Fantasztikus illatú sütőtökös desszertek
- Dátum: 2023.10.07., 03:38
- Martinka Dia
- képek:pexels.com
- ásványi anyag, cukormentes, desszert, egészséges, étrend, fogyás, főétel, gyulladás, illat, immunrendszer, kalóriaszegény, leves, sütőtök, szezon, tápanyagdús, termékenység, testedzés, vitaminok
Szezonja van, nem drága, szeretjük, mert sokoldalú és rendkívül egészséges, tápanyagdús étel. Sütőtökös toplista következik.
Odáig vagyunk a sütőtökért, legyen az leves, főétel vagy desszert. Beszéljünk akár pitéről, muffinról vagy kekszről, a sütőtök szuperül illik mindenbe és a konyhai aromaterápia részeként fantasztikus illatot kölcsönöz a konyhánknak.
Aki süteményeket szereti, készíthet siós-sütőtökös pitét, csokis-sütőtökös muffint, sütőtökös gofrit, akár cukormentesen is! A sütőtökös keksz ízvilágába remekül passzol a mogyoróvaj, ha pedig inkább a leveseket részesítjük előnyben, gondolatban már kanalazom is a krémes gyömbéres-répás sütőtökkrémlevest valamilyen ropogóssal.
Ha a hidegebb idő beköszönt, egy tányér forró krémlevesnek talán még azok sem állnak ellent, akik nem kifejezetten gyakori levesfogyasztók (például én)
A sütőtök megtámogatja a szervezetet, ellát számtalan tápanyaggal és rendkívül sokféle diétába beilleszthető. Számomra már a vidám sárga színével hangulatjavító hatású, emellett számtalan vitamin és ásványi anyag van benne, tápanyagokban gazdag, de kalóriában szegény, s mi mindenre jó még? Soroljuk!
Javítja a szem egészségét.
A benne lévő A-vitamin javítja a látást, az antioxidánsok pedig megvédik a retina sejtjeit.
Segíti az immunrendszer működését.
A sütőtök A-, C- és E-vitaminokban, karotinokban, vasban, magnéziumban és egyéb tápanyagokban gazdag, erősíti az immunrendszert.
Támogatja az emésztést.
A sütőtök rostban gazdag, amely segíti a táplálék megfelelő megemésztését, valamint a fontos tápanyagok felszívódását.
Segíti a fogyást
A sütőtök kalóriában szegény, a benne lévő rost hosszan tartó teltségérzetet biztosít, csökkenti az étvágyat.
Fiatalosabbá teszi a bőrt
A sütőtök magas A-vitamin-tartalma késlelteti az öregedést, és segíti a fiatalos bőr fenntartását.
Csökkenti a szervezetben a gyulladást
A sütőtök élénk narancs színét adó karotinok gyulladáscsökkentő hatásúak.
Terhes nők számára különösen ajánlott a fogyasztása
Segíti a magzati fejlődést, számtalan tápanyaggal van tele.
Kiváló testedzés utáni étel
A sütőtök, a tök és az édesburgonya fogyasztása remek választás edzés utána sportolóknak is.
Csökkenti a magas vérnyomást
Magas rosttartalma szinten tartja a koleszterint, csökkentve a szívbetegségek és a stroke kockázatát.
Segíti a termékenységet
A sütőtökben és a magban lévő B-komplex-vitaminok, valamint az E-vitamin növelik a termékenységet, nőknél és férfiaknál egyaránt.
Ahogy a cikk elején említettem, a sütőtökből sokféle finomság készíthető és könnyedén beilleszthető az étrendünkbe. Fogyasszuk gyakran!
Ginzeng – Az energiagyökér

A ginzeng egy adaptogén gyógynövény, amely számos jótékony hatással bír, többek között fokozza a fizikai és szellemi teljesítőképességet, csökkenti a stresszt és szorongást, valamint erősíti az immunrendszert. Mit tud ez az energianövényke?
Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?
A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.
Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.
Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.