltunk-e, tudjuk, hogy miért fontos a véradás?

Futás biztonságosan!

Régóta gondolkozom azon, hogy mennyire biztonságos sport a futás a szabadban, erdőben, terepen – egyedül. Hogyan tehetjük biztonságosabbá a szabadtéri edzéseinket? Ezzel foglalkozunk ma.