Menü

Fantasztikus illatú sütőtökös desszertek

Szezonja van, nem drága, szeretjük, mert sokoldalú és rendkívül egészséges, tápanyagdús étel. Sütőtökös toplista következik.

Odáig vagyunk a sütőtökért, legyen az leves, főétel vagy desszert. Beszéljünk akár pitéről, muffinról vagy kekszről, a sütőtök szuperül illik mindenbe és a konyhai aromaterápia részeként fantasztikus illatot kölcsönöz a konyhánknak.

Aki süteményeket szereti, készíthet siós-sütőtökös pitét, csokis-sütőtökös muffint, sütőtökös gofrit, akár cukormentesen is! A sütőtökös keksz ízvilágába remekül passzol a mogyoróvaj, ha pedig inkább a leveseket részesítjük előnyben, gondolatban már kanalazom is a krémes gyömbéres-répás sütőtökkrémlevest valamilyen ropogóssal.

Ha a hidegebb idő beköszönt, egy tányér forró krémlevesnek talán még azok sem állnak ellent, akik nem kifejezetten gyakori levesfogyasztók (például én)

A sütőtök megtámogatja a szervezetet, ellát számtalan tápanyaggal és rendkívül sokféle diétába beilleszthető. Számomra már a vidám sárga színével hangulatjavító hatású, emellett számtalan vitamin és ásványi anyag van benne, tápanyagokban gazdag, de kalóriában szegény, s mi mindenre jó még? Soroljuk!

Javítja a szem egészségét.

A benne lévő A-vitamin javítja a látást, az antioxidánsok pedig megvédik a retina sejtjeit.

Segíti az immunrendszer működését.

A sütőtök A-, C- és E-vitaminokban, karotinokban, vasban, magnéziumban és egyéb tápanyagokban gazdag, erősíti az immunrendszert.

Támogatja az emésztést.

A sütőtök rostban gazdag, amely segíti a táplálék megfelelő megemésztését, valamint a fontos tápanyagok felszívódását.

Segíti a fogyást

A sütőtök kalóriában szegény, a benne lévő rost hosszan tartó teltségérzetet biztosít, csökkenti az étvágyat.

Fiatalosabbá teszi a bőrt

A sütőtök magas A-vitamin-tartalma késlelteti az öregedést, és segíti a fiatalos bőr fenntartását.

Csökkenti a szervezetben a gyulladást

A sütőtök élénk narancs színét adó karotinok gyulladáscsökkentő hatásúak.

Terhes nők számára különösen ajánlott a fogyasztása

Segíti a magzati fejlődést, számtalan tápanyaggal van tele.

Kiváló testedzés utáni étel

A sütőtök, a tök és az édesburgonya fogyasztása remek választás edzés utána sportolóknak is.

Csökkenti a magas vérnyomást

Magas rosttartalma szinten tartja a koleszterint, csökkentve a szívbetegségek és a stroke kockázatát.

Segíti a termékenységet

A sütőtökben és a magban lévő B-komplex-vitaminok, valamint az E-vitamin növelik a termékenységet, nőknél és férfiaknál egyaránt.

Ahogy a cikk elején említettem, a sütőtökből sokféle finomság készíthető és könnyedén beilleszthető az étrendünkbe. Fogyasszuk gyakran!

Tökfélék jótékony hatása

A tökféléket rendkívül változatos formában, színben és ízben találjuk meg a piacokon, vagy a boltok polcain, nagyon egészséges zöldség szervezetünk számára.

Óvatosnak kell lenni a gyümölcsfogyasztással?

A gyümölcsök a kiegyensúlyozott étrend alapvető részei, hiszen rengeteg vitamint, ásványi anyagot, rostot és antioxidánst tartalmaznak. Azonban sokan nem tudják, hogy a túlzott gyümölcsfogyasztás is járhat kockázatokkal, főként bizonyos egészségi állapotok vagy étrendi célok mellett.

Az instant levesek kultúrája és hatásai

Az instant levesek világszerte népszerűek a gyorsaságuk, olcsóságuk és egyszerűségük miatt – sokan mégis túl gyakran nyúlnak utánuk. Bár elsőre ártalmatlannak tűnnek, hosszú távon komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek. A kultikus státuszuk mögött sokszor tápanyaghiány, sótúladagolás és egyoldalú táplálkozás húzódik meg.

Veszélyes, ha lenyeli a gyerek a rágógumit?

Sok szülő megijed, amikor gyermeke véletlenül lenyel egy rágógumit – de vajon jogos-e az aggodalom? A szakértők szerint a legtöbb esetben nincs ok pánikra, de bizonyos körülmények között a rágógumi lenyelése komoly egészségügyi kockázatokat is jelenthet.

Tapas – a spanyolok egyik étkezési szokása

Ahány ország, annyi étkezési forma, annyiféle fűszerezés, vagy szokás. A spanyolok többek között a tapasra esküsznek, és milyen jól teszik.