Menü

Családi képek a falon, de vajon, hogyan hat ránk?

Amikor beköltöztünk a házunkba, akkor csak a sima fehér falak fogadtak minket. Majd szép lassan egyre több kép, és díszítés került a falara, viszont így is olyan hiányérzetem volt. Bárhol, ahol korábban laktam, mindig törekedtem, arra, hogy az életemben történt fontos eseményekről, vagy szép pillanatokról készült képek, kikerüljenek a szobába és mindig rá tudjak pillantani. Nem tudtam miért, de valahogy ez mindig fontos volt a számomra. Na, ez volt az, ami hiányzott. Most már tudom, hogy az ember lelkére és közérzetére, nagyon sok hatást gyakorol, ha a falakon családi képek sorakoznak.

Sokan úgy tartják, hogy a falainkon lógó képek és díszek, illetve a könyvespolcunkon található könyveink mondják el rólunk a legtöbbet. Meghatározzák a gondolatainkat, személyiségünket, és árulkodnak arról, hogy kik is vagyunk mi. Mindemellett bensőségesebbé, melegebbé válik az otthonunk tőle, és ezt azok is érzik, akik először járnak nálunk. Na meg persze a fotók remek lehetőséget adnak a beszélgetésekhez és a nosztalgiához. Mondhatjuk, azt, hogy hát vannak képeink a telefonon vagy akár a számítógépen, és ezeket is bármikor meg tudom mutatni az ismerőseinknek, de bizonyított tény, hogy az koránt sincs akkorra hatással a lelkünkre, vagy nincs akkorra ereje ránk, mint mikor a kezünkben fogjuk.

A fotók képesek erővel feltölteni minket. Hiszen mindenkinek vannak kedvenc képei, ahol viccesen néz, vagy először csinál valamit a gyerekünk, vagy csak a nagymamával töltött pillanatot örökíti meg, de ábrázolhat családi karácsonyt, vagy csak egy nyaraláson készült közös kép a szerelmünkkel. Bármi is szerepeljen rajta, az biztos, hogy azért készült, hogy azt a bizonyos pillanatot megörökítse számunkra. Amikor ránézünk, szinte érezzük a nap sugarait, ami akkor ott a tengerparton ránk sütött, vagy a nagymama készítette sütemény vagy a karácsonyi fenyő illatát is rögtön az orrunkba érezzük. A szürke hétköznapokban, egy nehéz nap után, hajlamosak vagyunk elfelejteni, milyen fantasztikus emlékek, mérföldkövek vannak már a hátunk mögött.

Mennyi mindent elértünk az életben és milyen csodálatos emberek vannak mellettünk. Még akkor is, ha néha nem egyeznek a nézeteink! Az esküvői fotóink, a diploma átvételén készült kép, vagy csak a gyerekünkről lőtt első fénykép, de még a rég elvesztett nagymamáról készült közös kép is erőt ad, és megerősít minket, amikor nem úgy alakulnak a dolgaink.

A falon lógó felvételek megmutatják számunkra a változásokat. Amikor már a tinédzser gyerekkel próbálod megértetni magad, két veszekedés között, akkor hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy milyen édes volt kicsinek. Amikor még mi jelentettük neki az egész világot. Illetve megismerhetik az utódok, a korábban elvesztett felmenőiket is. Hiszen, ahogy a mondás is tartja, csak az hal meg igazán, akit elfelejtenek. Biztonságérzetet ad számunkra a valahova tartozás. Láthatjuk, hogy milyen támogató háttér van mögöttünk.

A családi összetartozást is erősíti, azáltal, hogy a konfliktusos helyzetben, ha ránézünk azokra a fotókra, ahol mind együtt vagyunk boldogságban, akkor ezek a felvételek megerősítenek minket abban, hogy egységként működünk, hogy nem kell egyedül megoldanunk az élet problémáit. Hiszen egy támogató család áll mögöttünk. Különösen az idős vagy egyedülálló emberek számára lehet kiemelten fontos, hogy nap, mint nap lássák a családjukról készült képeket. Ez ugyanis csökkentheti azt az érzést, hogy egyedül vannak, és nem számíthatnak senkire.

Összefoglalva, hogy miért is van ránk pozitív hatással, ha a boldog pillanataink köszönnek vissza a falainkról: Minden nap láthatjuk a legszebb pillanatainkat. A családi fotók erős köteléket jelentenek az őseinkkel. Megjelennek rajta azok a személyek, akik fontos szerepet játszanak az életünkben. Csökkenti a magányt, és segít minket átlendíteni a nehéz napokon. Otthonunkat pedig melegséggel és szeretettel tölti meg.

Nagyné KohajdaWentholin Loretta

A mérgező kapcsolat jelei

Természetesen nincs ilyen. Mindenkiben vannak hibák, és olyan viselkedésformái, amivel kiborítja a másikat. Ennek ellenére jó párkapcsolatban élni azt jelenti, hogy biztonságban vagy, önmagad lehetsz, boldognak érzed magad, a párod tisztel, törődik veled, és vigyáz rád. Ha azonban mérgező párkapcsolatban élsz, akkor ehelyett sokszor érzed magad kimerültnek, kihasználnak, értéktelennek.

Kommunikációs problémák fajtái

Az önérvényesítés mindenkiben ott van: van, aki erőszakosan nyomul, van, aki érzelmi zsarolást alkalmaz, vagy manipulatív eszközökkel él, hogy elérje célját.

Az énerő miértje és fejlesztése

Az életben számos olyan kérdés van miszerint: milyen tulajdonságokat szeretünk leginkább magunkban? Mely képességeinkre támaszkodhatunk a nehéz helyzetekben? Úgymond mindenki életében vannak krízisek, mélypontok, amelyekkel akkor is meg kell küzdeni, ha az számunkra nem komfortos. Ehhez a küzdéshez énerőre van szükség, amelyet leggyakrabban a múltbéli helyzetekből, és tapasztalatokból merítünk. Ebben a cikkben arra kaphatunk választ, hogy miből táplálkozhat a belső énünk, vagyis miből meríthetünk erőt a mindennapi stresszhelyzetekkel való megküzdéshez.

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

A rossz főnök jellemzői

Jó vezetőnek lenni kemény munka, rossz vezetőnek lenni viszont igazán könnyű. Ám semmi sem fekete vagy fehér: senki sem állhat a spektrum két végpontján, vagyis nincs teljesen tökéletes vezető, ahogy ördögtől való, rossz főnök sem. Ha a vezetők odafigyelnek arra, hogy ne kövessék el ezeket a hibákat, számos buktatót elkerülhetnek.