Menü

Ételek, amelyekkel fokozhatod bőröd UV sugárzással szembeni védelmét

Létezik napvédelem a naptejen kívül is? Igen! Nem csak kívülről, hanem belülről is védelmet biztosíthatunk az UV sugarak káros hatásaival szemben. A biztonságos barnulás pedig olyan dolog, amelyet még a lelkesebb napimádók is szívesen vállalnak. De azért mindig emlékezz a napozás legfontosabb aranyszabályaira is.

Napozáskor mindig gondoskodj a fényvédelemről legalább 30-as faktorú naptejjel!

Kerüld a napozást 11-15 óra között, amikor legerősebb a napsugárzás!

Fokozatosan szoktasd hozzá bőrödet a napozáshoz, hogy ne égj le!

A fenti szabályok betartása mellett próbáld ki ezeket az ételeket a bőröd természetes védelme érdekében.

Napbarát ételek likopinnal

A likopin egy fontos antioxidáns, amely legnagyobb mennyiségben a paradicsomban és a görögdinnyében található meg. Emellett más vörös és narancssárga gyümölcsben és zöldségben is jelen van.

A hosszabb ideig tartó napfény hatására a szabad gyökök károsíthatják a sejteket, ám kutatások igazolják, hogy a likopin segít ezek semlegesítésében. A likopin zsírban oldódik, így egészségesebb zsírokkal, például olívaolajjal, avokádóval vagy olajos magvakkal együtt fogyasztva, jobb hatásfokkal szívódik fel.

Tipp: Ha reggelire eszel olyan ételeket, amelyek segítik a szabadgyökök semlegesítését, nagyobb védelmet biztosítasz a nap káros hatásaival szemben, mintha vacsorára ennéd. Szeletelj fel friss paradicsomot érett avokádóval, tedd egy tálba és locsold meg olívaolajjal. Eheted szendvicsekhez, rántottához, bacon-höz vagy főtt tojáshoz is. Bőséges energiát biztosít egész napra, emellett fokozza bőröd napsugarakkal szembeni védekezését is.

Gyümölcsös felfrissülés és napvédelem C-vitaminnal

A C-vitamin köztudottan az egyik legjobb antioxidáns, amellyel könnyedén felturbózhatod bőröd védelmi rendszerét a napsugárzással szemben. A citrusfélékben, például a narancsban, a grépfrútban, a citromban és a limesben nagy mennyiségű C-vitamin található, amely hosszú távon csökkenti a napégés kockázatát. Emellett más olyan tápanyagokat is tartalmaznak, amelyek segítenek a szabad gyökök semlegesítésében és védenek a sejtkárosodástól.

Tipp: Lehetőleg ne az agyoncukrozott gyümölcselvekkel próbáld meg helyettesíteni a gyümölcsöt. Inkább készíts hűsítő limonádét friss citromból, szeletelj bele narancsot, limes-ot, és édesítsd mézzel! A gyümölcsön keresztül fontos rostokat is beviszel a szervezetedbe, a C-vitamint természetes módon veszed magadhoz és még a megfelelő folyadékpótlásról is gondoskodsz!

Barnulást segítő béta-karotin

A béta-karotinban gazdag ételek, (például sárgarépa, paradicsom, pirospaprika, édesburgonya, mangó, dinnye és sárgabarack) rendszeres fogyasztásával növelheted szervezeted A-vitamin szintjét. A béta-karotin elősegíti a bőr normál állapotának megőrzését, lassítja a ráncosodás folyamatát, erős antioxidánsként védelmet nyújt a szabad gyökökkel szemben. Emellett a béta-karotin egy természetes festékanyag is, amely a bőr alatti zsírszövetekben felhalmozódva hozzásegít az egészséges barnaság eléréséhez.

Tipp: a megfelelő A-vitamin szint biztosításához már napi egy sárgarépa is elegendő lehet, ha minden nap becsületesen elfogyasztod. De készíthetsz dinnyéből és mangóból szuper reggeli turmixot, amivel szintén elegendő mennyiségű béta-karotint veszel magadhoz.

Bőrvédő olívaolaj

Ez a csodálatos olaj nem csupán az egészséges főzéshez és salátaöntetként tökéletes. Az olívaolaj gazdag antioxidánsokban, például E-vitaminban, amelyek semlegesítik a UV sugárzás okozta szabad gyököket. Emellett segítik a bőr rugalmasságának megőrzését, lassítják a bőr öregedési folyamatait.

Tipp: bár az olívaolaj kiváló bőrápoló, naptejként nem válik be, ugyanis nincs fényvédő hatása. Belsőleg rendszeresen fogyasztva azonban felveszi a harcot a nap bőrkárosító hatásaival szemben. Használd főzéshez, sütéshez, vagy fogyaszd salátákra öntve.

Extra napvédelem zöld teával

A zöld tea nem csak kiváló antioxidáns, hanem javítja a szív és az agy működését, stabilizálja a vércukorszintet, de napozás során is segíthet a bőrkárosodásokkal szemben.

A zöld tea katechineket tartalmaz, amelyek védelmet biztosítanak a napégéssel, gyulladásokkal és az UV-károsodással szemben. A benne lévő tanninok szintén csökkenthetik a napégéssel járó fájdalmakat, és antioxidánsokat tartalmaznak az UV fény által okozott károk leküzdésére. Egyes tanulmányok szerint csupán napi két csésze zöld tea extra napvédelmet nyújthat.

Tipp: A zöld tea lehűtve, vagy jéggel is kiváló. Hűsít és élénkít, akár kávé helyett is beválik! A hűtőben lehűtött zöld teával borogatást is készíthetsz a napégette bőröd számára. Szépen kiveszi a tüzét és segít a regenerálódásban.

A rendkívül tápláló dió az omega-3 zsírok kiváló forrása. Köztudott, hogy serkenti az agyműködést, valamint a szív- és érrendszer karbantartásában is segít. Kutatások során igazolták, hogy a diónak vannak bőrvédő képességei is. Támogatja a bőr külső rétegének sejtjeit az UV sugárzás elleni küzdelemben azáltal, hogy megakadályozza a sejtbomlást, más néven apoptózist.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.