Menü

Száraz száj: mit tehetünk ellene otthon?

A száraz száj, vagyis a xerostomia gyakori betegség, melyet általában a nyál összetételének megváltozása vagy a nyáltermelődés zavara okoz. A száraz száj sok kellemetlen tünettel járhat együtt - mit tehetünk ezek ellen otthon?

A száraz száj, illetve a nyáltermelődés zavarai számos okra vezethetőek vissza, többek között olyan teljesen hétköznapiakra is, mint az öregedés, a stressz, a szorongás, vagy a depresszió . Jelentős mértékben kiszáríthatja a száj nyálkahártyáját például a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a horkolás, vagy az, ha túl kevés folyadékot fogyasztunk. Gyakori lehet a szájszárazság a várandós vagy szoptató kismamáknál, náluk ez elsősorban a hormonális változásokra vezethető vissza. Számos gyógyszer mellékhatása is lehet a szájszárazság, így a neuropátiára, depresszióra vagy szorongásra szedett szereknél, az antihisztaminoknál, a fájdalomcsillapítóknál vagy éppen az izomlazítóknál is számíthatunk erre a mellékhatásra.

Szájszárazság ellen vitamin és rágó.

A legtöbb vitamin hiánya szájnyálkahártya tünetekkel jár, amik közül az egyik vezető tünet a szájszárazság, amelyben a vitaminok szedése mellett sokat segít a cukormentes rágógumi használata is. A száraz szájnak jellegzetes tünetei vannak: a nyálkahártya kiszáradása, irritáltsága, a nyál besűrűsödése és ragacsossá válása, a fokozott szomjúság. Emellett jelentkezhet kellemetlen lehelet, az ízérzékelés zavara, az ajkak is kicserepesedhetnek. Előfordulhat, hogy az érintett nehezebben tud rágni, beszélni vagy nyelni, és a szájban apró, fájdalmas sebek, hólyagok alakulhatnak ki. A száraz száj rendkívül kellemetlen lehet, de szerencsére egyszerű házi módszerekkel sokat javíthatunk az állapotunkon.

A legfontosabb természetesen a folyadékbevitel fokozása: mivel a szájszárazság visszavezethető a dehidratáltságra , ha többet iszunk, a tünetek is enyhülhetnek. Ha többet iszunk, akkor a szervezetünknek is könnyebb lesz nyálat termelnie. A legjobb természetesen a tiszta víz vagy az ásványvíz, de sokat segíthetnek például a magas víztartalmú zöldségek és gyümölcsök (pl. a görögdinnye vagy az uborka), a gyógynövény és a gyümölcsteák, és a leveseket is érdemes beleszámolni a napi folyadékfogyasztásba. Ha a nyelés fájdalmat okoz, szopogassunk jégkockát! A különböző koffeintartalmú italoktól, a cukros üdítőktől és az alkoholtól azonban tartózkodjunk, ezek ugyanis csak tovább fokozhatják a panaszainkat.

A Cayenne-i bors nagyszerű ellenszere lehet a száraz szájnak, mert fokozza a nyáltermelődést. Emellett akkor is érdemes fogyasztani, ha a xerostomia miatt nem érezzük megfelelően az ízeket, mert az ízlelőbimbókat is stimulálja. Nedvesítsük be az ujjunkat, tegyünk rá egy kevés őrölt Cayenne-i borsot, majd dörzsöljük a nyelvünkbe - ez rövid ideig tartó égő érzést okozhat!

A vörös szilben olyan hatóanyagok találhatóak, amelyek sikamlós zselészerű anyaggal vonják be a száj belső felét, a nyelvet, sőt a torkot is. Ez pedig nagyon hatékonyan csökkenti a kellemetlen tüneteket. Készítsünk teát 1 evőkanál vörös szilből és 2 deci forró vízből, fedjük le, hagyjuk állni tíz percig, majd ízesítsük egy kevés mézzel és kortyolgassuk el naponta két alkalommal.

