Menü

Őszi bakancslista

Kitört az őszi szünet, amit én három fiúgyermekkel töltök el itthon, akik már ma nem bírnak magukkal, tehát sürgősen szükségem van ténylegesen is megvalósítható, nem költséges, de hatékony, tartalmas őszi programötletekre, a közelben, ja és olyanokra, ami a 13 és a 3 évesnek is egyaránt megfelel. Nos, csak ennyi.

Meg is néztem a neten, milyen ötleteket kínálnak a nálam sokkal-sokkal kreatívabb anyukák, apukák és mit tudok én ezekből hasznosítani.

Amikor az egyik fiam ki szeretne menni, a másik tutira mozizni akar, a legkisebb meg gyurmázni, aztán helyet cserélnek az ötletek és amelyik nem akart kimenni, szeretne szabadban programozni, amelyik kint focizott, épp bejött, a kamasz meg amúgy sem akar soha semmit csak feküdni fejhallgatóval a fülén, kezében a telefonnal. Na hát ebből lett elegem.

Kivételesen magamnak is készítek bakancslistát, ha esetleg lenne néhány egybefüggő szabad órám, azaz percem. Nézzük, mit érdemes felírnom a kis cetlimre, mint programötlet.

Borongós napok váltakoznak a naposabb időszakokkal mostanában, nehéz előre tervezni szabadtéri programot, pedig számos dolog szerepelhetne az őszi bakancslistánkon.

Ha magam vagyok otthon, gyerekek meg mondjuk fociznak kint, vagy edzésen, a kisebb meg alszik, engem tökéletesen kikapcsol, ha rendbe tehetem végre mindenki ruhásszekrényét, átválogatva a nyári és téli holmikat, ugyanez ráfér a cipősszekrényre is.

Az őszi dekoráció feldobja a hangulatunkat, érdemes szétnézni ötlet gyanánt a neten, kevésbé kreatívok, mint például én bemennek egy lakberendezési boltba és vesznek pár dekorkütyüt és egy jó nagy puha plédet, amivel be lehet kuckózni otthon. Vagy akár a teraszon.

Érdemes beszerezni a forraltbor fűszereket, téli teákat, hamarosan – vagy már most – szezonja lesz.

A teraszon az őszi hangulatot idéző mécsesek, gyertyák, faragott tökök hangulatosan, díszesek - természetesen megfelelő körültekintéssel, nem is írhatok mást tűzoltófeleségként, ha gyertyázunk, azt nagyon körültekintően végezzük.

A gyerekek egyik fontos momentuma a bakancslistán a forró csoki, talán ősz sem kell hozzá, de ilyenkor mindenesetre gyakrabban kérik.

Mondhatnám a maratoni házi mozit, filmnézést, de akár ennek ellentétét is, a digitális méregtelenítést, amikor több napig elhatárolódunk a kütyüktől és a digitális világtól.

Egy illóolajos párologtatás vagy egy forró fürdő az abszolút joker nálam.

Séta az eső utáni erdőben, parkban, pocsolyázni, valószínűleg ez minden gumicsizmás kisördög álma, valószínű ez ma sorra is kerül, ha megírtam a cikket, a pocsolyaparti jön, ugyanis épp elállt az eső.

Aki szereti, új társasjátékot is kipróbálhat, sokszor a családok szívesen töltik ezzel otthon az estéket.

Aki olyan édesszájú, mint én, az süthet egy almás pitét, vagy bármilyen egyszerű és gyors sütit, netán sütőtököt. Mi mézet szoktunk csorgatni rá sütés előtt.

Ugyan nem a kamaszok legjobb programja, de az ovisom imád színes faleveleket gyűjtögetni, melyeket otthon lefesteni is izgalmas dolog. Nagyobbaknak kiváló elfoglaltság, ha megkérjük őket, készítsenek fotókat az őszről, melyből fotómontázsok szerkeszthetők.

Vannak, akiknek nem kell tipp és remekül feltalálják magukat kézművességgel, barkácsolással, mások nehezebben oldják meg a gyerekfelügyeletet és az őszi szünet programjait. Érdemes körülnézni a helyi programok között, nálunk a művelődési központ is kínál gyerekeknek való programokat.

Hogyan küzdjük le a vizsgadrukkot?

Mindenki átélte már, senkinek sem ismeretlen a vizsgadrukk érzése: az izgalom, a gombóc a torokban, a gyomorpanasz, az izzadó tenyér, a remegés, az izgulás. Ezzel az állapottal előbb-utóbb mindenki találkozik az élete során, a vizsgadrukk azonban leküzdhető.

Hogyan győzhető le a vizsgadrukk?

Nemrég volt az érettségi, most következik az egyetemi vizsgaidőszak: kemény időszak a diákoknak, bármivel is küzdjenek jelenleg. Adódik a kérdés, hogy milyen tüneteket okozhat a szorongás, az izgalom, és mit tehetünk ellene? A vizsgadrukk voltaképpen nem más, mint szervezetünk stresszreakciója, amely azonban leküzdhető. Megszüntetni nem lehet, de csökkenteni igen.

A soványság internetes kultusza

Az utóbbi időben szerintem mindenki megfigyelte, hogy tombol a diétaláz a különböző közösségi média platformokon, és nem is csak a hírességek miatt. Ki ne ismerné a folyamatos “előtte-utána” fotókat, vagy a “transformation” videókat. Az úgynevezett body positivity kampány a mai közösségi médiában átcsap egy folyamatos fogyás kampányba, és a soványság kultusza alakul ki az emberek körében.

Energiaforrások sportoláskor: gélek, gumicukor, kóla és társai

A gumicukor, csokoládé, kóla gyakori választás sportolók körében, amikor gyors energiaforrásra van szükségük, mások gélekre, energiazselékre, italporokra, gondosan kimért grammnyi adagokra esküsznek. Vajon melyek a leghasznosabb energiaforrások a sportolók számára?

Tudatos tartalomfogyasztás: mire figyeljen a szülő?

Az emberek ma már szinte életkortól függetlenül használják az okostelefonokat és a közösségi oldalakat, amelyek akár ártalmasak is lehetnek, legfőképpen fiatalokra, gyerekekre. Hogyan lehetünk mi magunk is tudatos fogyasztók és mire figyeljünk szülőként?