Menü

A kirepedezett sarok okai és kezelése

A lábainkat mindig jelentős fizikai igénybevételnek tesszük ki, ezért a talpon, sarkakon lévő bőr jóval vastagabb, de ugyanakkor sérülékenyebb is, ezért hajlamos a kiszáradásra. A kiszáradt sarok megreped és amellett, hogy igen fájdalmas, komoly problémákat is okoz.

A sarok berepedései nemcsak esztétikai problémát jelentenek, hanem minden lépésnél komoly fájdalommal járhatnak, vérezhetnek, továbbá a mélyebb repedéseken, hasadásokon keresztül kórokozó baktériumok juthatnak be a szervezetbe, melyek különböző betegségeket okozhatnak. A probléma megfelelő lábápolással megelőzhető.

A sarok kiszáradása genetikai örökség is, ám az életmódunk is sokat ront vagy javíthat a helyzeten. A téli hideg, vagy a nyári forróság, a kevés folyadékfogyasztás mind dehidratálttá teheti a bőrt, mely sarkunk bőrének a kiszáradását, majd repedezését okozza.

Az egészséges életmód mellette sokat segít, ha kényelmes, jól szellőző, bőrből készült, puha talpú lábbelit hordunk és rendszeresen ápoljuk bőrünket.

A pedikűr egy remek megoldás lehet, ám ha erre nincs lehetőségünk, áztassuk ki otthon alaposan a lábainkat és tegyünk rá zsíros, ápoló krémet, majd egy zoknit húzzunk rá éjszakára.

Súlyosabb estekben bőrgyógyászhoz is fordulhatunk.

A sarokfájdalomtól mindenki azonnal meg akar szabadulni, hiszen nehézzé és kellemetlenné, fájdalmassá teszi az állást, járást, a száraz bőr pedig beleakad a harisnyába, zokniba. Ha otthoni praktikákkal szeretnénk megpróbálkozni, akkor a következő megoldást ajánljuk:

3 evőkanál szódabikarbónát, 2 evőkanál tengeri sót, 2-3 dl langyos tejet és 3 dl vizet készítsünk elő. A langyos tejet és vizet tegyük egy akkora tálba, amibe bele tudjuk áztatni a lábainkat, ezután adjuk hozzá a szódabikarbónát és keverjük el alaposan, miközben a nedves lábainkat tengeri sóval dörzsöljük át. Az áztatás után használjunk rá zsíros tápláló krémet, shea vajat vagy kókuszolajat és húzzunk rá zoknit.

Szükség esetén a sarokcsiszolót, sarokreszelőt, habkövet is bevethetjük a cél érdekében.

A repedezett sarok problémája könnyen orvosolható, ha megfelelően ápoljuk, radírozzuk és hidratáljuk.

Nyáron az emberek általában nagyobb gondot fordítanak a láb ápolására, pedikűrre, körmök állapotára, azonban télen is ápolni kell a lábunkat, különös figyelmet fordítva a sarkunkra, amely könnyen kiszáradhat és ki is repedezhet.

Légzőgyakorlatok, amelyek nyugtató hatásúak

A stresszfaktorokat nem tudjuk elűzni,, azon azonban dolgozhatunk, hogy kezelni tudjuk saját érzelmeinket, illetve mérsékeljük a feszültséget. Nagyszerű és könnyen elsajátítható stresszkezelő módszer például a légzőgyakorlat, amelyből számtalan változat ismert, így tényleg mindenki megtalálhatja a neki leginkább megfelelő típust. Az alábbiakban a Women's Health gyűjtése alapján ismertetünk néhányat, és mindenkit arra biztatnánk, hogy kísérletezzen bátran - mentális és lelki egészsége érdekében megéri.

Ganglion– dudor az ízületeken

Sokszor érezhetünk ízületeinknél fájdalmat, egy-egy mozdulat is nehezünkre eshet, de van úgy, hogy már nem csak fájdalom, hanem fizikai jel is látható, ez pedig utalhat ganglion cisztára.

Napégés – így kezeld

Már nem csak nyáron jelentenek gondot a napsugárzás okozta bőrproblémák, a napégés lehet enyhe, de lehet súlyos is. Adunk pár tippet, hogyan kezeld, ha bőrödnek túl sok volt a napból.

A torokfájás okai

A torokfájásnak számos, rendkívül szerteágazó oka lehet, és nem árt tudni, hogy a torokfájás nem önálló betegség, hanem egy tünet. A panaszt okozó betegségtől függően változhat a fájdalom jellege szerint: gombócérzés, viszketés jelentkezhet és lehet fájdalmas a nyelés is. Az intenzitását tekintve is változatos lehet, az egyszerű kellemetlenségtől a súlyos, alig elviselhetőig változhat.

Az ínhüvelygyulladásról

Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.