Menü

Új hobbik 60 felett

Nemrég a 60 év felettieknek ajánlott sportokról, mozgásformákról írtam, ma inkább az életkor előrehaladtával választható új hobbikról esik néhány szó, hiszen a 60-as években is megannyi érdekes és új dolgot lehet kipróbálni.

Természetesen nem a bungee jumpingra gondolok, hanem a fizikai állapotnak megfelelő tevékenységekre. Remek új hobbi, aki megteheti, hogy utazik, esetleg írni kezd, mely kiválóan edzi az elmét, késleltetve például a demenciát.

Ilyenkor is érdemes közösségbe járni, társaságban lenni, hiszen a nyugdíjasok sokszor elszigeteltebben élnek, elköltöztek a gyerekeik, véget értek a munkahelyi kötöttségek, viszont több idejük van önmagukra és régi-új hobbijaikra.

Ilyenkor is nyílik lehetőség új barátságok kialakítására, új készségek elsajátítására. Lehet csatlakozni könyvklubhoz, amely szintén támogatja a mentális egészséget és a jóllétet.

Aki szereti a kézműves tevékenységeket, azoknak számtalan szakkör, helyi csoport áll rendelkezésre, főleg nagyobb településeken, mely szintén remek módja a kikapcsolódásnak.

Számos klubok és egyesületek nyújtanak társas interakciót és szórakoztatási lehetőségeket.

Nyugdíjasként is lehet és érdemes önkéntes munkát vállalni helyi intézményekben, iskolákban, kórházakban és nonprofit szervezeteknél.

A sütés – főzés is nagyon szórakoztató tevékenység lehet, számos ötletet lehet meríteni a főzőműsorokról, netes csatornákról.

Tanítani is lehet, akinek kedve van, a felnőttképzési programok gyakran keresnek részmunkaidős esti oktatókat-

Ugyan előző cikkekben említettem a 60 év feletti sportolási lehetőségeket, mely fitten tart és lehetőséget ad kimozdulni otthonról és a kertészkedés előnyeiről, szervezetre gyakorolt hatásairól, fizikális és mentális pozitív hozadékairól is született már cikkünk a napokban, érdemes azokat is elolvasni, rengeteg hasznos ötletet találhatunk.

A természetközeliség remek formája a kirándulás, mely nagyszerű testmozgás, s ha már új hobbi: zenét tanulni sem késő sohasem. A zene a szellemi képességeknek és a memóriának is jót tesz. Ha a zenetanulás annyira nem vonzó, akkor maradjunk a zenehallgatásnál, ennek is számos előnye van.

Ha szeretnénk sokáig fittek és fiatalosak maradni, akkor idősebb korban is érdemes új elfoglaltságokat, új hobbikat keresni, lehetőleg olyanokat, amelyek nemcsak megmozgatnak testileg és energiát adnak, hanem kikapcsolnak és feltöltenek lelkileg is.

Ennek része a számtalan szabadidős tevékenység, a társasági élet, az egészséges életmód és a megfelelő étkezés is.

Energiaforrások sportoláskor: gélek, gumicukor, kóla és társai

A gumicukor, csokoládé, kóla gyakori választás sportolók körében, amikor gyors energiaforrásra van szükségük, mások gélekre, energiazselékre, italporokra, gondosan kimért grammnyi adagokra esküsznek. Vajon melyek a leghasznosabb energiaforrások a sportolók számára?

Az OCD negatív hatásai a magánéletre

Egyszerű meghatározása szerint a kényszerbeteg kénytelen olyasmire gondolni, amire nem akar gondolni, a feszültség oldására kénytelen olyat cselekedni, amit nem akar megtenni. A skizofréniával ellentétben a beteg tökéletesen tisztában van cselekedetei belső eredetével és abszurditásával, nem veszíti el a kapcsolatot a való világgal.

Hogyan tartsuk fent a motivációt?

Ahhoz, hogy elérjük a céljainkat, szükségünk lesz arra, hogy folyamatosan motiváltak maradjunk. Ez azonban nem jön mindig könnyedén, éppen ezért érdemes foglalkozni a motiváció kérdésével.

A social media új biznisze: Az influencer sportitalok

Az utóbbi években egyre több híresség és közösségi média influencer dob piacra saját márkájú sportitalokat, amelyeket gyakran a testmozgás elősegítésére, és az egészség fokozására hirdetnek, a legnépszerűbb ezen termékcsaládból a Prime. Bár ezek a termékek népszerűek lehetnek a követőik körében, fontos megvizsgálni azok valódi összetevőit és káros hatásait. Ezen italok többségében egyáltalán nem kapcsolódnak a sporthoz, csupán az internet egy új lehetőségét használják ki.

Ezer színű Margit-sziget

Itt a jó idő, ideje kimozdulni a természetbe! Kiváló és könnyen megközelíthető kiránduló célpont a Margit-sziget, ami rengeteg látnivalóval és programmal várja az odalátogatókat. Itt biztosan mindenki talál magának olyan elfoglaltságot, amit szívesen csinál egy napos délután!