Mikrós sütik
- Dátum: 2023.08.31., 17:00
- Martinka Dia
- képek:pixabay.com
- cukor, cukormentes, édesség, egyszerű, előny, fehérjepor, finom, finomság, gyors, hátrány, hozzávaló, mikró, pár perces, pepecsel, recept, sütő
Kedves idősebb ismerősöm – Laci bácsi – érdeklődött, hogy tudok-e ajánlani olyan édességeket, amihez nem kell sütő, hanem elég a mikró is. Miközben keresgéltem a jobbnál jobb pár perces mikróban is elkészíthető finomságokat, arra gondoltam, ez megfelelne a mai témának is, hátha többen vannak, akik sütő híján mikróban tudnak csak süteményeket megsütni. Nézzük.
Laci bácsi biztosan sikerrel megsüti a következő pár mikrós sütit, legalábbis remélem, mert azt hiszem ezeket vagy ehhez hasonló recepteket keresett.
Mikrós, bögrés, fahéjas csiga:
A tésztához 6 evőkanál (a továbbiakban: ”ek”) finomliszt, 5 ek tej, 1 tk sütőpor kell, tölteléknek pedig 2 ek barna cukor, 2 ek fahéj,1 ek napraforgó olaj. A mázhoz pedig 3 ek porcukor 1 ek vajjal és 1 ek tejjel elkeverve.
A lisztet a tejet és a sütőport gyúrjuk össze, és addig dolgozzunk rajta, míg egy homogén szinte hófehér tésztagolyót nem kapunk. Egy kis liszttel nyújtsuk ki a tésztát egy csík alakra, erre szórjuk rá a cukrot és a fahéjat, majd a tésztacsíkot tekerjük fel a csigába. Állítsuk bele egy kb, 2,5-3 dl-es bögrébe, majd locsoljunk rá egy kis olajat és tegyük a mikróba közepes fokozaton kb. 2 percre. A mázat a végén csorgassuk rá.
Bögrében lehet 5 perc alatt sütit sütni a mikró segítségével, diétánknak és étkezési céljainknak megfelelően akár proteines sütit, akár gyümölcsös, túrós vagy csokis finomságot, legyen az csiga, brownie, kuglóf, piskóta vagy felfújt.
Proteines sütit vagy diétás édességet a hozzávalók kicserélésével készíthetünk, oly módon, hogy liszt helyett fehérjeport, cukros verzió helyett cukrozatlan kakaóport, cukor helyett pedig természetes édesítőszert használunk.
A mikróban elkészíthető ételek esetében is vannak előnyök és hátrányok.
Az első és legfontosabb előnye a mikrós sütésnek, hogy rendkívül gyors és egyszerű, gazdaságos, energiatakarékos, környezettudatos és egészséges. Hátrányai, hogy nagyon jól kell beállítani a sütési időt, különben az étel hamar megég, kiszárad. Nem mindegy, milyen tálat használunk és milyen hőmérsékleten. Érdemes tenni néhány próbát, hogy kitapasztaljuk a nekünk megfelelőt.
Amikor az ember gyors édességre vágyik, vagy mert nincs sütője, vagy mert nem szokott sütni, vagy mert szokott, de olykor nincs kedve órákat pepecselni az előkészületekkel, akkor jusson eszünkbe utánanézni a neten a mikrós sütiknek, szinte minden napra jut egy újabb finomság. Agglegényeknek is.
A sokoldalú rozmaring
A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.
Melyik sófajta a legegészségesebb?
Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!
Mit kell tudni az inozitról?
Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.
Az acerola jótékony hatásai
Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.
Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?
A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.