Menü

Maracuja és az egészségügyi előnyei

A népszerű maracuja egy egzotikus lila gyümölcs, egészséges táplálkozási profillal és számos egészségügyi előnnyel. A Passiógyümölcs néven is ismert maracuja meleg éghajlaton nő, beleértve Dél-Amerikát, Ausztráliát, Dél-Afrikát és Indiát. A passiógyümölcs puha pépes, sok maggal, kemény kéregbe csomagolva. A magvak és a pép ehető, lébe préselhető vagy más levekhez adható. A maracuja a közelmúltban igen népszerűvé vált, mivel erős antioxidánsok gazdag forrása, és egyéb egészségügyi előnyökkel is járhat.

1. Kulcsfontosságú tápanyagokat biztosít

A maracuja hasznos gyümölcs, egészséges táplálkozási profillal. Magas szinten tartalmaz A-vitamint, amely fontos a bőr, a látás és az immunrendszer számára, valamint C-vitamint, amely fontos antioxidáns.

Egy egész gyümölcs a következő tápanyagokat tartalmazza milligrammban (mg), nemzetközi egységben (NE) vagy grammban (d):

229 NE A-vitamin

63 mg kálium

5 mg magnézium

5,4 mg C-vitamin

2 mg kalcium

0,29 mg vas

1,9 g rost

A maracuja foszfort, niacint és B6-vitamint is tartalmaz, amelyekre az egészséges szervezetnek szüksége van.

2. Antioxidánsokban gazdag

A maracuja gazdag antioxidánsokban, olyan vegyületekben, amelyek segítenek megtisztítani a káros szabad gyököket a szervezetben.

Az antioxidánsok létfontosságú szerepet játszanak az egészséges szervezet megőrzésében. A tudósok szerint az antioxidánsok javítják a véráramlást, különösen az agyban és az idegrendszerben.

Csökkentik a gyulladást is a szervezetben, amely összefüggésben áll a szívbetegségekkel és az Alzheimer-kórral.

3. Rostban gazdag

A maracuja pép sok élelmi rostot tartalmaz. A rost minden diéta kulcsfontosságú összetevője. Segítik az emésztőrendszer szabályozását és a belek egészségének megőrzését, megelőzve a székrekedést és a bélrendszeri rendellenességeket.

4. Javítja az inzulinérzékenységet

Egyes tanulmányok kimutatták, hogy a maracuja magvakban található vegyület javíthatja az inzulinérzékenységet, amely segíthet számos betegség, köztük a cukorbetegség kockázatának csökkentésében.

Egy 2017-es humán vizsgálat megállapította, hogy a piceatanol nevű anyag javíthatja az anyagcserét, miután állatkísérletek ugyanezt mutatták ki.

5. Erősíti az immunrendszert

A maracuja gazdag C-vitaminban, amely egy antioxidáns, és segít megvédeni a szervezetet a szabad gyökök okozta károktól.

A C-vitamin erősíti az immunrendszert azáltal, hogy segít a szervezetnek több vas felszívódásában a növényi élelmiszerekből, és javíthatja a szervezet azon képességét, hogy leküzdje a fertőzéseket a szervezetben.

6. Javítja a szív egészségét

A maracuja tele van a szív számára egészséges káliummal, és alacsony a nátriumtartalma is.

A maracuja magvakkal együtt fogyasztva sok rostot tartalmaz, ami segíthet eltávolítani a felesleges koleszterint az erek belsejéből. A rostban gazdag étrend csökkentheti a szívbetegségek kockázatát.

Ezenkívül a maracuja fogyasztása segíthet normalizálni a vérnyomást. Az alacsony nátrium- és magas káliumtartalmú étrend segít csökkenteni a vérnyomást.

7. Csökkenti a szorongást

A passiógyümölcs magnéziumban gazdag élelmiszer, amely egy fontos ásványi anyag, amelyet a tudósok a stressz és a szorongás csökkentésével társítanak.

Úgy gondolják, hogy a magnézium segít az embereknek a szorongásos szint kezelésében. A szerzők szerint azonban a bizonyítékok minősége gyenge, ezért további kutatásokra van szükség.

Mellékhatások

A legtöbb ember számára a passiógyümölcs fogyasztása teljesen biztonságos. Néhány ember azonban allergiás lehet a gyümölcsre. Az orvos különféle reakciótesztek segítségével diagnosztizálhatja az allergiát.

Néhány latexallergiás ember reagálhat a maracuja-gyümölcsre. Ezt keresztreaktivitásnak nevezik. Ennek az az oka, hogy a latexben vannak olyan fehérjék, amelyek hasonlóak a golgotagyümölcsben található fehérjékhez.A latexallergiában szenvedőknek óvatosnak kell lenniük, amikor maracuja-gyümölcsöt fogyasztanak, amíg nem tudják, hogy reagálnak-e a gyümölcsre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!