Hogy kerül gyömbér a kávéba?
- Dátum: 2023.11.03., 02:58
- Martinka Dia
- képek:pixabay.com
- fogyás, görcsöldó, gyömbér, gyulladáscsökkentő, ízületiprobléma, ízvilág, kávé, kombó, köhögéscsillapító, különleges, megfázás, méz, őrölt gyömbér, panasz, párosítás, presszókávé, tejszín, térdfájdalom, vércukorszint, zsírégető
Az egyik kollegám szokása volt, mindig gyömbért tett a kávéjába, s erre nyomós oka volt! Ha mást is érdekel, miért tette, olvassa a folytatást!
Kávé és gyömbér? Elég érdekes párosításnak tűnhet első hallásra - látásra, mégis azt mondom ettől még ne zárkózzunk el, adjunk egy esélyt ennek a kombónak! A gyömbér amellett, hogy egy érdekes-kellemes-különleges ízvilágot kölcsönöz a kávénknak, számos olyan jótékony hatással bír, mely egészségmegőrző hatású, így ezt az előnyét is élvezhetjük, ha kipróbáljuk.
Hogyan készítsük el? Egy kávéskanál őrölt gyömbérhez adjunk 6 evőkanál presszókávét, vizet, kevés mézet és tejszínt vagy tejet, ezt főzzük össze és fogyasszuk el. Akik így kávéznak, esküsznek arra, hogy a gyömbér gyulladáscsökkentő tulajdonságainak köszönhetően elmúltak bizonyos panaszaik, ízületi problémáik.
Ugyan nem erre akartam „kihegyezni” a cikkem témáját, de tudom, hogy valakinek ez is tetszetős információ: a gyömbéres kávé zsírégető hatással is bír! A pluszkilók ellen akár ez is bevethető! A gyömbérben olyan illóolajok és csípős vegyületek találhatóak, melyek serkentik a vérkeringést és az emésztést, puffadásra is jók, ez pedig segíthet, ha fogyni akarunk, vagy, hogy jobb legyen a hasi komfortérzetünk.
A gyömbér köztudottan megfázás ellen is segít, gondoljunk csak a gyömbéres teára, milyen jól esik sokszor nátha, megfázás esetén.
A gyömbér gyulladáscsökkentő mivoltát pedig meg sem kérdőjelezik, hiszen a gyömbérben található hatóanyagok görcsoldó, gyulladáscsökkentő, köhögéscsillapító, valamint mikrobaellenes hatásokkal is bírnak. A növény emellett jelentősebb mennyiségben tartalmaz A-, C-, E- és B-vitaminokat, magnéziumot, foszfort, káliumot, vasat és cinket.
Szinte nevezhetném orvosságnak is ezt a csodafegyvert, hiszen a következő tulajdonságokat is az ő számlájára írhatjuk:
Féken tartja a cukorbetegséget, hiszen csökkenti a vércukorszintet és növelheti az inzulin és a cukorbetegség kezelésében használt más orvosságok hatékonyságát.
Jó a gyomornak! A gyomorproblémák sosem jönnek jókor, igen kellemetlenek lehetnek például sportolás közben, én gyömbéres cukorkát szopogatok, ha félmaratoni távnál hosszabb futásra indulok és tudom, hogy a gyomrom érzékeny lehet, de nézzük mi minden van még itt:
Javítja a szív egészségét. Csökkenti a koleszterinszintet. Segít megfázás és az influenza esetén. „Felturbózza” az immunrendszert. A legújabb kutatások szerint hatékony lehet a rák ellen is, valamint enyhíti a menstruációs fájdalmakat, nagyon nagy segítség a terhesség alatti reggeli rosszullétek esetén, a gyerekeknél utazáskor, ha érzékenyebb a gyomruk, hányingerrel küzdenek.
Terhes kismamák természetesen feltétlenül konzultáljanak orvosukkal, én a saját várandósságaim alatt fogyasztottam kevés gyömbért, de ezt mindenképp orvossal kell megbeszélni, mint szerintem sok mindent mást is, amit babavárás alatt szeretnénk fogyasztani.
Kollegám esküszik rá, hogy a gyömbér csillapítja az ízületi gyulladás okozta fájdalmat, neki elmúlt a térdfájdalma ettől a gyömbéres kávés megoldástól, amit el is hiszek, mivel a gyömbérnek, ahogy említettem, erős gyulladáscsökkentő tulajdonságai vannak.
Aki fejfájós, annak jó hír, hogy enyhíti a migrént, bizonyítottan hatásos erre a problémára is, illetve csillapítja a köhögést. A gyömbér csípős hatása segít megtisztítani a tüdőt a felgyülemlett nyálkától, amely a köhögés okozója lehet.
Van őrölt gyömbér, ami por formájában használható, ám véleményem szerint frissen reszelve a legjobb! Egy próbát megér! Még többet is!
A sokoldalú rozmaring
A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.
Melyik sófajta a legegészségesebb?
Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!
Mit kell tudni az inozitról?
Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.
Az acerola jótékony hatásai
Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.
Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?
A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.