Menü

Az aszalt szilváról gyorstalpaló

Ahhoz, hogy a finom gyümölcsöket a rosszidőben is élvezni tudják az emberek, valahogy tartósítani kellett őket. Természetesen a módszerek aszerint változtak, hogy milyen területen éltek az emberek. A hideg és a mérsékelt övben élők, a fagyást használták ki a konzerválásra, még akik száraz, sivatagi területen laktak, azok az aszalást és a sót használták. Tehát megállapíthatjuk, hogy ez a módszer, már ősidők óta ismert. Ma már a boltokban, mindenféle aszalt gyümölcsöt beszerezhetünk, anélkül, hogy nekünk bajlódni kellene ezzel a folyamattal. Emellett nassolnivalónak is sokan választják, de sütemények, és ételek alapanyagainak is kitűnően használható.

Szilva aszalása

Több mint 30 gyümölcsöt tudunk jól aszalni. Ide tartozik a szilva, alma, körte, füge, de a sárgabarack is. Az eljárás pedig nem más, mint a gyümölcs víztartalmának egy rész kivonásara kerül. Kezdetben ezt a feladatot a nap vagy a tűz végezte el, de régi háztartásokban, a kemencében is szárították a terméseket. Ma már a régi módszerek mellett külön erre a célra kitalált háztartási gépeket is beszerezhetünk.

A növényi táplálkozással, és az egészséges, bio étkezéssel, ez ismét nagy népszerűségnek örvend. Emellett a tél és az ünnepek, egyik elengedhetetlen kelléke. Az aszalt szilva húsa rugalmas, a mag kicsit elmozdult, de a zamata és a benne található vitaminok még inkább koncentráltan található meg benne.

Milyen hatással van a szervezetünkre?

Egy kutatás szerint a rendszeres fogyasztása ennek, az eledelnek megnöveli a csontsűrűséget. Így megelőzés képpen használhatjuk a csontritkulásra. Kalória tartalma nagyon magas, úgy, hogy mértékkel fogyasszuk. A vérnyomásunkra is pozitív hatással bír, de a nép gyógyászatban a máj problémákra is használták. Talán az egyik legismertebb hatása a székletünkkel kapcsolatos. Az aszalt szilva nemcsak a székletet lazítja, de a bélmozgásokat is serkenti, ami magas rosttartalma mellett annak is köszönhető, hogy egy szorbitol nevű anyag megtalálható ebben az ételben.

Az emésztésre gyakorolt jótékony hatásai miatt a fogyókúrázók számára is beépíthető az étrendbe, de nekik különösen oda kell figyelniük, hiszen ahogy már korábban írtuk, a kalória tartalma nem kicsi! Na meg persze a cukortartalma is igen magas. Az aszalt termésben emellett sok a kálium és a K-vitamin, segít megelőzni a szív-és érrendszeri betegségeket, jótékonyan hat a koleszterinre, továbbá vérkeringést fokozó hatással is bír.

Tárolásban figyeljünk arra, hogy száraz helyre pakoljuk. Továbbá az aszalás egyik előnye, hogy akár hónapokig is évezhetjük a gyümölcsöt, tartósítószer nélkül. Na meg persze fele annyi helyet foglal el a kamránkban. Úgyhogy bátran válasszuk ezt a technikát.

Nagyné Kohajda Wentholin Loretta

Túlzott C-vitamin fogyasztás

Az őszi időszakban érdemes odafigyelni a vitaminpótlásra, hiszen a hidegebb idő beköszöntével nagyobb szükségünk van ezek támogató erejére. Nagyon fontos arra is ügyelni, hogy ezekből megfelelő mennyiségűt vigyünk be, mivel a túlzott fogyasztás káros lehet egészségünkre.

Táplálékkiegészítők tömkelege. Mi mire szolgál?

Rengeteget hallunk róluk, sokan idegenkednek tőle. Ezek olyan termékek, amelyek a hagyományos étrend kiegészítésére szolgálnak. Leginkább porok, tabletták, vitaminok formájában azonosítjuk őket. Tartalmaznak ásványi anyagokat, növényi kivonatokat, aminosavakat és más anyagokat, amelyek pozitívan hatnak a szervezet működésére. A cél az, hogy támogassák a testi és a szellemi egészséget, pótolják a tápanyaghiányt, vagy segítsék a sportolók teljesítményét. Rengeteg pozitív hatásuk van, mégis sokan negatív sztereotípiákkal azonosítják.

Adaptogén gyógynövények: mik ezek, hogyan hatnak?

Stressz, álmatlanság, hangulatingadozás, állandó fáradtság – ha ezekkel a tünetekkel küzdünk érdemes szétnézni a gyógynövények, étrendkiegészítők terén!

A legjobb körömerősítő ételek

A téli hónapok nagy hatást gyakorolhatnak a körmökre. A hideg időjárás a körmök nedvességvesztését okozhatja, így azok kiszáradnak és törékennyé válnak. Ez azt jelentheti, hogy a körmök hámlanak, vagy könnyen letörnek.

Őszi sütemények a hűvös időre

Borongós az idő, szitál az eső, ilyenkor jó egy nagy takaró alá bebújni, és egy-két szelet meleg süteményt betolni! Nem kell feltétlenül sok időt töltenünk a konyhában ahhoz, hogy tuti őszi sütiket dobjunk össze! Az alábbi cikkben olyan édességeket nézhetünk és készíthetünk el, amelyek között van egyszerűbb, bonyolultabb is, viszont mindegyik jó lehet a hűvös, borongós őszi időjárásban.