Menü

A füge és hozzátartozó részei

Magyarországon mindenki ismeri a fügét, ennél kicsit kevesebben szeretik, viszont még kevesebben tudják, hogy mennyire egészséges, és nem csak a termés, hanem levele is.

A füge eredeti hazája többek között a mesés Görögország, de áttelepítése már az ókorra visszanyúlik, Magyarországra is könnyen beszokott, hiszen a magyar éghajlat is nagyon kedvező a növény számára.

Számos egészséges hatóanyagot, vitamin tartalmaz, szervezetünkre igen jótékony hatással lehet. A füge szuper kálium- és kalcium forrás, mely sokban hozzájárulhat csontjaink erősségéhez. A- és E-vitamin tartalma is igen magas, fontos a bőr számára, C-vitamin tartalma pedig segíti a kollagén termelődéséhez, egyszóval gyulladást csökkent és lassítja a bőr öregedését. A C-vitaminról továbbá mindenkit tudja, hogy az immunerősítés alap darabja. Omega-3 és omega-6 zsírsavakat is találhatunk benne, szív- és érrendszerünk nagyon hálás lesz a gondoskodásért, de ha már a szívnél tartunk, akkor érdemes megjegyezni, hogy magas rosttartalma segít egyensúlyban tartani a szervezet koleszterinszintjét, ami pedig szintén védő szerepet játszik a szívnél.

A rosttartalom az inzulintermelést is szabályozzák, de fontos, hogy magas cukortartalma miatt cukorbetegek körültekintően fogyaszthatják, viszont ezek a rostok segíthetnek a fogyásban. A székrekedésnél hasznát vesszük, de ilyenkor érdemes mézzel keverni. Antioxidáns tartalomban is jeleskedik, amik pedig jótékonyan hatnak a szervezet gyulladásos megbetegedéseinek leküzdésénél.

Mi a helyzet a tartozékaival? A fügefa levele nem csak egy zöld levél, ami hatalmasra is megnő, ezzel szép árnyékot adva maga alatt, vagy csak a fotoszintézisben játszik némi szerepet, hanem gyógyító hatása sem elhanyagolható. Ezekből a levelekből remek teát lehet készíteni. Többen univerzális gyógyírként említik, hiszen számos egészségmegőrző hatását feljegyezték már. Remekül mérsékeli a vérnyomás problémáit és egyenesbe hozza a vércukorszintet. Ahogy a gyümölcs, a levél is tartalmaz egy csomó vitamint, mint például A-, B-, C-, K-vitamint, magnéziumot, rezet, mangánt, cinket és folsavat is.

Teáját használják rossz alvás, hörghurut, gombás fertőzések, szemölcsök leküzdésénél, de tudni kell, hogy hashajtó hatása van. Teát úgy készíthetünk belőle, hogy az egészséges leveleket leszedjük, szellős helyen kiszárítjuk, ezeket porrá őröljük. 1 liter vízhez 2 evőkanál port adunk, addig forraljuk, amíg a víz fele elforr, nem muszáj, de át lehet szűrni, ezután hűtve fogyasszuk. Napi egy bögrénél inkább ne igyunk többet.

A füge egy könnyen termeszthető, ám de igen invazív növény, gyorsan szaporodik, de jól érzi magát a balkonon is. Számos jótény hatása egészségünk őre lehet frissen, teaként vagy lekvárként fogyasztva is.

Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?

A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.

Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.

Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.

Mi az a vízikefír és hogyan készül?

A kristálygomba, vagy más néven vízikefír, egy fermentálható anyag, mely cukros vízből pezsgő, enyhén savanykás italt varázsol. Egyre többen fedezik fel hazánkban is ezt a különleges erővel bíró nedűt, amely nemcsak emésztést segít és gyulladást csökkent, hanem életet lehel a hétköznapokba is. Az alábbi cikkben megismerhetjük a használatát, a gondozását, és azt is, hogy hogyan válik belőle egy pohár kortyolható frissítő.