Menü

Kicsi a bors, de erős. Ez a porra is igaz lehet

  • Dátum: 2023.09.26., 17:15

Vedd fel a küzdelmet a porral!

Mikroszálas törlőkendők, portalanítók: azért jó ezekkel dolgozni, mert magukhoz vonzzák a porszemeket, de azokat nem is eresztik el. Vagyis nem arról van szó, hogy a portörléssel csupán csak áthelyezzük az apró szemcséket, hanem meg is szabadulhatunk azoktól.

Tisztítószerek: a por eltávolításában az is segíthet, ha tisztítószert alkalmazunk. Emellett pedig egyéb szennyeződés letakarítása is elvégezhető.

Porszívó: a jó minőségű porszívó a teljes eltávolítás mestere. A száraz-nedves porszívóval pedig további nagyszerű eredmény érhető el az otthonunk takarítása során. A hatékonyság érdekében vessük be a porszívó különböző fejeit, hogy mindenhová elérjünk.

Szőnyegek: igazi porfogók, de ha rendszeresen takarítjuk azokat, akkor összegyűjtik a lakásban lévő port, a lábunkról származó koszt.

Szőnyegtisztítás: évente legalább egyszer érdemes szőnyegtisztító készülékkel áttakarítani a szőnyegeket.

Cipővédő: ha az otthonunkban utcai cipőben is közlekedünk, érdemes arra cipővédőt húzni. A cipővédő felfogja a koszt, a port, így minimalizálni lehet azt, hogy bevigyük a lakásba.

Felmosás: a takarítás legvégső mozzanata a felmosás, amely egyben portalanítást is jelent. A felmosófejek és mopok a legszűkebb helyekre is beférnek.

Miért szükséges megszabadulni a portól?
A por egészségünkre gyakorolt hatása attól függ, hogy az milyen részecskékből áll és mekkora méretűek. A legkisebb méretűek a legártalmasabbak.

Allergia: a porszemcsék között pollenek, atkák, gombaspórák, más allergének is lehetnek, amelyek az arra érzékenyek esetében túlzott immunválaszt válthatnak ki és allergiaként jelentkezik.

Vegyi anyagok: az allergének mellett vegyi anyagok is lehetnek a porban, amellyel együtt belélegezhetjük és kifejthetik káros hatásunkat.

Légzőszervi problémákat okozhat, mert a finom por belélegzésével az behatolhat a tüdőbe, amely irritációt vagy gyulladást okozhat. Köhögés, légszomj, asztmás tünetek jelentkezhetnek.

Szív- és érrendszeri gondok: kevesen tudják, de a porszemcsék legkisebbjei megnövelik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát azzal, hogy bekerülnek a véráramba és gyulladást okoznak. A magas vérnyomás és a stroke kialakulását is elősegíthetik.

Gyulladás: a porban található káros anyagokra a szervezet gyulladás formájában is reagálhat és krónikus betegségeket okozhat.

Karácsonyi meglepetések az irodába – amit imádnak majd a kollégák

Karácsony közeledtével minden irodában felmerül a nagy kérdés: mivel lehet úgy meglepni a kollégákat, hogy ne csak a kötelező kör legyen, hanem tényleg mosolyt csaljon az arcokra?

Advent: a lassulás művészete egy zajos világban

Ahogy közeledik az év vége, a városok fényei egyre élesebben rajzolódnak ki a korai sötétedésben, és velük együtt megérkezik az advent hangulata is. Ez az időszak eredetileg a várakozásról szólt – arról a csendes, bensőséges állapotról, amikor nem rohantunk, csak hagytuk, hogy megérkezzen az ünnep.

Négynapos munkahét – Feszített tempó vagy több pihenés?

A négynapos beosztás gondolata régóta kering a közbeszédben, de az utóbbi években lett igazán komoly alternatíva. A modell lényege, hogy hétfőtől csütörtökig tartanak a kötelező teendők, napi nyolc vagy tíz órában. A péntek szabad, a hétvége pedig ezáltal hosszabb és regenerálóbb. A kérdés az, hogy ez a gyakorlatban is működik-e, vagy csak egy jól hangzó ígéret.

Miért hallgatunk még rádiót? – A hang, ami mindig visszatalál hozzánk

A streaming, a podcastok és a nonstop pörgő (rövid) videók korában könnyű azt hinni, hogy a rádió már csak poros relikvia, vagy legfeljebb az autózás kísérőzaja. Ez részben igaz is, azonban ennél sokkal izgalmasabb jelenségről van szó, hiszen rengetegen hallgatják ma is szabadidejükben vagy éppen munka közben.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.