Menü

HPV – komoly veszély, de megelőzhető!

Szeptember 11-ig kérhetik a szülők gyermekeiknek az ingyenes HPV (humán papillomavírus) elleni védőoltást, aki szeretné, még élhet a lehetőséggel, de a határidő szoros!

A humán papillomavírus (rövidítve HPV, vagy más néven emberi papillomavírus) egy DNS-víruscsoport, mely a bőrön és a nyálkahártyákon okoz elváltozásokat. Mára több mint 170 különböző humán papillomavírus típust azonosítottak. Ez a vírus igen gyakran fordul elő, az egyik legelterjedtebb szexuális úton terjedő vírus, s statisztikák szerint a világ lakosságának 80%-a életében egyszer megfertőződik vele.

A fertőzések nagy része nem okoz tüneteket, elmúlik magától, ám vannak esetek, amikor a vírusok fennmaradnak és szemölcsöket okoznak, illetve növelik az esélyét egyes rákos megbetegedések kialakulásának.

A több mint 170 típusból legalább 40 típus szexuális úton átvihető át, s rizikófaktorai között említendő a korai szexuális élet, a partnerek száma, a dohányzás és a gyengébb immunrendszer.

Melye a HPV-fertőzés tünetei és milyen kezelés szükséges?

A fertőzés tünetei a vírusos szemölcsök, a karfiolszerű kinövések a bőrön, a nemi szerv egyes gyulladásai, betegségei, sebek a szeméremtesten, végbélnyíláson.

A HPV-fertőzést nem egyetlen kórokozó okozza, hanem vírusok egész családja.

A Papillóma - vírusos szemölcs jóindulatú laphámdaganatot jelent, mely többnyire közönséges szemölcs formájában jelenik meg.

A HPV más típusai a hüvelyben, a méhszájon, a szeméremajkakon, a húgycsőben és a végbélnyíláson szaporodnak. A legsúlyosabb a rákot megelőző állapot, mely leggyakrabban rákszűrő vizsgálatok során derül ki.

A HPV-fertőzést helyileg alkalmazott jódos kezeléssel orvosolják, mely rendszerint hatékony. Elterjedt kezelési forma a folyékony nitrogénes fagyasztás, vagy pedig a helyi érzéstelenítésben történő sebészi eltávolítás.

Ha szemölcsöt veszünk észre magunkon, ennek ecsetelése számos ecsetelővel lehetséges, sokféle készítményt kaphatunk a gyógyszertárakban, drogériákban, ám ezek az ecsetelők arcon, nemi szerven korlátozottan használhatók.

A HPV-fertőzés megelőzése tekintetében el kell mondani gyermekinknek, hogy fontos az óvszerhasználat, ám a vírus orális aktussal is átvihető, mely ellen az óvszer nem véd.

Nők esetében fokozott jelentősége van a rendszeres rákszűrő vizsgálatoknak, melyre évente, félévente javasolt elmenni. A vizsgálat mindössze pár perces és nem fájdalmas.

Mint a cikk elején és a címben említettem, a szülők szeptember 11-ig igényelhetik a védőoltást a gyermekeiknek, mellyel megvédhetik őket a későbbi súlyos betegségektől. Szakemberek szerint nagyon fontos ez az oltás, a határidő pedig hamarosan lejár! Fontos tudni, hogy a HPV elleni vakcina beadatása önkéntes, azonban csak az iskolai kampányoltás keretében térítésmentes – egyéb esetben tehát fizetni kell érte. Az oltóanyagot a 12. életévüket betöltött, 7. évfolyamba járó fiúk és lányok kaphatják meg ingyenesen, ehhez azonban szükség van egy kitöltött és aláírt szülői nyilatkozatra, amelyet szeptember 11-éig kell visszajuttatni az iskolába.

Nyári méregtelenítés természetesen

A nyár tökéletes időszak arra, hogy testünket felfrissítsük és méregtelenítsük. A friss, szezonális gyümölcsök és zöldségek, valamint a megnövekedett fizikai aktivitás lehetőséget adnak arra, hogy egészségesebb életmódot folytassunk. Ebben a cikkben a méregtelenítés alapjairól, előnyeiről, valamint könnyen elkészíthető nyári italokról is kaphatunk tippeket.

Kánikula jön, mit tegyünk a melegfronti hatás ellen?

Még az egészséges szervezetet is megviseli az, ami a napokban jön, ám aki érzékeny a melegfronti hatásra, annak érdemes elolvasnia mai cikkünket.

Vérnyomáscsökkentő ételek

A magas vérnyomás hazánk egyik kiemelkedő helyen álló egészségügyi problémája, de nem csak Magyarországot érinti, hanem világszerte sok gondot okoz. Nézzük, hogy mit tehetünk ellene étkezésünkkel.

Miért hasznos a masszázs?

Egy jó masszázs fellazítja a feszes, görcsös izmokat, megszünteti a fájdalmat, és jól kiegészíti a mozgást. Krónikus mozgásszervi betegségek esetén általában a terápia része.

Sok veszély leselkedik a kicsikre a strandon!

Nem tudom, hogy az ijesztőbb, hogy újra kellett éleszteni egy kisfiút az egyik strandon, vagy az döbbent le jobban, hogy a kicsit 10-15 percig nem keresték a szülei. „Nem lehet elégszer elmondani” jellegű írásom következik.