Menü

Mikrós sütik

Kedves idősebb ismerősöm – Laci bácsi – érdeklődött, hogy tudok-e ajánlani olyan édességeket, amihez nem kell sütő, hanem elég a mikró is. Miközben keresgéltem a jobbnál jobb pár perces mikróban is elkészíthető finomságokat, arra gondoltam, ez megfelelne a mai témának is, hátha többen vannak, akik sütő híján mikróban tudnak csak süteményeket megsütni. Nézzük.

Laci bácsi biztosan sikerrel megsüti a következő pár mikrós sütit, legalábbis remélem, mert azt hiszem ezeket vagy ehhez hasonló recepteket keresett.

Mikrós, bögrés, fahéjas csiga:

A tésztához 6 evőkanál (a továbbiakban: ”ek”) finomliszt, 5 ek tej, 1 tk sütőpor kell, tölteléknek pedig 2 ek barna cukor, 2 ek fahéj,1 ek napraforgó olaj. A mázhoz pedig 3 ek porcukor 1 ek vajjal és 1 ek tejjel elkeverve.

A lisztet a tejet és a sütőport gyúrjuk össze, és addig dolgozzunk rajta, míg egy homogén szinte hófehér tésztagolyót nem kapunk. Egy kis liszttel nyújtsuk ki a tésztát egy csík alakra, erre szórjuk rá a cukrot és a fahéjat, majd a tésztacsíkot tekerjük fel a csigába. Állítsuk bele egy kb, 2,5-3 dl-es bögrébe, majd locsoljunk rá egy kis olajat és tegyük a mikróba közepes fokozaton kb. 2 percre. A mázat a végén csorgassuk rá.

Bögrében lehet 5 perc alatt sütit sütni a mikró segítségével, diétánknak és étkezési céljainknak megfelelően akár proteines sütit, akár gyümölcsös, túrós vagy csokis finomságot, legyen az csiga, brownie, kuglóf, piskóta vagy felfújt.

Proteines sütit vagy diétás édességet a hozzávalók kicserélésével készíthetünk, oly módon, hogy liszt helyett fehérjeport, cukros verzió helyett cukrozatlan kakaóport, cukor helyett pedig természetes édesítőszert használunk.

A mikróban elkészíthető ételek esetében is vannak előnyök és hátrányok.

Az első és legfontosabb előnye a mikrós sütésnek, hogy rendkívül gyors és egyszerű, gazdaságos, energiatakarékos, környezettudatos és egészséges. Hátrányai, hogy nagyon jól kell beállítani a sütési időt, különben az étel hamar megég, kiszárad. Nem mindegy, milyen tálat használunk és milyen hőmérsékleten. Érdemes tenni néhány próbát, hogy kitapasztaljuk a nekünk megfelelőt.

Amikor az ember gyors édességre vágyik, vagy mert nincs sütője, vagy mert nem szokott sütni, vagy mert szokott, de olykor nincs kedve órákat pepecselni az előkészületekkel, akkor jusson eszünkbe utánanézni a neten a mikrós sütiknek, szinte minden napra jut egy újabb finomság. Agglegényeknek is.

Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?

A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.

Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.

Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.

Mi az a vízikefír és hogyan készül?

A kristálygomba, vagy más néven vízikefír, egy fermentálható anyag, mely cukros vízből pezsgő, enyhén savanykás italt varázsol. Egyre többen fedezik fel hazánkban is ezt a különleges erővel bíró nedűt, amely nemcsak emésztést segít és gyulladást csökkent, hanem életet lehel a hétköznapokba is. Az alábbi cikkben megismerhetjük a használatát, a gondozását, és azt is, hogy hogyan válik belőle egy pohár kortyolható frissítő.