A macaron világa
- Dátum: 2023.11.02., 08:02
- Nagyné Kohajda Wentholin Loretta
- képek:pexels.com
- alapanyag, ár, cukor, édesség, elkészítés, macaron, nassolás, nassolni való, sütemény, sütés
Mi is az a macaron?
A macaron olyan sütemény, ami főként mandulalisztből, porcukorból, és tojásfehérjéből készül. A két héj között kesernyés, csokis, kávés vagy gyümölcsös krém található. Mivel maga a süti elég édes, jól kompenzálják ezek az ízek egymást. A különböző színeit pedig a színezők adják. Ideális esetben kívül roppan, belül puha és a nagy klasszikus ízek közé tartozik a vanília, pisztácia, csoki és a málna. Ez a fajta sütemény, nem tárolható sokáig, ugyanis néhány nap alatt megkeményednek. Úgyhogy a legjobb, ha gyorsan megesszük őket.
Az édesség kalóriatartalma igen csak magas, akár 100 kalóriát is tartalmazhat egyetlen kicsi macaron. Merthogy, ezek mindösszesen körülbelül három centiméter szélesek. Ehhez képest az árát igen magasnak találhatjuk, mivel egy darab értéke körülbelül 250-450 forintig terjedhet. De mentségére szóljon, hogy annyira édes, hogy sokat amúgy sem tudnánk befalni belőle. Tehát, nehéz megítélni, hogy a méretéhez képest, drágának számítanak-e ezek a nyalánkságok. Sok múlik a minőségi összetevőkön is, hiszen ha valódi élvezetet, ízorgiát okoz, akkor elnézhető a költsége. De ha drága és még rossz is, akkor az igazán bosszantó tud lenni.
Azért sok kellemetlenséget tud okozni, az is, ha mi magunk próbálkozunk meg az elkészítésével, de nem sikerül. Gyakran esünk abba a hibába, hogy repedezett lesz a teteje, vagy üreges a belseje, nem lesz talpa és csúcsos lesz. Az íze finom, csak éppen kinézetre nem mutatja a macaron jegyeit. Az elkészítési módnál, mindenki másra esküszik, úgy, hogy jelen cikk ezzel nem foglalkozik. Nem is áltatunk senkit, macaront készíteni nem könnyű. Rengeteg mindentől függ, hogy sikerül-e, elégedettek leszünk-e a végeredménnyel. Tehát, ha van egy kis szabadidőnk álljunk neki és gyakoroljunk, de ami a legfontosabb élvezzük a sütést.
Ahogy fentebb már írtuk, az egyik elengedhetetlen alapanyaga a cukor, és sajnos a szakértők, és macaron oktatók véleménye szerint, e nélkül nem is lehet ezt a fajta süteményt megsütni. Ugyanis ez az alapanyag járul hozzá az ízéhez és az állagához. Persze próbálkozások vannak már, és számtalan receptet találunk az interneten, minden mentes macaronra, de az oktatók szerint vagy kinézetben, vagy állagban közel sem tükrözi a „hivatalos” finomságot. Abban az esetben, ha nekünk ízlik a talált recept és összeegyeztethető a diétánkkal, étrendünkkel vagy allergiánkkal, akkor semmiféleképpen ne mondjunk le róla, bátran süssük újra.
Főleg, ha nem ragaszkodunk az eredetihez. Amennyiben valaki nem tud lemondani az igazi francia édességről, akkor a szakértők szerint az egészséges táplálkozás mellett, ritkán egyet-egyet megengedhetünk magunknak.
Habár Franciaországban március 20.-a a hivatalos macaron nap, de egész évben töretlen a sütemény sikere. Sőt már több helyen, például hazánkban is, találhatóak olyan üzletek, ahol kizárólag macaront értékesítenek és készítenek, a cukrászok külön erre specializálódnak, illetve olyan iparágak alakulnak ki, mint például a macaron sütésének oktatása. Ha a diétánkon nem is a kedvünkön biztos segít egy-egy finom édesség.
Ginzeng – Az energiagyökér

A ginzeng egy adaptogén gyógynövény, amely számos jótékony hatással bír, többek között fokozza a fizikai és szellemi teljesítőképességet, csökkenti a stresszt és szorongást, valamint erősíti az immunrendszert. Mit tud ez az energianövényke?
Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?
A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.
Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.
Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.