Menü

A kirepedezett sarok okai és kezelése

A lábainkat mindig jelentős fizikai igénybevételnek tesszük ki, ezért a talpon, sarkakon lévő bőr jóval vastagabb, de ugyanakkor sérülékenyebb is, ezért hajlamos a kiszáradásra. A kiszáradt sarok megreped és amellett, hogy igen fájdalmas, komoly problémákat is okoz.

A sarok berepedései nemcsak esztétikai problémát jelentenek, hanem minden lépésnél komoly fájdalommal járhatnak, vérezhetnek, továbbá a mélyebb repedéseken, hasadásokon keresztül kórokozó baktériumok juthatnak be a szervezetbe, melyek különböző betegségeket okozhatnak. A probléma megfelelő lábápolással megelőzhető.

A sarok kiszáradása genetikai örökség is, ám az életmódunk is sokat ront vagy javíthat a helyzeten. A téli hideg, vagy a nyári forróság, a kevés folyadékfogyasztás mind dehidratálttá teheti a bőrt, mely sarkunk bőrének a kiszáradását, majd repedezését okozza.

Az egészséges életmód mellette sokat segít, ha kényelmes, jól szellőző, bőrből készült, puha talpú lábbelit hordunk és rendszeresen ápoljuk bőrünket.

A pedikűr egy remek megoldás lehet, ám ha erre nincs lehetőségünk, áztassuk ki otthon alaposan a lábainkat és tegyünk rá zsíros, ápoló krémet, majd egy zoknit húzzunk rá éjszakára.

Súlyosabb estekben bőrgyógyászhoz is fordulhatunk.

A sarokfájdalomtól mindenki azonnal meg akar szabadulni, hiszen nehézzé és kellemetlenné, fájdalmassá teszi az állást, járást, a száraz bőr pedig beleakad a harisnyába, zokniba. Ha otthoni praktikákkal szeretnénk megpróbálkozni, akkor a következő megoldást ajánljuk:

3 evőkanál szódabikarbónát, 2 evőkanál tengeri sót, 2-3 dl langyos tejet és 3 dl vizet készítsünk elő. A langyos tejet és vizet tegyük egy akkora tálba, amibe bele tudjuk áztatni a lábainkat, ezután adjuk hozzá a szódabikarbónát és keverjük el alaposan, miközben a nedves lábainkat tengeri sóval dörzsöljük át. Az áztatás után használjunk rá zsíros tápláló krémet, shea vajat vagy kókuszolajat és húzzunk rá zoknit.

Szükség esetén a sarokcsiszolót, sarokreszelőt, habkövet is bevethetjük a cél érdekében.

A repedezett sarok problémája könnyen orvosolható, ha megfelelően ápoljuk, radírozzuk és hidratáljuk.

Nyáron az emberek általában nagyobb gondot fordítanak a láb ápolására, pedikűrre, körmök állapotára, azonban télen is ápolni kell a lábunkat, különös figyelmet fordítva a sarkunkra, amely könnyen kiszáradhat és ki is repedezhet.

Nyaki gerinc eredetű szédülés, szédülékenység

A szédülésnek – szédülékenységnek számos oka lehet, s a páciensek sokszor hónapokig, évekig járják a diagnosztikus köröket a különböző szakterület képviselői között, amíg az igazi okra fény derül. Jól ismertek a szédüléssel járó gyakoribb kórképek, melyek a belsőfülben található egyensúlyszabályozó végkészülékek megbetegedéseiből, (perifériás eredet) és az agyban - agytörzsben levő egyensúly szabályozásért felelős területek daganatos, infarktusos, vérzéses (TIA), gyulladásos kóros állapotából eredeztethetőek (centrális eredet).

Mit tehetünk hátfájás ellen?

Hátfájás ellen sok mindent tehetünk, elsőként akár meg is lehet(ne) előzni, de ha már kialakult a baj, akkor is hatásosan lehet kezelni, akár otthoni, házi módszerekkel is.

Bokaficam kezelése otthon

A bokasérülések a leggyakoribb sportsérülések közé tartoznak. A bokaízület és a szalagok a lábfej rendellenes behajlása vagy kicsavarodása miatt sérülhetnek meg. Oka lehet sportsérülés, ütés, de egyensúlyzavar miatti botlás, esés is.

Keresztszalag szakadás: így kezelhető műtét nélkül

Számos aktív sportolónak okoz kétségbeejtő helyzetet a keresztszalag szakadása, hiszen a műtét az egyik legnépszerűbb kezelési formává nőtte ki magát. Azonban a szakértő arra hívja fel a figyelmet, hogy sok esetben elkerülhető az operáció, és a keresztszalag szakadás kezelhető más módon is.

A nyár végi depresszió leküzdése

A nyár végi depresszió egy új keletű, viszont igenis létező probléma. Nyaranta a diákok a nyári szünetüket töltik, sokan nyaralni mennek. Majd ősszel beüt a realista valóság, miszerint kezdődik az iskola, vagy éppen a munka. Az alábbi cikkben arra kaphatunk választ, hogy miért alakul ki a nyár végi depresszió, hogyan lehet túllépni rajta, és mit tehetünk ellene.