Az olajos szájöblögetésnek számos pozitív egészségügyi hatást tulajdonítanak, ezek közé tartozik a szájaz száj kezelése, a kellemetlen szájszag elleni küzdelem is. Az olajos öblögetéshez használhatunk kókusz-, olíva - vagy szezámolajat. Az olajos öblögetést reggel, étkezés és fogmosás előtt végezzük. Vegyünk egy kis mennyiségű olajat a szánkba, majd legalább 10 percen keresztül forgassuk, öblögessük. Köpjük ki az olajat (ne nyeljük le!), majd öblítsük ki a szánkat meleg vízzel.

Az aloe vera régóta ismert gyógyító hatásairól, és a növény levét a szájszárazság gyógyítására is felhasználhatjuk. Az aloe vera gyógyítja és védi a száj nyálkahártyáját, javítja az ízérzékelést is. A legegyszerűbb módszer, ha naponta megiszunk fél deci aloe vera zselét, de a többször ki is öblíthetjük a szánkat az aloe vera levével.

A citrom is javíthatja a xerostomia tüneteit: stimulálja a nyáltermelődést, és savasságának köszönhetően a kellemetlen szájszag ellen is felveszi a küzdelmet. Legyünk azonban óvatosak, különösen, ha a szájban már kialakultak a hólyagos, fekélyes sebecskék, mert a citrom irritálhatja ezeket! Készítsünk mézes limonádét és ezt kortyolgassuk el naponta 2-3 alkalommal. Ha az ízlelőbimbók munkáját szeretnénk segíteni, tegyünk egy kevés sót egy citromgerezdre, és ezzel dörzsöljük be a nyelvünket.

Nyaki gerinc eredetű szédülés, szédülékenység

A szédülésnek – szédülékenységnek számos oka lehet, s a páciensek sokszor hónapokig, évekig járják a diagnosztikus köröket a különböző szakterület képviselői között, amíg az igazi okra fény derül. Jól ismertek a szédüléssel járó gyakoribb kórképek, melyek a belsőfülben található egyensúlyszabályozó végkészülékek megbetegedéseiből, (perifériás eredet) és az agyban - agytörzsben levő egyensúly szabályozásért felelős területek daganatos, infarktusos, vérzéses (TIA), gyulladásos kóros állapotából eredeztethetőek (centrális eredet).

Mit tehetünk hátfájás ellen?

Hátfájás ellen sok mindent tehetünk, elsőként akár meg is lehet(ne) előzni, de ha már kialakult a baj, akkor is hatásosan lehet kezelni, akár otthoni, házi módszerekkel is.

Bokaficam kezelése otthon

A bokasérülések a leggyakoribb sportsérülések közé tartoznak. A bokaízület és a szalagok a lábfej rendellenes behajlása vagy kicsavarodása miatt sérülhetnek meg. Oka lehet sportsérülés, ütés, de egyensúlyzavar miatti botlás, esés is.

Keresztszalag szakadás: így kezelhető műtét nélkül

Számos aktív sportolónak okoz kétségbeejtő helyzetet a keresztszalag szakadása, hiszen a műtét az egyik legnépszerűbb kezelési formává nőtte ki magát. Azonban a szakértő arra hívja fel a figyelmet, hogy sok esetben elkerülhető az operáció, és a keresztszalag szakadás kezelhető más módon is.

A nyár végi depresszió leküzdése

A nyár végi depresszió egy új keletű, viszont igenis létező probléma. Nyaranta a diákok a nyári szünetüket töltik, sokan nyaralni mennek. Majd ősszel beüt a realista valóság, miszerint kezdődik az iskola, vagy éppen a munka. Az alábbi cikkben arra kaphatunk választ, hogy miért alakul ki a nyár végi depresszió, hogyan lehet túllépni rajta, és mit tehetünk ellene.