Menü

A füge és hozzátartozó részei

Magyarországon mindenki ismeri a fügét, ennél kicsit kevesebben szeretik, viszont még kevesebben tudják, hogy mennyire egészséges, és nem csak a termés, hanem levele is.

A füge eredeti hazája többek között a mesés Görögország, de áttelepítése már az ókorra visszanyúlik, Magyarországra is könnyen beszokott, hiszen a magyar éghajlat is nagyon kedvező a növény számára.

Számos egészséges hatóanyagot, vitamin tartalmaz, szervezetünkre igen jótékony hatással lehet. A füge szuper kálium- és kalcium forrás, mely sokban hozzájárulhat csontjaink erősségéhez. A- és E-vitamin tartalma is igen magas, fontos a bőr számára, C-vitamin tartalma pedig segíti a kollagén termelődéséhez, egyszóval gyulladást csökkent és lassítja a bőr öregedését. A C-vitaminról továbbá mindenkit tudja, hogy az immunerősítés alap darabja. Omega-3 és omega-6 zsírsavakat is találhatunk benne, szív- és érrendszerünk nagyon hálás lesz a gondoskodásért, de ha már a szívnél tartunk, akkor érdemes megjegyezni, hogy magas rosttartalma segít egyensúlyban tartani a szervezet koleszterinszintjét, ami pedig szintén védő szerepet játszik a szívnél.

A rosttartalom az inzulintermelést is szabályozzák, de fontos, hogy magas cukortartalma miatt cukorbetegek körültekintően fogyaszthatják, viszont ezek a rostok segíthetnek a fogyásban. A székrekedésnél hasznát vesszük, de ilyenkor érdemes mézzel keverni. Antioxidáns tartalomban is jeleskedik, amik pedig jótékonyan hatnak a szervezet gyulladásos megbetegedéseinek leküzdésénél.

Mi a helyzet a tartozékaival? A fügefa levele nem csak egy zöld levél, ami hatalmasra is megnő, ezzel szép árnyékot adva maga alatt, vagy csak a fotoszintézisben játszik némi szerepet, hanem gyógyító hatása sem elhanyagolható. Ezekből a levelekből remek teát lehet készíteni. Többen univerzális gyógyírként említik, hiszen számos egészségmegőrző hatását feljegyezték már. Remekül mérsékeli a vérnyomás problémáit és egyenesbe hozza a vércukorszintet. Ahogy a gyümölcs, a levél is tartalmaz egy csomó vitamint, mint például A-, B-, C-, K-vitamint, magnéziumot, rezet, mangánt, cinket és folsavat is.

Teáját használják rossz alvás, hörghurut, gombás fertőzések, szemölcsök leküzdésénél, de tudni kell, hogy hashajtó hatása van. Teát úgy készíthetünk belőle, hogy az egészséges leveleket leszedjük, szellős helyen kiszárítjuk, ezeket porrá őröljük. 1 liter vízhez 2 evőkanál port adunk, addig forraljuk, amíg a víz fele elforr, nem muszáj, de át lehet szűrni, ezután hűtve fogyasszuk. Napi egy bögrénél inkább ne igyunk többet.

A füge egy könnyen termeszthető, ám de igen invazív növény, gyorsan szaporodik, de jól érzi magát a balkonon is. Számos jótény hatása egészségünk őre lehet frissen, teaként vagy lekvárként fogyasztva is.

Energiaforrások sportoláskor: gélek, gumicukor, kóla és társai

A gumicukor, csokoládé, kóla gyakori választás sportolók körében, amikor gyors energiaforrásra van szükségük, mások gélekre, energiazselékre, italporokra, gondosan kimért grammnyi adagokra esküsznek. Vajon melyek a leghasznosabb energiaforrások a sportolók számára?

Ultrafeldolgozott élelmiszerek

Amikor belépünk egy üzletbe, kedvünkre vásárolunk a polcokról, de valószínűleg sokszor azt se tudjuk, hogy konkrétan milyen élelmiszer került a kosárba. Pedig a boltokban rengeteg a feldogozott termék, ilyen az ultrafeldolgozottak köre is.

Reggelizéssel kapcsolatos tévhitek

Ahányféle diéta és trend, annyiféle útmutatás az étkezésekről. Tények és tévhitek a reggeliről, pro és kontra.

Ashoka jótékony hatásai

Az Ashoka szó szerinti jelentése: „gondok nélkül”. A hinduk egyik legfontosabb fája, amely egész India szerte honos.

Szezonális zöldségek májusban

Elérkezett az a tavaszi hónap, amikor a piacon már csupa friss és szezonális zöldséget találhatunk. Érdemes tudni, miért fontos ezeknek az idény zöldségeknek a fogyasztása, és hogyan csempészhetünk többet belőlük az étrendünkbe. Felejtsük el végleg a telet, és készüljünk tápanyaggal és vitaminokkal teli friss ételekkel a nyárra!