Menü

Hibiszkusz – a virág, ami gyógyít

Rengeteg növényt ismerünk, amit teaként fogyasztunk, nem csak az ízük miatt, hanem hatásuk is fontos egészségünk szempontjából. Érdemes megismerkedni a hibiszkusszal.

A hibiszkusz egy csodás virágot hozó növény, ami Ázsiából és Észak-Afrikából származik. Eleinte csak csodás dísznövényént ismerték, több száz faja különböző színű virágokkal gyönyörködtetnek, emellett több faj is gyógyhatással büszkélkedhet, napi szinten is szabad teaként fogyasztani, főleg, hogy jön a hűvösebb idő.

A hibiszkusz tea rengeteg pozitív hatással lehet szervezetünkre. Először is nagyon jó gyulladáscsökkentő, antibakteriális hatású, sok C-vitamint tartalmaz, ezért közkedvelt a megfázásos, fertőzéses időszakokban. Nagy mennyiségű flavonoidot, fenolokat, szerves savakat találunk benne. Serkeneti a bőr kollagén termelését, fiatalító- és regenerálószerként is sokan használják. Antioxidáns tartalma miatt alacsonyan tartja a koleszterinszintet, ami hasznos lehet az szív- és érrendszeri betegségek elkerülésében.

Ugyanezen tulajdonsága hozzájárul a májbetegségek és a daganatos megbetegedések kezeléséhez is, viszont ezen esetekben mindig egyeztetni kell kezelőorvosunkkal. A cukorbetegek is bátran fogyaszthatják, hiszen a vér cukorszintjére is jó hatással van. Azon nőknek, akik a menstruáció alatt kellemetlen tüneteket tapasztalnak, mint görcsök, falási kényszer, hangulatingadozás, kifejezetten ajánlott a tea fogyasztása. Ha már hangulatingadozás, a depresszió elűzésének is nagy mestere, hiszen nyugtatja az idegrendszert és csökkenti a szorongást, íze és illata jó hangulatot teremt.

A fogyni vágyóknak is kedvence lehet, mivel sikeresen megakadályozza, hogy a szervezet túl sok szénhidrátot és keményítőt hasznosítson, emellett gátolja az amiláz termelődését, ami pedig az előző két dolog felszívódását segítené elő.

Vannak esetek, amikor viszont kerülni kell a hibiszkusz tea fogyasztását, mert ártalmas lehet. Ilyen eset például a terhesség és az alacsony vérnyomás, mivel a hatóanyagok tágítják az ereket. Az első fogyasztást érdemes az esti időszakra tenni, mert bizonyos embereknél kábultságot, akár hallucinációt okozhat, így semmiféleképpen nem szabad autót vezetni. Bár igen ritkán fordul ez elő, mégis érdemes odafigyelni rá.

A tea elkészítésére kétféle módszert javasolnak, attól függően, hogy milyen hatást kívánunk elérni vele. Aki meghűlésre, immunrendszer támogatásra használná, az csak áztassa ki a virágot, hogy ne melegítsük ki a belőle nyerhető C-vitamint. Aki felmelegedni szeretne, vagy egyéb tulajdonságait kiélvezni, az pedig nyugodtan forrázza le, ízesítse kedvére. Keverhetjük más teákkal, ízekkel, mint gyömbér, menta, zöldtea, ezzel fokozva a hatást.

A hibiszkusz nem csak egy csodás színű és küllemű virágokkal pompázó növény, hanem jól elkészítve a beteges időszakok gyógyítója is.

A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra

A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.

Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit

A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.

A mikulásvirág varázsa – gondozás, érdekességek és tippek az ünnepi kedvencről

A mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima) a karácsony egyik legnépszerűbb szobanövénye, amely a tél ünnepi hangulatát szinte bármilyen otthonba képes becsempészni.

Tradíció vagy környezettudatosság?

A karácsonyi készülődés sokak számára már az advent első napjaiban elkezdődik, és ilyenkor nemcsak az ünnepi menü, hanem a karácsonyfa és a dekorációk kérdése is előtérbe kerül. Egyre többen próbálnak tudatosabban dönteni arról, hogy igazi vagy műfenyő kerüljön az otthonukba, és hogyan lehet az ünnepeket kevesebb hulladékkal megélni. A környezettudatosság ma már nem elvesz az ünnep varázsából – épp ellenkezőleg, új hagyományokat és személyesebb megoldásokat teremt.