Menü

A banán héját is használhatod

Minél érettebb a banán, annál magasabb a cukortartalma, épp ezért bátran használhatod sütemények készítésénél is, remek édesítő.A banán az egyik legtáplálóbb gyümölcs, kalóriadús, energiával tölt fel, vitaminokban és ásványi anyagokban bővelkedik.

A messziről érkező gyümölcs egész évben beszerezhető. Finom magában, de energiadús turmix formájában is érdemes kipróbálni, sőt, még sütésnél és főzésnél is nagyon izgalmas alapanyag.

Csökkenti a vérnyomást és jót tesz az emésztésnek

A banán bővelkedik káliumban és magnéziumban, ezért jótékony hatással van a vérnyomásra és a szív barátja.

Káliumtartalma miatt a csontokat is védi.

A banán rostban gazdag, ezért jó hatással van az emésztőrendszerre, a székrekedésen is segít. A gyümölcs gyomorrontás idején is fogyasztható, könnyű megemészteni, nyugtatja a háborgó gyomrot. Plusz a kálium segít regenerálni a kiszáradt testet.

A banánban A-vitamin is található, amely a látást támogatja.

B6-vitamin-tartalma miatt javítja a hangulatot, csökkenti a stressz-szintet.

Mire használhatod a túlérett banánt?

Sokan automatikusan a kukába hajítják a megbarnult, pöttyös, puha banánt, pedig rengeteg finomságot lehet belőle készíteni, és még a tojás helyettesítésére is jó. Bizony, ha épp elfogyott a tojás, vagy kevesebb áll a rendelkezésedre a receptben írt mennyiségnél, akkor használd helyette a gyümölcsöt. Egy közepes méretű banán 1 darab tojásnak felel meg. A túlérett banánnal nagyon egyszerű dolgozni, villával pépesítve mehet a masszába. Más érdeme is van, sokkal szaftosabb textúrát kap tőle a süti, és az édes zamat kialakításáról is gondoskodsz így. A banán a datolya után a második legédesebb gyümölcs.

A héját se dobd ki!

Gondolkodtál már valaha azon, mihez kezdhetsz a banán héjával? A banánhéjban található enzimek, antioxidánsok, tápanyagok bőrpuhító és hidratáló hatásúak, ezért az otthoni szépségápolásban vagy a ház körüli teendőkben is hasznát veheted.

Arcápolás banánhéjjal

A banánhéj belső felét egyszerűen masszírozd az arcodba, majd dőlj hátra 15-20 percre, és lazíts. Miután letelt az idő, langyos vízzel alaposan mosd meg az arcodat. Arcpakolást is készíthetsz érettebb banánból, 1-2 evőkanál joghurttal összekeverve. A házi pakolást vidd fel az arcodra, hagyd rajta 15 percet, majd langyos vízzel mosd le.

Cipőtisztítás banánhéjjal

A banánhéjjal meglepően jól lehet cipőt polírozni. A héj belső felével egyszerűen dörzsöld át a bőrcipőt, majd töröld át textilruhával.Növényvédő szernek is tökéletes kerti és szobanövények ápolásánál is használhatod a banánhéjt, remek vitaminpótló. Egyszerűen darabold fel a banán héját, és tegyél a növény földjébe 1-2 darabot. A banán káliumtartalma erősebbé, ellenállóbbá teszi a szobanövényeket.

Meg is lehet enni? Igen! Méghozzá banánbacont készíthetsz a héjból. A recept a fenntarthatóság jegyében született. A kezeletlen, alaposan megmosott banánhéjat pácold be tetszőleges fűszerekbe, szójába és Worcestershire-szószba, majd dobd hideg serpenyőbe és süsd sötétbarnára. A banánból készült különleges harapnivaló hasonlít a sült baconre, ízre azonban távol áll tőle. Te ki mernéd próbálni?

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.