Menü

Fantasztikus illatú sütőtökös desszertek

Szezonja van, nem drága, szeretjük, mert sokoldalú és rendkívül egészséges, tápanyagdús étel. Sütőtökös toplista következik.

Odáig vagyunk a sütőtökért, legyen az leves, főétel vagy desszert. Beszéljünk akár pitéről, muffinról vagy kekszről, a sütőtök szuperül illik mindenbe és a konyhai aromaterápia részeként fantasztikus illatot kölcsönöz a konyhánknak.

Aki süteményeket szereti, készíthet siós-sütőtökös pitét, csokis-sütőtökös muffint, sütőtökös gofrit, akár cukormentesen is! A sütőtökös keksz ízvilágába remekül passzol a mogyoróvaj, ha pedig inkább a leveseket részesítjük előnyben, gondolatban már kanalazom is a krémes gyömbéres-répás sütőtökkrémlevest valamilyen ropogóssal.

Ha a hidegebb idő beköszönt, egy tányér forró krémlevesnek talán még azok sem állnak ellent, akik nem kifejezetten gyakori levesfogyasztók (például én)

A sütőtök megtámogatja a szervezetet, ellát számtalan tápanyaggal és rendkívül sokféle diétába beilleszthető. Számomra már a vidám sárga színével hangulatjavító hatású, emellett számtalan vitamin és ásványi anyag van benne, tápanyagokban gazdag, de kalóriában szegény, s mi mindenre jó még? Soroljuk!

Javítja a szem egészségét.

A benne lévő A-vitamin javítja a látást, az antioxidánsok pedig megvédik a retina sejtjeit.

Segíti az immunrendszer működését.

A sütőtök A-, C- és E-vitaminokban, karotinokban, vasban, magnéziumban és egyéb tápanyagokban gazdag, erősíti az immunrendszert.

Támogatja az emésztést.

A sütőtök rostban gazdag, amely segíti a táplálék megfelelő megemésztését, valamint a fontos tápanyagok felszívódását.

Segíti a fogyást

A sütőtök kalóriában szegény, a benne lévő rost hosszan tartó teltségérzetet biztosít, csökkenti az étvágyat.

Fiatalosabbá teszi a bőrt

A sütőtök magas A-vitamin-tartalma késlelteti az öregedést, és segíti a fiatalos bőr fenntartását.

Csökkenti a szervezetben a gyulladást

A sütőtök élénk narancs színét adó karotinok gyulladáscsökkentő hatásúak.

Terhes nők számára különösen ajánlott a fogyasztása

Segíti a magzati fejlődést, számtalan tápanyaggal van tele.

Kiváló testedzés utáni étel

A sütőtök, a tök és az édesburgonya fogyasztása remek választás edzés utána sportolóknak is.

Csökkenti a magas vérnyomást

Magas rosttartalma szinten tartja a koleszterint, csökkentve a szívbetegségek és a stroke kockázatát.

Segíti a termékenységet

A sütőtökben és a magban lévő B-komplex-vitaminok, valamint az E-vitamin növelik a termékenységet, nőknél és férfiaknál egyaránt.

Ahogy a cikk elején említettem, a sütőtökből sokféle finomság készíthető és könnyedén beilleszthető az étrendünkbe. Fogyasszuk gyakran!

A sokoldalú rozmaring

A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.

Melyik sófajta a legegészségesebb?

Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!

Mit kell tudni az inozitról?

Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.

Az acerola jótékony hatásai

Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.

Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?

A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.