Menü

Vénasszonyok nyara. De miért pont ez a neve?

Kicsit mosolyogva olvastam a minap, hogy egy német hölgy a múlt században egyszer panasszal élt az „Altweibersommer” - azaz vénasszonyok nyara - kifejezés miatt a helyi bíróságnál. Nőként és időskorúként is sértőnek találta ezt a szót. Hogy milyen döntés született a bíróságon, a cikkből kiderül!

A vénasszonyok nyara egy őszi melegebb időszakot jelent, szeptember közepe és október eleje között, amikor néhány napra szinte minden évben visszatér a kellemes, napsütéses idő, s más elnevezései is vannak.

Svédországban „Birgitta-Sommer” a neve, a svájciaknak ez „özvegyasszony nyara” (Witwensömmerli), Amerikában pedig „indián nyár”. A vénasszonyok nyara még egy utolsó feltöltődés szeptember végén, október elején, mielőtt a hideg és borongós őszi idő beköszönt.

Miként is alakul ki a vénasszonyok nyara?

Meteorológiai oka az, hogy ilyenkor Kelet‑Európa felett egy nagy kiterjedésű, száraz levegőt hozó anticiklon keletkezik, ennek köszönhetően pár hétre kellemesen meleg, csapadékmentes, szélcsendes, nyugodt az időjárás alakul ki.

A vénasszonyok nyara elnevezés a német hagyományban onnan származik, hogy régebben a német területeken az évet kétfelé osztották: a tavaszt „fiatal-asszonynyár” - nak, az őszt „öreg-asszonynyár” - nak nevezték el.

Más elképzelések szerint az elnevezést valóban az idős hölgyeknek köszönhetjük, akik ilyenkor még szívesen kiültek a házaik előtti padokra beszélgetni.

Mivel érdemes tölteni ezeket a kellemes napokat?

Akárhonnan is ered az elnevezés, ez az időszak igazán örömteli mindenki számára. Az idő már nem olyan forró, mint a kánikulai nyári napokon és nem is borongós, esős, hűvös. A legalkalmasabb ez a pár nap a kinti tevékenységekhez, kerti munkákhoz, szabadtéri programokhoz, családi, baráti kirándulásokhoz. Használjunk ki minden kellemes napot arra, hogy a szabadban lehessünk.

Idén mikorra várható a vénasszonyok nyara?

Meteorológusok szerint szeptemberben újabb és újabb hidegfrontok után már egyre hűvösebbre fordul az időjárás, egyre hűvösebbek lesznek az éjszakák, s ugyan az elmúlt napokban 30 fok körüli hőmérsékletek uralkodtak, mely szinte rekordnak számít, egyelőre mindössze 15-20 százalék az esélye annak, hogy idén tartós lesz a vénasszonyok nyara október elején.

S hogy mi lett az idős hölgy vénasszonyok nyarának kifejezésére tett panaszával? Nos a bíróság a keresetet elutasította azzal, hogy a „vénasszonyok nyara” szókapcsolat már a 19. század eleje óta előfordul. Ha valaki szintén sértőnek érzi az elnevezést, akkor hívja inkább idős hölgyek nyarának, vagy használjuk az indián nyár szólásmódot.

Az idősödés megélése

Minden életszakasz egy krízis, amely az arra a korra jellemző változási pontok pozitív megélésével magában hordozza az új életszakaszba lépés lehetőségét. A szakirodalom
orvosi értelemben 60-65 éves korra teszi az időskor kezdetét.

Sült csirke aroma, fűszag, szalonnaillat

Sült csirke illatú parfümöt dob piacra a KFC – olvastam a minap a neten. Picivel több mint ötezer forintnak megfelelő összegért bárkinek olyan illata lehet, mint a KFC-s bundának. Meghökkentő illatok a világ minden tájáról mai cikkünkben!

Írjunk gyógyszerlistát! Töltsük le az ÉletMentő applikációt!

Mai témám a mentők kérése adta: vezessünk gyógyszerlistát! Baj esetén a mentőszolgálat munkatársainak fontos tudni, milyen gyógyszert szedünk, így, ha eddig nem tettük érdemes megfogadni a mentők tanácsát.

Vásároljunk helyi termelőtől!

A helyi termékek révén csökkenthető az élelmiszerek szállítási útja, továbbá a termelő, a feldolgozó és a fogyasztó nemcsak fizikailag van „közel” egymáshoz, hanem bizalmi viszony is kialakulhat köztük.

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.