Menü

Új hobbik 60 felett

Nemrég a 60 év felettieknek ajánlott sportokról, mozgásformákról írtam, ma inkább az életkor előrehaladtával választható új hobbikról esik néhány szó, hiszen a 60-as években is megannyi érdekes és új dolgot lehet kipróbálni.

Természetesen nem a bungee jumpingra gondolok, hanem a fizikai állapotnak megfelelő tevékenységekre. Remek új hobbi, aki megteheti, hogy utazik, esetleg írni kezd, mely kiválóan edzi az elmét, késleltetve például a demenciát.

Ilyenkor is érdemes közösségbe járni, társaságban lenni, hiszen a nyugdíjasok sokszor elszigeteltebben élnek, elköltöztek a gyerekeik, véget értek a munkahelyi kötöttségek, viszont több idejük van önmagukra és régi-új hobbijaikra.

Ilyenkor is nyílik lehetőség új barátságok kialakítására, új készségek elsajátítására. Lehet csatlakozni könyvklubhoz, amely szintén támogatja a mentális egészséget és a jóllétet.

Aki szereti a kézműves tevékenységeket, azoknak számtalan szakkör, helyi csoport áll rendelkezésre, főleg nagyobb településeken, mely szintén remek módja a kikapcsolódásnak.

Számos klubok és egyesületek nyújtanak társas interakciót és szórakoztatási lehetőségeket.

Nyugdíjasként is lehet és érdemes önkéntes munkát vállalni helyi intézményekben, iskolákban, kórházakban és nonprofit szervezeteknél.

A sütés – főzés is nagyon szórakoztató tevékenység lehet, számos ötletet lehet meríteni a főzőműsorokról, netes csatornákról.

Tanítani is lehet, akinek kedve van, a felnőttképzési programok gyakran keresnek részmunkaidős esti oktatókat-

Ugyan előző cikkekben említettem a 60 év feletti sportolási lehetőségeket, mely fitten tart és lehetőséget ad kimozdulni otthonról és a kertészkedés előnyeiről, szervezetre gyakorolt hatásairól, fizikális és mentális pozitív hozadékairól is született már cikkünk a napokban, érdemes azokat is elolvasni, rengeteg hasznos ötletet találhatunk.

A természetközeliség remek formája a kirándulás, mely nagyszerű testmozgás, s ha már új hobbi: zenét tanulni sem késő sohasem. A zene a szellemi képességeknek és a memóriának is jót tesz. Ha a zenetanulás annyira nem vonzó, akkor maradjunk a zenehallgatásnál, ennek is számos előnye van.

Ha szeretnénk sokáig fittek és fiatalosak maradni, akkor idősebb korban is érdemes új elfoglaltságokat, új hobbikat keresni, lehetőleg olyanokat, amelyek nemcsak megmozgatnak testileg és energiát adnak, hanem kikapcsolnak és feltöltenek lelkileg is.

Ennek része a számtalan szabadidős tevékenység, a társasági élet, az egészséges életmód és a megfelelő étkezés is.

Használt ruhát venni menő!

Sokan szeretik a használt ruha piacot, hiszen fantasztikus és egyedi darabok bújnak meg olykor-olykor a túrkálókban, ami manapság már egyáltalán nem kínos dolog.

Mi okozza az utazás utáni depressziót?

Tapasztalták már, hogy nyaralásból hazatérve szomorú hangulatuk lett? Ez az úgynevezett nyaralás utáni depresszió, amely egyáltalán nem ritka jelenség. Szerencsére az ilyenkor fellépő rosszkedv különböző módszerekkel enyhíthető.

Óvjuk okoseszközeinket, gyógyszereinket a melegtől!

Nem csak az emberek viselik nehezen a kánikulát, hanem a technológiai eszközök is megsínylik a szélsőséges időjárást. Az extrém időjárás nem csak az emberek életét nehezíti meg, de használati tárgyainkban is kárt tehet.

Kemping a kertben

Szeretnéd átélni egy kemping hangulatát, de nincs rá lehetőséged, hogy elutazz otthonról? Rendezz be a kertedben egy sátrat, és éld át otthonról a szabadban töltött éjszaka autentikus hangulatát, az otthon közelségének előnyeivel fűszerezve!

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.