Menü

A füge és hozzátartozó részei

Magyarországon mindenki ismeri a fügét, ennél kicsit kevesebben szeretik, viszont még kevesebben tudják, hogy mennyire egészséges, és nem csak a termés, hanem levele is.

A füge eredeti hazája többek között a mesés Görögország, de áttelepítése már az ókorra visszanyúlik, Magyarországra is könnyen beszokott, hiszen a magyar éghajlat is nagyon kedvező a növény számára.

Számos egészséges hatóanyagot, vitamin tartalmaz, szervezetünkre igen jótékony hatással lehet. A füge szuper kálium- és kalcium forrás, mely sokban hozzájárulhat csontjaink erősségéhez. A- és E-vitamin tartalma is igen magas, fontos a bőr számára, C-vitamin tartalma pedig segíti a kollagén termelődéséhez, egyszóval gyulladást csökkent és lassítja a bőr öregedését. A C-vitaminról továbbá mindenkit tudja, hogy az immunerősítés alap darabja. Omega-3 és omega-6 zsírsavakat is találhatunk benne, szív- és érrendszerünk nagyon hálás lesz a gondoskodásért, de ha már a szívnél tartunk, akkor érdemes megjegyezni, hogy magas rosttartalma segít egyensúlyban tartani a szervezet koleszterinszintjét, ami pedig szintén védő szerepet játszik a szívnél.

A rosttartalom az inzulintermelést is szabályozzák, de fontos, hogy magas cukortartalma miatt cukorbetegek körültekintően fogyaszthatják, viszont ezek a rostok segíthetnek a fogyásban. A székrekedésnél hasznát vesszük, de ilyenkor érdemes mézzel keverni. Antioxidáns tartalomban is jeleskedik, amik pedig jótékonyan hatnak a szervezet gyulladásos megbetegedéseinek leküzdésénél.

Mi a helyzet a tartozékaival? A fügefa levele nem csak egy zöld levél, ami hatalmasra is megnő, ezzel szép árnyékot adva maga alatt, vagy csak a fotoszintézisben játszik némi szerepet, hanem gyógyító hatása sem elhanyagolható. Ezekből a levelekből remek teát lehet készíteni. Többen univerzális gyógyírként említik, hiszen számos egészségmegőrző hatását feljegyezték már. Remekül mérsékeli a vérnyomás problémáit és egyenesbe hozza a vércukorszintet. Ahogy a gyümölcs, a levél is tartalmaz egy csomó vitamint, mint például A-, B-, C-, K-vitamint, magnéziumot, rezet, mangánt, cinket és folsavat is.

Teáját használják rossz alvás, hörghurut, gombás fertőzések, szemölcsök leküzdésénél, de tudni kell, hogy hashajtó hatása van. Teát úgy készíthetünk belőle, hogy az egészséges leveleket leszedjük, szellős helyen kiszárítjuk, ezeket porrá őröljük. 1 liter vízhez 2 evőkanál port adunk, addig forraljuk, amíg a víz fele elforr, nem muszáj, de át lehet szűrni, ezután hűtve fogyasszuk. Napi egy bögrénél inkább ne igyunk többet.

A füge egy könnyen termeszthető, ám de igen invazív növény, gyorsan szaporodik, de jól érzi magát a balkonon is. Számos jótény hatása egészségünk őre lehet frissen, teaként vagy lekvárként fogyasztva is.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.