Menü

HPV – komoly veszély, de megelőzhető!

Szeptember 11-ig kérhetik a szülők gyermekeiknek az ingyenes HPV (humán papillomavírus) elleni védőoltást, aki szeretné, még élhet a lehetőséggel, de a határidő szoros!

A humán papillomavírus (rövidítve HPV, vagy más néven emberi papillomavírus) egy DNS-víruscsoport, mely a bőrön és a nyálkahártyákon okoz elváltozásokat. Mára több mint 170 különböző humán papillomavírus típust azonosítottak. Ez a vírus igen gyakran fordul elő, az egyik legelterjedtebb szexuális úton terjedő vírus, s statisztikák szerint a világ lakosságának 80%-a életében egyszer megfertőződik vele.

A fertőzések nagy része nem okoz tüneteket, elmúlik magától, ám vannak esetek, amikor a vírusok fennmaradnak és szemölcsöket okoznak, illetve növelik az esélyét egyes rákos megbetegedések kialakulásának.

A több mint 170 típusból legalább 40 típus szexuális úton átvihető át, s rizikófaktorai között említendő a korai szexuális élet, a partnerek száma, a dohányzás és a gyengébb immunrendszer.

Melye a HPV-fertőzés tünetei és milyen kezelés szükséges?

A fertőzés tünetei a vírusos szemölcsök, a karfiolszerű kinövések a bőrön, a nemi szerv egyes gyulladásai, betegségei, sebek a szeméremtesten, végbélnyíláson.

A HPV-fertőzést nem egyetlen kórokozó okozza, hanem vírusok egész családja.

A Papillóma - vírusos szemölcs jóindulatú laphámdaganatot jelent, mely többnyire közönséges szemölcs formájában jelenik meg.

A HPV más típusai a hüvelyben, a méhszájon, a szeméremajkakon, a húgycsőben és a végbélnyíláson szaporodnak. A legsúlyosabb a rákot megelőző állapot, mely leggyakrabban rákszűrő vizsgálatok során derül ki.

A HPV-fertőzést helyileg alkalmazott jódos kezeléssel orvosolják, mely rendszerint hatékony. Elterjedt kezelési forma a folyékony nitrogénes fagyasztás, vagy pedig a helyi érzéstelenítésben történő sebészi eltávolítás.

Ha szemölcsöt veszünk észre magunkon, ennek ecsetelése számos ecsetelővel lehetséges, sokféle készítményt kaphatunk a gyógyszertárakban, drogériákban, ám ezek az ecsetelők arcon, nemi szerven korlátozottan használhatók.

A HPV-fertőzés megelőzése tekintetében el kell mondani gyermekinknek, hogy fontos az óvszerhasználat, ám a vírus orális aktussal is átvihető, mely ellen az óvszer nem véd.

Nők esetében fokozott jelentősége van a rendszeres rákszűrő vizsgálatoknak, melyre évente, félévente javasolt elmenni. A vizsgálat mindössze pár perces és nem fájdalmas.

Mint a cikk elején és a címben említettem, a szülők szeptember 11-ig igényelhetik a védőoltást a gyermekeiknek, mellyel megvédhetik őket a későbbi súlyos betegségektől. Szakemberek szerint nagyon fontos ez az oltás, a határidő pedig hamarosan lejár! Fontos tudni, hogy a HPV elleni vakcina beadatása önkéntes, azonban csak az iskolai kampányoltás keretében térítésmentes – egyéb esetben tehát fizetni kell érte. Az oltóanyagot a 12. életévüket betöltött, 7. évfolyamba járó fiúk és lányok kaphatják meg ingyenesen, ehhez azonban szükség van egy kitöltött és aláírt szülői nyilatkozatra, amelyet szeptember 11-éig kell visszajuttatni az iskolába.

Nyaki gerinc eredetű szédülés, szédülékenység

A szédülésnek – szédülékenységnek számos oka lehet, s a páciensek sokszor hónapokig, évekig járják a diagnosztikus köröket a különböző szakterület képviselői között, amíg az igazi okra fény derül. Jól ismertek a szédüléssel járó gyakoribb kórképek, melyek a belsőfülben található egyensúlyszabályozó végkészülékek megbetegedéseiből, (perifériás eredet) és az agyban - agytörzsben levő egyensúly szabályozásért felelős területek daganatos, infarktusos, vérzéses (TIA), gyulladásos kóros állapotából eredeztethetőek (centrális eredet).

Mit tehetünk hátfájás ellen?

Hátfájás ellen sok mindent tehetünk, elsőként akár meg is lehet(ne) előzni, de ha már kialakult a baj, akkor is hatásosan lehet kezelni, akár otthoni, házi módszerekkel is.

Bokaficam kezelése otthon

A bokasérülések a leggyakoribb sportsérülések közé tartoznak. A bokaízület és a szalagok a lábfej rendellenes behajlása vagy kicsavarodása miatt sérülhetnek meg. Oka lehet sportsérülés, ütés, de egyensúlyzavar miatti botlás, esés is.

Keresztszalag szakadás: így kezelhető műtét nélkül

Számos aktív sportolónak okoz kétségbeejtő helyzetet a keresztszalag szakadása, hiszen a műtét az egyik legnépszerűbb kezelési formává nőtte ki magát. Azonban a szakértő arra hívja fel a figyelmet, hogy sok esetben elkerülhető az operáció, és a keresztszalag szakadás kezelhető más módon is.

A nyár végi depresszió leküzdése

A nyár végi depresszió egy új keletű, viszont igenis létező probléma. Nyaranta a diákok a nyári szünetüket töltik, sokan nyaralni mennek. Majd ősszel beüt a realista valóság, miszerint kezdődik az iskola, vagy éppen a munka. Az alábbi cikkben arra kaphatunk választ, hogy miért alakul ki a nyár végi depresszió, hogyan lehet túllépni rajta, és mit tehetünk ellene.