Menü

Állandóan folyik az orrunk?

Az elhúzódó orrfolyás gyakran előforduló panasz, melynek kiváltó okait fel kell mielőbb térképezni, kezelése enélkül nem megy. Hogy mik lehetnek a gyakori kiváltó okok és mit tehetünk orrfolyás ellen, szakértőktől megtudjuk.

Ha úgy érezzük, hogy sok orrváladék minden nap termelődik, az történhet több okból is. Természetesen egyik legkézenfekvőbb ok, ha megfázunk, vagy elkapunk valami vírust, ám ha tartósan jelentkezik, mindenképp javasolt orvoshoz fordulni.

A leginkább aktuális orrfolyás oka mostanság lehet szezonális allergia tipikus velejárója. A parlagfűre érzékenyek tudják, miről beszélek, a szénanátha megkeseríti az életünket. Allergia nemcsak a pollen miatt alakulhat is, lehet oka háziállat, poratka, penészgomba is, melyek szintén kiválthatják az orrfolyásos tüneteket.

Ha az orrfolyás mellett orrdugulás, szem-, orr-, és torokviszketés és tüsszögés is panaszt okoz, és ezek mindig adott időszakban jelentkeznek, akkor allergia lehet a kiváltó ok, melyet allergiavizsgálattal szűrnek ki és szakorvos állapítja meg a szükséges kezelést.

Ha más okból folyik az orrunk, náthásak is lehetünk, egy megfázás is okoz orrfolyást, orrdugulást. Télen a vírusok miatt fordul elő, nyáron a klímahasználatból kifolyólag szenvedünk tőle. A nátha miatt jelentkező orrfolyás általában egy hét alatt elmúlik. Sajnos kísérheti enyhe láz, rossz közérzet, fejfájás, fáradtság, torokfájás is, ilyenkor az orvos orrsprayt, pihenést, sok folyadékot, vitamint esetleg tüneti szereket javasol.

Sajnos volt orrsövényferdülésem, amit műtöttek is, így ezt is megemlítem az állandó orrfolyás okozójaként. Az orrsövény a jobb és bal orrüreget választja el egymástól. Orrsövényferdülésről akkor beszélünk, ha az egyik oldal irányába vagy S alakban elferdült. ennek köszönhető a nehezebb orrlégzés, a tartós orrdugulás, a visszatérő arcüreggyulladás és tartós orrfolyás is. Ennek kezelésére gyakran műtétet javasolnak.

Orrpolip is okozhat orrfolyást, ekkor a fül-orr-gégész szteroid orrspray használatát vagy műtétet fog javasolni.

Orrfolyást hormonális változások is kiválthatnak, például ilyen hormonális hatás lehet a pubertás, a terhesség vagy a fogamzásgátló szedése.

Orrspray is okozhatja? Igen!

Sajnos el kell mondani, hogy sokan nem fogadják meg orvosaik tanácsát és nem használják mértékkel az orrsprayt, pedig a túlzásba vitt sprayhasználat szintén okozhat nyálkahártya károsodást, tartós orrdugulást és orrfolyást is.

Bármilyen ok miatt is szenvedünk orrpanaszokkal, minden esetben fül-orr-gégészeti kivizsgálás szükséges, ugyanis, ha elhúzódnak a tünetek, a megfelelő és biztonságos kezelést csak szakorvos adhatja meg.

Légzőgyakorlatok, amelyek nyugtató hatásúak

A stresszfaktorokat nem tudjuk elűzni,, azon azonban dolgozhatunk, hogy kezelni tudjuk saját érzelmeinket, illetve mérsékeljük a feszültséget. Nagyszerű és könnyen elsajátítható stresszkezelő módszer például a légzőgyakorlat, amelyből számtalan változat ismert, így tényleg mindenki megtalálhatja a neki leginkább megfelelő típust. Az alábbiakban a Women's Health gyűjtése alapján ismertetünk néhányat, és mindenkit arra biztatnánk, hogy kísérletezzen bátran - mentális és lelki egészsége érdekében megéri.

Ganglion– dudor az ízületeken

Sokszor érezhetünk ízületeinknél fájdalmat, egy-egy mozdulat is nehezünkre eshet, de van úgy, hogy már nem csak fájdalom, hanem fizikai jel is látható, ez pedig utalhat ganglion cisztára.

Napégés – így kezeld

Már nem csak nyáron jelentenek gondot a napsugárzás okozta bőrproblémák, a napégés lehet enyhe, de lehet súlyos is. Adunk pár tippet, hogyan kezeld, ha bőrödnek túl sok volt a napból.

A torokfájás okai

A torokfájásnak számos, rendkívül szerteágazó oka lehet, és nem árt tudni, hogy a torokfájás nem önálló betegség, hanem egy tünet. A panaszt okozó betegségtől függően változhat a fájdalom jellege szerint: gombócérzés, viszketés jelentkezhet és lehet fájdalmas a nyelés is. Az intenzitását tekintve is változatos lehet, az egyszerű kellemetlenségtől a súlyos, alig elviselhetőig változhat.

Az ínhüvelygyulladásról

Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.