Menü

A macaron világa

Mi is az a macaron?

A macaron olyan sütemény, ami főként mandulalisztből, porcukorból, és tojásfehérjéből készül. A két héj között kesernyés, csokis, kávés vagy gyümölcsös krém található. Mivel maga a süti elég édes, jól kompenzálják ezek az ízek egymást. A különböző színeit pedig a színezők adják. Ideális esetben kívül roppan, belül puha és a nagy klasszikus ízek közé tartozik a vanília, pisztácia, csoki és a málna. Ez a fajta sütemény, nem tárolható sokáig, ugyanis néhány nap alatt megkeményednek. Úgyhogy a legjobb, ha gyorsan megesszük őket.

Az édesség kalóriatartalma igen csak magas, akár 100 kalóriát is tartalmazhat egyetlen kicsi macaron. Merthogy, ezek mindösszesen körülbelül három centiméter szélesek. Ehhez képest az árát igen magasnak találhatjuk, mivel egy darab értéke körülbelül 250-450 forintig terjedhet. De mentségére szóljon, hogy annyira édes, hogy sokat amúgy sem tudnánk befalni belőle. Tehát, nehéz megítélni, hogy a méretéhez képest, drágának számítanak-e ezek a nyalánkságok. Sok múlik a minőségi összetevőkön is, hiszen ha valódi élvezetet, ízorgiát okoz, akkor elnézhető a költsége. De ha drága és még rossz is, akkor az igazán bosszantó tud lenni.

Azért sok kellemetlenséget tud okozni, az is, ha mi magunk próbálkozunk meg az elkészítésével, de nem sikerül. Gyakran esünk abba a hibába, hogy repedezett lesz a teteje, vagy üreges a belseje, nem lesz talpa és csúcsos lesz. Az íze finom, csak éppen kinézetre nem mutatja a macaron jegyeit. Az elkészítési módnál, mindenki másra esküszik, úgy, hogy jelen cikk ezzel nem foglalkozik. Nem is áltatunk senkit, macaront készíteni nem könnyű. Rengeteg mindentől függ, hogy sikerül-e, elégedettek leszünk-e a végeredménnyel. Tehát, ha van egy kis szabadidőnk álljunk neki és gyakoroljunk, de ami a legfontosabb élvezzük a sütést.

Ahogy fentebb már írtuk, az egyik elengedhetetlen alapanyaga a cukor, és sajnos a szakértők, és macaron oktatók véleménye szerint, e nélkül nem is lehet ezt a fajta süteményt megsütni. Ugyanis ez az alapanyag járul hozzá az ízéhez és az állagához. Persze próbálkozások vannak már, és számtalan receptet találunk az interneten, minden mentes macaronra, de az oktatók szerint vagy kinézetben, vagy állagban közel sem tükrözi a „hivatalos” finomságot. Abban az esetben, ha nekünk ízlik a talált recept és összeegyeztethető a diétánkkal, étrendünkkel vagy allergiánkkal, akkor semmiféleképpen ne mondjunk le róla, bátran süssük újra.

Főleg, ha nem ragaszkodunk az eredetihez. Amennyiben valaki nem tud lemondani az igazi francia édességről, akkor a szakértők szerint az egészséges táplálkozás mellett, ritkán egyet-egyet megengedhetünk magunknak.

Habár Franciaországban március 20.-a a hivatalos macaron nap, de egész évben töretlen a sütemény sikere. Sőt már több helyen, például hazánkban is, találhatóak olyan üzletek, ahol kizárólag macaront értékesítenek és készítenek, a cukrászok külön erre specializálódnak, illetve olyan iparágak alakulnak ki, mint például a macaron sütésének oktatása. Ha a diétánkon nem is a kedvünkön biztos segít egy-egy finom édesség.

Tökfélék jótékony hatása

A tökféléket rendkívül változatos formában, színben és ízben találjuk meg a piacokon, vagy a boltok polcain, nagyon egészséges zöldség szervezetünk számára.

Óvatosnak kell lenni a gyümölcsfogyasztással?

A gyümölcsök a kiegyensúlyozott étrend alapvető részei, hiszen rengeteg vitamint, ásványi anyagot, rostot és antioxidánst tartalmaznak. Azonban sokan nem tudják, hogy a túlzott gyümölcsfogyasztás is járhat kockázatokkal, főként bizonyos egészségi állapotok vagy étrendi célok mellett.

Az instant levesek kultúrája és hatásai

Az instant levesek világszerte népszerűek a gyorsaságuk, olcsóságuk és egyszerűségük miatt – sokan mégis túl gyakran nyúlnak utánuk. Bár elsőre ártalmatlannak tűnnek, hosszú távon komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek. A kultikus státuszuk mögött sokszor tápanyaghiány, sótúladagolás és egyoldalú táplálkozás húzódik meg.

Veszélyes, ha lenyeli a gyerek a rágógumit?

Sok szülő megijed, amikor gyermeke véletlenül lenyel egy rágógumit – de vajon jogos-e az aggodalom? A szakértők szerint a legtöbb esetben nincs ok pánikra, de bizonyos körülmények között a rágógumi lenyelése komoly egészségügyi kockázatokat is jelenthet.

Tapas – a spanyolok egyik étkezési szokása

Ahány ország, annyi étkezési forma, annyiféle fűszerezés, vagy szokás. A spanyolok többek között a tapasra esküsznek, és milyen jól teszik.