Menü

Vénasszonyok nyara. De miért pont ez a neve?

Kicsit mosolyogva olvastam a minap, hogy egy német hölgy a múlt században egyszer panasszal élt az „Altweibersommer” - azaz vénasszonyok nyara - kifejezés miatt a helyi bíróságnál. Nőként és időskorúként is sértőnek találta ezt a szót. Hogy milyen döntés született a bíróságon, a cikkből kiderül!

A vénasszonyok nyara egy őszi melegebb időszakot jelent, szeptember közepe és október eleje között, amikor néhány napra szinte minden évben visszatér a kellemes, napsütéses idő, s más elnevezései is vannak.

Svédországban „Birgitta-Sommer” a neve, a svájciaknak ez „özvegyasszony nyara” (Witwensömmerli), Amerikában pedig „indián nyár”. A vénasszonyok nyara még egy utolsó feltöltődés szeptember végén, október elején, mielőtt a hideg és borongós őszi idő beköszönt.

Miként is alakul ki a vénasszonyok nyara?

Meteorológiai oka az, hogy ilyenkor Kelet‑Európa felett egy nagy kiterjedésű, száraz levegőt hozó anticiklon keletkezik, ennek köszönhetően pár hétre kellemesen meleg, csapadékmentes, szélcsendes, nyugodt az időjárás alakul ki.

A vénasszonyok nyara elnevezés a német hagyományban onnan származik, hogy régebben a német területeken az évet kétfelé osztották: a tavaszt „fiatal-asszonynyár” - nak, az őszt „öreg-asszonynyár” - nak nevezték el.

Más elképzelések szerint az elnevezést valóban az idős hölgyeknek köszönhetjük, akik ilyenkor még szívesen kiültek a házaik előtti padokra beszélgetni.

Mivel érdemes tölteni ezeket a kellemes napokat?

Akárhonnan is ered az elnevezés, ez az időszak igazán örömteli mindenki számára. Az idő már nem olyan forró, mint a kánikulai nyári napokon és nem is borongós, esős, hűvös. A legalkalmasabb ez a pár nap a kinti tevékenységekhez, kerti munkákhoz, szabadtéri programokhoz, családi, baráti kirándulásokhoz. Használjunk ki minden kellemes napot arra, hogy a szabadban lehessünk.

Idén mikorra várható a vénasszonyok nyara?

Meteorológusok szerint szeptemberben újabb és újabb hidegfrontok után már egyre hűvösebbre fordul az időjárás, egyre hűvösebbek lesznek az éjszakák, s ugyan az elmúlt napokban 30 fok körüli hőmérsékletek uralkodtak, mely szinte rekordnak számít, egyelőre mindössze 15-20 százalék az esélye annak, hogy idén tartós lesz a vénasszonyok nyara október elején.

S hogy mi lett az idős hölgy vénasszonyok nyarának kifejezésére tett panaszával? Nos a bíróság a keresetet elutasította azzal, hogy a „vénasszonyok nyara” szókapcsolat már a 19. század eleje óta előfordul. Ha valaki szintén sértőnek érzi az elnevezést, akkor hívja inkább idős hölgyek nyarának, vagy használjuk az indián nyár szólásmódot.

Kemping a kertben

Szeretnéd átélni egy kemping hangulatát, de nincs rá lehetőséged, hogy elutazz otthonról? Rendezz be a kertedben egy sátrat, és éld át otthonról a szabadban töltött éjszaka autentikus hangulatát, az otthon közelségének előnyeivel fűszerezve!

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.

Vattacukor szülők – egy családi viselkedésminta

Sokféleképpen módon nevelhetjük gyerekeinket, lehetünk szigorúak, engedékenyek, megalkuvók, igazából bármilyenek. Általában gyereke válogatja, hogy mi a legjobb, de vannak viselkedésminta típusok, amibe általában beleillünk. Nézzük, mit jelent, ha valaki vattacukor szülő típus!

Balesetveszélyes trambulinozás

A trambulin egy ugrálóeszköz, amely kiválóan alkalmas edzéshez és szabadtéri játékhoz, ám használatának megvannak a maga „szabályai”.

Növények, melyek elűzik a kullancsokat

Egyre több embert fertőz meg a kullancs terjesztette halálos kór hazánkban. Tavaly az év első felében még jóval kevesebb esetet regisztráltak. A Lyme-kórt, amelyet egyes kullancsfajok terjesztenek, egyre több embernél mutatták ki hazánkban.