Menü

Alternatív módszerek az endometriózis kezelésében

Az endometriózis kialakulásáról nincsenek biztos információink: csak úgy "van". Sok nő életét nehezíti meg, nemcsak a vérzés lesz igen fájdalmas, de a gyermekáldás esélyét is csökkenti. Milyen módszerek vannak a gyógyszeres kezelés és a műtét mellett?

Az endometriózis hagyományos kezelési protokolljába a gyógyszeres terápia, a hormonpótlás, a laparoszkópiás műtét, végső esetben a méheltávolítás tartozik. Sokan gondolják azonban úgy, hogy a természetes, alternatív módszereknek is szerepe lehet abban, hogy a betegség kellemetlen, fájdalmas tüneteit csökkentsék, esetleg teljesen meg is szüntessék. A holisztikus szemlélet pedig akár abban is segíthet, hogy az egyébként reménytelen esetnek tartott hölgy könnyebben teherbe essen.

Méregtelenítés és diéta

Egyre több a tudományos bizonyíték arra, hogy a táplálékunkban található méreganyagok, kemikáliák, mesterséges hormonmaradványok hozzájárulhatnak az endometriózis kialakulásához, illetve a tünetek súlyosságához. A szakemberek szerint éppen ezért érdemes minél kevesebb előre elkészített ételt fogyasztani. Mivel a méreganyagok gyakran a zsírszövetekben raktározódnak el, csökkenteni kell az állati zsiradékok fogyasztását.

Egy más elmélet szerint az állati termékekről általánosságban érdemes lemondani: egy olasz kutatás bizonyította, hogy a vörös húsokat rendszeresen étrendjükbe illesztő nők körében gyakoribb volt az endometriózis és a tünetek is súlyosabbak voltak, mint azoknál, akik inkább friss zöldségeket és gyümölcsöket ettek.

Többen esküsznek a makrobiotikus étrendre: ez speciális diéta a zöldségek, gyümölcsök és gabonafélék fogyasztásán alapul, tiltja a cukrot és a finomított szénhidrátokat, az alkoholt, a koffeint, az állati eredetű fehérjéket (halat időnként lehet fogyasztani) és a tejtermékeket. Követői szerint gyors és látványos javulást lehet elérni a segítségével.

Az endometriózisos nők állapota az étrenden keresztül javítható - állítják a szakemberek, akik szerint léteznek olyan ételek, amelyek csökkentik a belső gyulladásokat, és hozzájárulnak ahhoz is, hogy a hormonháztartás helyreálljon. Az oxidatív stressz, illetve a szabad gyökök is szerepet játszanak az endometriózis romlásában, így az antioxidánsokban gazdag zöldségek és gyümölcsök ilyen irányból is támogathatják a gyógyulást.

A vitaminok, mikrotápanyagok és étrend-kiegészítők közül kiemelkedően fontosak a vas, az omega-3 zsírsavak és az élelmi rostok. Az endometriózis gyakran erős vérzéssel jár együtt, így vasszegény táplálkozás során könnyen vérszegénység léphet fel.

Ez fáradékonysággal, sápadtsággal, étvágytalansággal jár együtt. Az omega-3 étrend-kiegészítők gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek és fájdalomcsillapító hatásuk is van, az élelmi rostok (elegendő mennyiségű folyadékkal együtt fogyasztva ezeket) helyreállíthatják az emésztést.

Légzőgyakorlatok, amelyek nyugtató hatásúak

A stresszfaktorokat nem tudjuk elűzni,, azon azonban dolgozhatunk, hogy kezelni tudjuk saját érzelmeinket, illetve mérsékeljük a feszültséget. Nagyszerű és könnyen elsajátítható stresszkezelő módszer például a légzőgyakorlat, amelyből számtalan változat ismert, így tényleg mindenki megtalálhatja a neki leginkább megfelelő típust. Az alábbiakban a Women's Health gyűjtése alapján ismertetünk néhányat, és mindenkit arra biztatnánk, hogy kísérletezzen bátran - mentális és lelki egészsége érdekében megéri.

Ganglion– dudor az ízületeken

Sokszor érezhetünk ízületeinknél fájdalmat, egy-egy mozdulat is nehezünkre eshet, de van úgy, hogy már nem csak fájdalom, hanem fizikai jel is látható, ez pedig utalhat ganglion cisztára.

Napégés – így kezeld

Már nem csak nyáron jelentenek gondot a napsugárzás okozta bőrproblémák, a napégés lehet enyhe, de lehet súlyos is. Adunk pár tippet, hogyan kezeld, ha bőrödnek túl sok volt a napból.

A torokfájás okai

A torokfájásnak számos, rendkívül szerteágazó oka lehet, és nem árt tudni, hogy a torokfájás nem önálló betegség, hanem egy tünet. A panaszt okozó betegségtől függően változhat a fájdalom jellege szerint: gombócérzés, viszketés jelentkezhet és lehet fájdalmas a nyelés is. Az intenzitását tekintve is változatos lehet, az egyszerű kellemetlenségtől a súlyos, alig elviselhetőig változhat.

Az ínhüvelygyulladásról

Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.