Menü

Hibiszkusz – a virág, ami gyógyít

Rengeteg növényt ismerünk, amit teaként fogyasztunk, nem csak az ízük miatt, hanem hatásuk is fontos egészségünk szempontjából. Érdemes megismerkedni a hibiszkusszal.

A hibiszkusz egy csodás virágot hozó növény, ami Ázsiából és Észak-Afrikából származik. Eleinte csak csodás dísznövényént ismerték, több száz faja különböző színű virágokkal gyönyörködtetnek, emellett több faj is gyógyhatással büszkélkedhet, napi szinten is szabad teaként fogyasztani, főleg, hogy jön a hűvösebb idő.

A hibiszkusz tea rengeteg pozitív hatással lehet szervezetünkre. Először is nagyon jó gyulladáscsökkentő, antibakteriális hatású, sok C-vitamint tartalmaz, ezért közkedvelt a megfázásos, fertőzéses időszakokban. Nagy mennyiségű flavonoidot, fenolokat, szerves savakat találunk benne. Serkeneti a bőr kollagén termelését, fiatalító- és regenerálószerként is sokan használják. Antioxidáns tartalma miatt alacsonyan tartja a koleszterinszintet, ami hasznos lehet az szív- és érrendszeri betegségek elkerülésében.

Ugyanezen tulajdonsága hozzájárul a májbetegségek és a daganatos megbetegedések kezeléséhez is, viszont ezen esetekben mindig egyeztetni kell kezelőorvosunkkal. A cukorbetegek is bátran fogyaszthatják, hiszen a vér cukorszintjére is jó hatással van. Azon nőknek, akik a menstruáció alatt kellemetlen tüneteket tapasztalnak, mint görcsök, falási kényszer, hangulatingadozás, kifejezetten ajánlott a tea fogyasztása. Ha már hangulatingadozás, a depresszió elűzésének is nagy mestere, hiszen nyugtatja az idegrendszert és csökkenti a szorongást, íze és illata jó hangulatot teremt.

A fogyni vágyóknak is kedvence lehet, mivel sikeresen megakadályozza, hogy a szervezet túl sok szénhidrátot és keményítőt hasznosítson, emellett gátolja az amiláz termelődését, ami pedig az előző két dolog felszívódását segítené elő.

Vannak esetek, amikor viszont kerülni kell a hibiszkusz tea fogyasztását, mert ártalmas lehet. Ilyen eset például a terhesség és az alacsony vérnyomás, mivel a hatóanyagok tágítják az ereket. Az első fogyasztást érdemes az esti időszakra tenni, mert bizonyos embereknél kábultságot, akár hallucinációt okozhat, így semmiféleképpen nem szabad autót vezetni. Bár igen ritkán fordul ez elő, mégis érdemes odafigyelni rá.

A tea elkészítésére kétféle módszert javasolnak, attól függően, hogy milyen hatást kívánunk elérni vele. Aki meghűlésre, immunrendszer támogatásra használná, az csak áztassa ki a virágot, hogy ne melegítsük ki a belőle nyerhető C-vitamint. Aki felmelegedni szeretne, vagy egyéb tulajdonságait kiélvezni, az pedig nyugodtan forrázza le, ízesítse kedvére. Keverhetjük más teákkal, ízekkel, mint gyömbér, menta, zöldtea, ezzel fokozva a hatást.

A hibiszkusz nem csak egy csodás színű és küllemű virágokkal pompázó növény, hanem jól elkészítve a beteges időszakok gyógyítója is.

Tökfélék jótékony hatása

A tökféléket rendkívül változatos formában, színben és ízben találjuk meg a piacokon, vagy a boltok polcain, nagyon egészséges zöldség szervezetünk számára.

Hűsítő nyári gyógynövények

A gyógynövények sokasága elérhető akár egy szépen kialakított, parkosított kertben is, vagy a konyhakertben, többet használhatunk a nyári melegben is.

Komposztálás – a természet körforgása otthon

A komposztálás nem csupán egy zöld hóbort – valójában az egyik legegyszerűbb és leghasznosabb módja annak, hogy csökkentsük a háztartási hulladék mennyiségét, miközben értékes tápanyagot adunk vissza a természetnek.

Medencetisztítás és karbantartás: Így őrizd meg a víz tisztaságát egész szezonban

A kerti medence nyáron a pihenés egyik legjobb formája, de ahhoz, hogy mindig tiszta, higiénikus és élvezhető legyen, rendszeres karbantartásra van szükség. Az alábbiakban bemutatjuk a legfontosabb lépéseket, eszközöket és tanácsokat a medencetisztítás hatékony elvégzéséhez.

Óvatosnak kell lenni a gyümölcsfogyasztással?

A gyümölcsök a kiegyensúlyozott étrend alapvető részei, hiszen rengeteg vitamint, ásványi anyagot, rostot és antioxidánst tartalmaznak. Azonban sokan nem tudják, hogy a túlzott gyümölcsfogyasztás is járhat kockázatokkal, főként bizonyos egészségi állapotok vagy étrendi célok mellett.