Menü

A meg nem értett ötödik szeretetnyelv

Az öt szeretetnyelv közül egyet nagyon gyakran félreértenek. Mit jelent, ha párunk vagy egy hozzánk közel álló személy számára az ajándékok mutatják meg legerősebben a kötődést? És hogyan csináljuk jól?

Az öt szeretetnyelv (minőségi idő, testi érintés, elismerő szavak, szívességek, ajándékozás) mára bevonult a köztudatba, ám míg az első négyet általában könnyen értelmezik az emberek, az utóbbit gyakran félreértik, és negatív tulajdonságként gondolnak rá.

Az emberek általában lenézik, ha valakinek az ajándékozás a szeretetnyelve, és igazságtalanul ítélkeznek felette. Az ilyen embereket gyakran materialistának, felületesnek és sekélyesnek tartják. Azonban általában ez nem igaz.

Az ajándékozás szeretetnyelvét beszélő ember számára nem az árcédula számít egy ajándékon, hanem a gondolatok, a törődés és az erőfeszítés, amit a megfelelő ajándék kiválasztása, becsomagolása jelent. Az ilyen gondossággal készített ajándékok segítenek, hogy úgy érezze valaki, értékelik, megértik és látják őt.

Ha a barátnőnk gyakran hozza fel, hogy honvágya van, és nagyon hiányzik neki édesanyja linzere, a következő héten pedig felhívjuk az anyukáját, elkérjük a receptet, és meglepjük egy saját magunk által sütött friss linzerrel, valószínűleg nem kerül annyiba a sütemény, mintha egy csillogó cukrászdában vettünk volna egy elegáns tortát, az ajándék mégis ebben az esetben jelent többet a megajándékozott számára.

Ha félvállról vesszük az ajándékozást, és azt mondjuk, hogy persze, a szeretetnyelve az ajándék, akkor adok neki valamit, ám ez nem feltétlenül valami olyan, ami személyesen neki szól, az ő érdeklődési körének megfelelő, akkor az az ajándék valóban nem jelent majd túl sokat a megajándékozott számára, hiszen nem érzi belőle, hogy őt ismeri a másik személy.

Ha a párunk szeretetnyelve az ajándékozás, ne felejtsük el a különleges dátumokat, a születésnapokat, évfordulókat, ünnepeket. Érdemes a naptárunkba beírni, emlékeztetőket beállítani, mivel ez nagyon fontos számukra. „Ha elfelejtjük a születésnapjukat, az számukra felér egy tőrdöféssel, egyenesen a szívük közepébe.

Az ajándékozás szeretetnyelvét beszélők számára a mindennapokban, különösebb ok nélkül kapott apróságok (egy képeslap, egy szál virág, stb.) ugyanazt jelentik, mint a testi érintés szeretetnyelvét beszélők számára az ölelés.

Egy gondoskodó ajándék sokkal többet jelent, mint egy drága, csillogó bármi. Ez azt jelenti tehát, hogy ne vegyünk egy pár luxuscipőt a párunknak, ha nem érdekli a divat. Nem az ára az ajándék igazi értéke az ajándékozás szeretetnyelvét beszélők számára: a szimbólum, a mögöttes tartalom a fontos.

A társasjátékok fejlesztő hatása

A sok pozitív hatása mellett a társasjáték türelemre és együttműködésre is megtanít, ráadásul szórakoztató formában, arról nem is beszélve, hogy sok szülő számára mintegy joker tevékenység a borús, esős napokon, amikor nem lehet szabadtéri programokkal lekötni a gyerekeket.

Az egyéni boldogság kérdése. Tanulható-e a pozitivitás?

A boldogságkeresés napjaink egyik legaktuálisabb témája, jóllehet sokszor nem a legideálisabb helyen és módon keressük ezt az állapotot. A pozitív pszichológia irányzata tudományos módszereket alkalmazva foglalkozik az elégedettség témakörével. Viszont egyéni szempontból mindez jóval kevésbé elméleti dolgokon múlik, mintsem a mindennapi cselekedeteinken, interakciókon.

Kutyapanziók

Minden állattartóval előfordulhat, hogy el kell utaznia és nem tudja magával vinni házi kedvencét, rokonai, barátai pedig nem tudják vállalni az állat gondozását, ilyenkor jelent megoldást a kutyapanzió.

Az emberi nyitottság és kultúránk összefüggése

Sokszor érezhetjük úgy a mindennapokban, hogy túl rövid az élet ahhoz, hogy olyan emberekkel alakítsunk ki kapcsolatokat, akiket nem kedvelünk. Vannak, akik fontosak az életünkben, van olyan, akihez kötődünk, és van olyan, akiket nem kedvelünk. Az alábbi cikkben arról tudhatunk meg többet, hogy hogyan képezi a személyiségünk részét a mások iránti előítéletek tömkelege, és a nyitottság.

Létezik-e a matekszorongás?

Létezik-e olyan jelenség, hogy szorongunk a középiskolai matematikától? Jelenleg már elvégeztem az egyetemet, eltelt 5 év az életemből, de a tárggyal kapcsolatos rengeteg stressz, “fájdalom” mind a mai napig aktívan él bennem. Ehhez társultak a megírhatatlan vizsgák, a folyamatos katonás érdemjegyek, nem véletlen, hogy végül bölcsész lettem. Viszont most már tudom, nem vagyok egyedül a matematikától való szorongással.