Menü

Az aszalt szilváról gyorstalpaló

Ahhoz, hogy a finom gyümölcsöket a rosszidőben is élvezni tudják az emberek, valahogy tartósítani kellett őket. Természetesen a módszerek aszerint változtak, hogy milyen területen éltek az emberek. A hideg és a mérsékelt övben élők, a fagyást használták ki a konzerválásra, még akik száraz, sivatagi területen laktak, azok az aszalást és a sót használták. Tehát megállapíthatjuk, hogy ez a módszer, már ősidők óta ismert. Ma már a boltokban, mindenféle aszalt gyümölcsöt beszerezhetünk, anélkül, hogy nekünk bajlódni kellene ezzel a folyamattal. Emellett nassolnivalónak is sokan választják, de sütemények, és ételek alapanyagainak is kitűnően használható.

Szilva aszalása

Több mint 30 gyümölcsöt tudunk jól aszalni. Ide tartozik a szilva, alma, körte, füge, de a sárgabarack is. Az eljárás pedig nem más, mint a gyümölcs víztartalmának egy rész kivonásara kerül. Kezdetben ezt a feladatot a nap vagy a tűz végezte el, de régi háztartásokban, a kemencében is szárították a terméseket. Ma már a régi módszerek mellett külön erre a célra kitalált háztartási gépeket is beszerezhetünk.

A növényi táplálkozással, és az egészséges, bio étkezéssel, ez ismét nagy népszerűségnek örvend. Emellett a tél és az ünnepek, egyik elengedhetetlen kelléke. Az aszalt szilva húsa rugalmas, a mag kicsit elmozdult, de a zamata és a benne található vitaminok még inkább koncentráltan található meg benne.

Milyen hatással van a szervezetünkre?

Egy kutatás szerint a rendszeres fogyasztása ennek, az eledelnek megnöveli a csontsűrűséget. Így megelőzés képpen használhatjuk a csontritkulásra. Kalória tartalma nagyon magas, úgy, hogy mértékkel fogyasszuk. A vérnyomásunkra is pozitív hatással bír, de a nép gyógyászatban a máj problémákra is használták. Talán az egyik legismertebb hatása a székletünkkel kapcsolatos. Az aszalt szilva nemcsak a székletet lazítja, de a bélmozgásokat is serkenti, ami magas rosttartalma mellett annak is köszönhető, hogy egy szorbitol nevű anyag megtalálható ebben az ételben.

Az emésztésre gyakorolt jótékony hatásai miatt a fogyókúrázók számára is beépíthető az étrendbe, de nekik különösen oda kell figyelniük, hiszen ahogy már korábban írtuk, a kalória tartalma nem kicsi! Na meg persze a cukortartalma is igen magas. Az aszalt termésben emellett sok a kálium és a K-vitamin, segít megelőzni a szív-és érrendszeri betegségeket, jótékonyan hat a koleszterinre, továbbá vérkeringést fokozó hatással is bír.

Tárolásban figyeljünk arra, hogy száraz helyre pakoljuk. Továbbá az aszalás egyik előnye, hogy akár hónapokig is évezhetjük a gyümölcsöt, tartósítószer nélkül. Na meg persze fele annyi helyet foglal el a kamránkban. Úgyhogy bátran válasszuk ezt a technikát.

Nagyné Kohajda Wentholin Loretta

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!