Menü

Szaloncukor házilag! Ajándéknak is tökéletes

Ha nem szeretnénk drága szaloncukrokat vásárolni, vagy egyszerűen a bolti ízvilág helyett a háziasabb jellegű édességeket részesítjük előnyben, akkor készítsünk idén saját magunk alkotta szaloncukrokat, ehhez mutatunk néhány szuper receptet.

A mogyoróvajas bonbon mindenki kedvence!

Ehhez 1 csésze mogyoróvaj kell, 6 evőkanál juharszirup, 2 evőkanál kókuszliszt, ½ csésze kakaópor és 4 evőkanál kókuszzsír.

Ebből készítsünk masszát, majd formázzunk gombócokat és tároljuk hűtőben, ezután a szirupot, kókuszzsírt és kakaóport olvasszuk össze, egy villa segítségével pedig mártogassuk meg benne a gombócokat.

Trüffelt is készíthetünk, 25 dkg+1 csésze apróra vágott étcsokoládé szükséges hozzá, ½ csésze tejszín, 2 evőkanál málnaszósz, valamint színes cukor a szóráshoz.

A csokit gőz felett olvassuk fel, majd tegyük egy tálba, öntsük hozzá a tejszínt és adjuk hozzá a málnaszószt, keverjük simára. Hűtőben hagyjuk megdermedni, összefagyni, majd kanállal-kézzel formázzunk belőle gombócokat.

A trüffeleket mártsuk meg a maradék felolvasztott csokiban, majd tegyük hűtőbe.

Diétás szaloncukor recept nélkül nincs gyűjtemény! Akár ételérzékenység miatt, akár a formánk és a fogyókúránk miatt szeretnék eltérni a hagyomány verziótól, erre is van lehetőség.

30 g ízlés szerinti ízvilágú fehérjepor, 300 ml víz,12 g zselatin kell hozzá, a bevonathoz pedig 15 evőkanál víz, 5 evőkanál cukrozatlan kakaópor, 10 evőkanál édesítőszer, 100 g olvasztott margarin.

Csokoládé és aszalt gyümölcs - ennyiből áll a szaloncukrunk.

Aszalt gyümölcsökből és készülhet, ha nem is cukormentes vagy alakbarát, de mindenképp reform és egészséges verzió, ehhez aszalt gyümölcsök szükségesek (mazsola, szilva, barack, füge, datolya) és étcsokoládé.

Vágjuk össze apróra az aszalt gyümölcsöket, aztán gyúrjuk jól össze, és formázzunk belőle kis szaloncukrokat. A mázhoz felolvasztunk keserű csokit vízgőz fölött, egyenként belemártjuk a szaloncukrokat, és rácsra tesszük.

Én személy szerint szeretem a gesztenyét és a gesztenyés szaloncukor is az egyik kedvencem, édesítőből, natúr gesztenyemasszából vagy a hagyományos cukrozott gesztenyemasszából pici rummal golyókat formázunk és olvasztott csokiba mártogatjuk őket.

Aki a diót kedveli, formázhat zserbós szaloncukrot, 10 dkg darált dió, 1 evőkanál sárgabaracklekvár, 1 teáskanál méz, 5 dkg apróra vágott aszalt sárgabarack és 10 dkg étcsokoládé kombinációjából.

Mindig is szerettük az általában kék színű csomagolóba burkolt kókuszos szaloncukrot, ha ezt mi magunk szeretnénk elkészíteni, akkor szánjuk rá tíz percet.

175 g cukrozott sűrített tejből, 100 g kókuszreszelékből, 100 g tejcsokoládéból golyókat formázunk és olvasztott csokoládéval mázat varázsolunk rájuk.

Érdemes otthon kísérletezni házi szaloncukrokkal, hiszen egyrészt nem ördöngösség az elkészítésük, másrészt ajándéknak vagy dekorációnak is tökéletesek.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.

A mikulásvirág varázsa – gondozás, érdekességek és tippek az ünnepi kedvencről

A mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima) a karácsony egyik legnépszerűbb szobanövénye, amely a tél ünnepi hangulatát szinte bármilyen otthonba képes becsempészni.

Téli közlekedés: közös felelősség az utakon

A tél minden évben új kihívásokat tartogat az autósok számára. A hirtelen lehűlés, a csúszós utak, a korai sötétedés és a kiszámíthatatlan csapadék mind olyan tényezők, amelyekhez tudatosan és felkészülten kell alkalmazkodni. A biztonságos téli közlekedés nemcsak technikai kérdés, hanem szemléletbeli felkészültség is: minden járművezetőnek tisztában kell lennie a téli vezetés szabályaival és saját felelősségével.

A téli madáretetés aranyszabályai – hogyan segítsünk felelősen?

A madáretetés sokak számára kedves téli tevékenység, hiszen különleges élmény testközelből figyelni a kertünkbe vagy erkélyünkre látogató énekesmadarakat. Ugyanakkor kevesen tudják, hogy az etetésnek megvannak a maga írott és íratlan szabályai, amelyek betartása nélkül többet árthatunk, mint használunk.

Tradíció vagy környezettudatosság?

A karácsonyi készülődés sokak számára már az advent első napjaiban elkezdődik, és ilyenkor nemcsak az ünnepi menü, hanem a karácsonyfa és a dekorációk kérdése is előtérbe kerül. Egyre többen próbálnak tudatosabban dönteni arról, hogy igazi vagy műfenyő kerüljön az otthonukba, és hogyan lehet az ünnepeket kevesebb hulladékkal megélni. A környezettudatosság ma már nem elvesz az ünnep varázsából – épp ellenkezőleg, új hagyományokat és személyesebb megoldásokat teremt.