Menü

Mikrós sütik

Kedves idősebb ismerősöm – Laci bácsi – érdeklődött, hogy tudok-e ajánlani olyan édességeket, amihez nem kell sütő, hanem elég a mikró is. Miközben keresgéltem a jobbnál jobb pár perces mikróban is elkészíthető finomságokat, arra gondoltam, ez megfelelne a mai témának is, hátha többen vannak, akik sütő híján mikróban tudnak csak süteményeket megsütni. Nézzük.

Laci bácsi biztosan sikerrel megsüti a következő pár mikrós sütit, legalábbis remélem, mert azt hiszem ezeket vagy ehhez hasonló recepteket keresett.

Mikrós, bögrés, fahéjas csiga:

A tésztához 6 evőkanál (a továbbiakban: ”ek”) finomliszt, 5 ek tej, 1 tk sütőpor kell, tölteléknek pedig 2 ek barna cukor, 2 ek fahéj,1 ek napraforgó olaj. A mázhoz pedig 3 ek porcukor 1 ek vajjal és 1 ek tejjel elkeverve.

A lisztet a tejet és a sütőport gyúrjuk össze, és addig dolgozzunk rajta, míg egy homogén szinte hófehér tésztagolyót nem kapunk. Egy kis liszttel nyújtsuk ki a tésztát egy csík alakra, erre szórjuk rá a cukrot és a fahéjat, majd a tésztacsíkot tekerjük fel a csigába. Állítsuk bele egy kb, 2,5-3 dl-es bögrébe, majd locsoljunk rá egy kis olajat és tegyük a mikróba közepes fokozaton kb. 2 percre. A mázat a végén csorgassuk rá.

Bögrében lehet 5 perc alatt sütit sütni a mikró segítségével, diétánknak és étkezési céljainknak megfelelően akár proteines sütit, akár gyümölcsös, túrós vagy csokis finomságot, legyen az csiga, brownie, kuglóf, piskóta vagy felfújt.

Proteines sütit vagy diétás édességet a hozzávalók kicserélésével készíthetünk, oly módon, hogy liszt helyett fehérjeport, cukros verzió helyett cukrozatlan kakaóport, cukor helyett pedig természetes édesítőszert használunk.

A mikróban elkészíthető ételek esetében is vannak előnyök és hátrányok.

Az első és legfontosabb előnye a mikrós sütésnek, hogy rendkívül gyors és egyszerű, gazdaságos, energiatakarékos, környezettudatos és egészséges. Hátrányai, hogy nagyon jól kell beállítani a sütési időt, különben az étel hamar megég, kiszárad. Nem mindegy, milyen tálat használunk és milyen hőmérsékleten. Érdemes tenni néhány próbát, hogy kitapasztaljuk a nekünk megfelelőt.

Amikor az ember gyors édességre vágyik, vagy mert nincs sütője, vagy mert nem szokott sütni, vagy mert szokott, de olykor nincs kedve órákat pepecselni az előkészületekkel, akkor jusson eszünkbe utánanézni a neten a mikrós sütiknek, szinte minden napra jut egy újabb finomság. Agglegényeknek is.

A legjobb természetes édesítők

A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.

Vörösbor – Egészség a pohárban

Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!

Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer

Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.

A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.