Menü

A tánc 9 jótékony egészségügyi hatása

Életünk során mindannyian találkozunk a tánccal. Táncolunk az óvodában, majd az általános, és főleg a középiskolás éveinkben. Táncolunk a kedvenc zenéinkre. Táncolunk a lakodalmakban, a különféle mulatságokban, szórakozóhelyeken. Táncolunk csak úgy, otthon, amikor nem lát senki bennünket.

A tánc mindannyiunk életének a része. Ráadásul pozitívan hathat a mindennapjainkra: íme a tánc 9 jótékony egészségügyi hatása.

1. Javíthatja a memóriánkat

A tánc segítségünkre lehet az emlékezésben és megakadályozhatja a demencia kialakulását – állítják a kutatók. Egy tanulmány szerint az aerob vagy kardió testmozgás, amit tánc közben (is) végzünk, képes lehet arra, hogy aktívan tartsa az agyunk azon részét, amelyik a memóriáért felelős. Többek között ennek az agyi területnek a csökkenése, zsugorodása okozhatja idős korban a csökkenő memóriát vagy akár a demenciát is. A tánccal azonban felvehetjük ellene a harcot, és ezt a tudomány is alátámasztja.

2. Rugalmasabbak lehetünk:Az egyre merevebb izmoknak jót tesz a mozgás. Nem kell ahhoz balett-táncosnak lennünk, hogy elvégezzünk néhány nyújtó és hajlító gyakorlatot, amelyek rugalmasabbá tehetik az izmainkat. Ezáltal pedig egészségesebbek maradhatnak az ízületeink, és könnyedebb a mozgásunk.

3. Csökkentheti a stresszt: Ahogyan sok más mozgásforma, úgy a tánc is segíthet abban, hogy csökkentsük a nap folyamán bennünk felgyülemlett feszültséget és stresszt. Főleg a társastáncokat ajánlják a kutatók: egy partner és a zene kísérete pozitívan hathat a mentális egészségünkre. Kezdhetünk tangózni?

4. Csökkentheti a depressziót :A tánc, főleg ha szívből jövő, felemelő érzést nyújthat. Egy felmérésben depresszióval küszködő betegeknél figyelték meg a tánc hatásait: az eredmény azt mutatta, hogy csökkent a depressziójuk és nőtt a vitalitásuk, az életkedvük. Vagyis ha szomorúak vagyunk, csak keressünk egy partnert és irány a parkett!

5. Jót tehet a szívünk egészségének: A tánc nagyszerű hobbi lehet azok számára, akik valamilyen szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvednek. A mozgás révén ugyanis javulhat a szívük, a keringésük és általában az életminőségük a szakemberek szerint.

6. Fogyhatunk tőle: Ha unjuk a szokásos edzésünket, keressünk olyan edzéseket, ahol aerob tánc révén észrevétlenül szabadulhatunk meg néhány fölösleges kilótól. Ugyanolyan hatákony lehet, mint a kerékpározás vagy a futás.

7. Javíthat az egyensúlyunkon: Ha idegesek vagyunk, feszültek, vagy bármilyen gond nyomaszt bennünket, keressünk egy táncórát vagy menjünk el csak táncolni egyet. A tánc ugyanis egy olyan fizikai tevékenység, amely javíthatja az idősebb korban is az egyensúlyunkat. A gyors mozgás és a helyes testtartás fontos része ennek a mozgásformának, a rendszeres tánc többek között ezek által is hozzájárulhat az egyensúly javításához.

8. Energikusabbak lehetünk Ha úgy érezzük, levertek, enerváltak vagyunk, akkor is csak az a tanács, hogy menjünk el táncolni. Egyes kutatások szerint a heti rendszerességgel végzett tánc javíthatja a fizikai teljesítményünket, az állóképességünket és energikusabbnak, frissebbnek érezhetjük tőle magunkat.

9. Új barátokat szerezhetünk: Egy tánckurzus tökéletes hely lehet arra, hogy új ismerősöket, új barátokat szerezzünk. Segíthet megelőzni az egyedüllétet és a magány kialakulását. Ettől pedig kiegyensúlyozottabbnak, boldogabbnak érezhetjük magunkat, ami többek között újfent a stressz csökkentését és az erősebb immunrendszert jelentheti a számunkra.

Cipősdoboz akció, MikulásGyár idén is!

„Cipősdoboz akció idén is! Te is segíthetsz!” – emlékeznek még a tavalyi cikkemre erről? Ha igen, annak nagyon örülök, ebben az esetben ideje ismét emlékeztetni magunkat erre a nagyszerű jótékonysági kezdeményezésre, ha nem, akkor pedig kérem olvassák el a mai témánkról készült írást és lehetőségeik szerint segítsenek a rászorulókon!

A karácsony illatai

A karácsony hangulatához elengedhetetlenek a hagyományos karácsonyi ételek, az apró díszek és kiegészítők és bizonyos illatok is, amelyek igazán meghitté teszik a családi ünnepet.
Aki kedveli az illóolajokat, olvassa el mai cikkünket!

Nem olvasnak a kamaszok

Vajon miért nehéz a 12-16 éves korosztályt olvasásra bírni? Hogyan tehetjük vonzóvá az irodalmat és a könyveket az internettel, mobiltelefonnal, közösségi oldalakkal, „kütyüzéssel” szemben? Hogyan válasszunk könyvet a gyermekünknek?

Egy jó weboldal titka

Általánosságban elmondható, hogy akkor szokott magas látogatói szám mellett nagy bounce rate előfordulni, ha valami nem működik jól. Ebben az esetben érdemes a weboldalnál kezdeni a probléma felderítését.

Milyen előnyökkel jár, ha az apa megy gyedre?

Azon túl, hogy az apák egyre inkább igyekeznek kivenni részüket a gyermeknevelésből, érdemes anyagilag is megfontolni, hogy melyik szülő vegye igénybe a fenti támogatásokat. Hiszen aki többet keres, jóval nagyobb összegű juttatást kaphat. Azonban mielőtt amellett tennénk le a voksunkat, hogy az édesapa vegye igénybe az ellátásokat, alaposan járjunk utána, hogy megfelel-e az előírt jogosultsági feltételeknek.