Menü

A macaron világa

Mi is az a macaron?

A macaron olyan sütemény, ami főként mandulalisztből, porcukorból, és tojásfehérjéből készül. A két héj között kesernyés, csokis, kávés vagy gyümölcsös krém található. Mivel maga a süti elég édes, jól kompenzálják ezek az ízek egymást. A különböző színeit pedig a színezők adják. Ideális esetben kívül roppan, belül puha és a nagy klasszikus ízek közé tartozik a vanília, pisztácia, csoki és a málna. Ez a fajta sütemény, nem tárolható sokáig, ugyanis néhány nap alatt megkeményednek. Úgyhogy a legjobb, ha gyorsan megesszük őket.

Az édesség kalóriatartalma igen csak magas, akár 100 kalóriát is tartalmazhat egyetlen kicsi macaron. Merthogy, ezek mindösszesen körülbelül három centiméter szélesek. Ehhez képest az árát igen magasnak találhatjuk, mivel egy darab értéke körülbelül 250-450 forintig terjedhet. De mentségére szóljon, hogy annyira édes, hogy sokat amúgy sem tudnánk befalni belőle. Tehát, nehéz megítélni, hogy a méretéhez képest, drágának számítanak-e ezek a nyalánkságok. Sok múlik a minőségi összetevőkön is, hiszen ha valódi élvezetet, ízorgiát okoz, akkor elnézhető a költsége. De ha drága és még rossz is, akkor az igazán bosszantó tud lenni.

Azért sok kellemetlenséget tud okozni, az is, ha mi magunk próbálkozunk meg az elkészítésével, de nem sikerül. Gyakran esünk abba a hibába, hogy repedezett lesz a teteje, vagy üreges a belseje, nem lesz talpa és csúcsos lesz. Az íze finom, csak éppen kinézetre nem mutatja a macaron jegyeit. Az elkészítési módnál, mindenki másra esküszik, úgy, hogy jelen cikk ezzel nem foglalkozik. Nem is áltatunk senkit, macaront készíteni nem könnyű. Rengeteg mindentől függ, hogy sikerül-e, elégedettek leszünk-e a végeredménnyel. Tehát, ha van egy kis szabadidőnk álljunk neki és gyakoroljunk, de ami a legfontosabb élvezzük a sütést.

Ahogy fentebb már írtuk, az egyik elengedhetetlen alapanyaga a cukor, és sajnos a szakértők, és macaron oktatók véleménye szerint, e nélkül nem is lehet ezt a fajta süteményt megsütni. Ugyanis ez az alapanyag járul hozzá az ízéhez és az állagához. Persze próbálkozások vannak már, és számtalan receptet találunk az interneten, minden mentes macaronra, de az oktatók szerint vagy kinézetben, vagy állagban közel sem tükrözi a „hivatalos” finomságot. Abban az esetben, ha nekünk ízlik a talált recept és összeegyeztethető a diétánkkal, étrendünkkel vagy allergiánkkal, akkor semmiféleképpen ne mondjunk le róla, bátran süssük újra.

Főleg, ha nem ragaszkodunk az eredetihez. Amennyiben valaki nem tud lemondani az igazi francia édességről, akkor a szakértők szerint az egészséges táplálkozás mellett, ritkán egyet-egyet megengedhetünk magunknak.

Habár Franciaországban március 20.-a a hivatalos macaron nap, de egész évben töretlen a sütemény sikere. Sőt már több helyen, például hazánkban is, találhatóak olyan üzletek, ahol kizárólag macaront értékesítenek és készítenek, a cukrászok külön erre specializálódnak, illetve olyan iparágak alakulnak ki, mint például a macaron sütésének oktatása. Ha a diétánkon nem is a kedvünkön biztos segít egy-egy finom édesség.

Ezt együk szaloncukor meg süti helyett

A múlt cikkünkben alternatívákat kerestünk egészséges szaloncukorra, most azonban szaloncukor és sütemény helyetti nyalánkságokra keresünk ötleteket.

Szarkopénia - Izomerő- és izomtömegvesztés a kor előrehaladtával

Míg az oszteoporózis a mozgás passzív résztvevőit, a csontokat, úgy a szarkopénia a mozgásban aktívan résztvevő izmokat érinti. A kor előrehaladtával megjelenő izomerő és izomtömeg csökkenést (szarkopéniát) szintén sokak tapasztalják a 65-70 éves, illetve ennél idősebbek körében. Azt viszont kevesen tudják, hogy napjainkban már ez a folyamat is lassítható, megfelelő diétával és rendszeres testmozgással.

A tömegnövelő étrend alapjai

Sokan ott hibázzák el ezt az egészet, hogy nem tudják, hogyan kell olyan környezetet teremteni a szervezetben, ami lehetővé teszi egyáltalán a növekedést. Elkezdenek tömegnövelőt szedni a semmire, aztán csak csodálkoznak, hogy nem történik semmi. Miért?

Mire jó a méhviasz?

A természetes alapanyagok használata évezredekre nyúlik vissza, hiszen a régmúltban nem voltak azok a laboratóriumok és ezt követően gyárak által előállított szintetikus anyagok, mint manapság. Pont egy ilyen ősanyag a méhviasz is, melynek felhasználási módja is igen sokrétű.

Az éretlen banán tényleg egészségesebb, mint az érett?

Az éretlen zöld és az érett sárga banán a színükön túl is különböznek egymástól. Bizonyára találkoztunk már a szupermarketek polcain zöldesebb árnyalatú banánnal. Ilyenkor általában hagyjuk érlelődni pár napig, míg megjelenik az érettséget jelző élénksárga árnyalat. Addigra azonban a banán rezisztens keményítőjének nagy része cukorrá alakul, ami bizony a vércukorszint megugrásához is vezethet, ha többet falatozunk belőle a kelleténél (nem véletlenül szokás a diéta alatt csínján bánni vele).