Menü

Kiknek ajánlott a kompressziós harisnya viselése?

A kompressziós harisnya ismert és gyakran alkalmazott eszköz a mélyvénás trombózis megelőzésében, a trombózis ideje alatt, továbbá a trombózist követő úgynevezett poszttrombotikus szindrómában (PTS), amely krónikus vénás keringési elégtelenséget jelent.

Fontos tudni, hogy a harisnya önmagában kevéssé eredményes, trombózis fennállása esetén a megfelelő gyógyszeres kezelés mellett azonban javasolt a viselése, és a megfelelő életmód mellett megelőzésre is alkalmas kiegészítő eszköz.

Ki írja fel? Ki határozza meg, melyiket kell alkalmazni?

Annak eldöntésére, hogy érdemes-e kompressziós harisnyát viselni, érdemes hozzáértő szaksegítséget kérni. Ennek eldöntésre a szakorvos az adott beteg esetét egyedileg értékeli. Segítségére van a fizikális vizsgálat (mellyel az érintett végtag állapota mérhető fel), illetve a képalkotó vizsgálatok részeként a color-Doppler, amely egy, a véráramlásról is információt nyújtó ultrahangvizsgálat. Az ultrahang előnye, hogy közvetlen információt ad az ér állapotáról (pl. van-e értágulat, felfedezhető-e trombus), illetve megmutatja a probléma pontos helyét, hogy melyik ér vagy erek érintettek. Mindezek alapján már könnyebben meghatározható, hogy a kompressziós harisnyák közül melyik fajtát és milyen fokozatút vagy “erősségűt” válasszon a beteg, emellett azt, hogy milyen magasságig, továbbá milyen hosszú ideig érdemes alkalmaznia.

Hogyan hat a kompressziós harisnya?

A kompressziós harisnya két módon fejti ki a hatását:

Egyrészt csökkenti vagy megakadályozza a lábszár duzzanatát (ahogy a betegek gyakran emlegetik, a „vizesedést”).

Másrészt csökkenti a vénákban uralkodó emelkedett nyomást. A harisnya felületes vénákat összenyomva a mélyvénák területén növeli a vérátáramlást, így csökkentve a vér pangását. Ezáltal kisebb a vénafalra irányuló terhelés mértéke, és kevésbé károsodnak a vénás billentyűk is. Utóbbinak azért van jelentősége, mert ezek a billentyűk segítik egészséges esetben, hogy a vér ne áramoljon visszafelé az érben. Amennyiben a véna károsodik (pl. vérrögképződés miatt), akkor kitágul, a véna fala elveszíti rugalmasságát és a billentyűk nem zárnak jól.

Ebben az esetben a vér pangani fog, amely elősegíti egyrészt a vérrögképződést, másrészt hosszabb távon keringési elégtelenséghez, lábdagadáshoz, fekélyképződéshez, bőrelhaláshoz is vezethet.

A kompressziós harisnya pozitív hatását csak akkor fejti ki, ha a lábon a megfelelő magasságig komprimálja (nyomja vagy „egyben tartja”) az ereket. Ha indokolatlanul magasan is erős kompressziót fejt ki, növeli a lábszár ereinek vénás nyomását, tehát, csak tovább rontja a láb állapotát.

Ezért fontos, hogy:

a kompressziós harisnyát lehetőleg szakorvos írja fel,

a beteg azt a megfelelő gyógyászati segédeszköz boltban váltsa ki,

mindig az egyéni tényezőknek megfelelő méretet és fajtát hordja a beteg,

illetve éppen ennyire lényeges szempont, hogy tanulja meg helyesen felvenni a harisnyát.

Milyen típusú kompressziós harisnyák vannak?

A rugalmas harisnyák kompressziós erősségét 1-től 4-ig terjedő fokozat szerint lehet osztályozni. A helyesen használt harisnya a következő kórképek megelőzésében és kezelésében használatos:

1. fokozat (vagyis a legkisebb nyomást kifejtő változat): mélyvénás trombózis megelőzésére, felületes visszérbetegség megelőzésére (hosszabb utazás, tartós ülő- vagy állómunka esetén)

2. fokozat: erőteljes visszeresség, lábszárduzzadás (ödéma), terhesség esetén

3. fokozat: krónikus vénás keringési elégtelenség esetén

4. fokozat: súlyos, kifejezett lábdagadást okozó krónikus vénás elégtelenség esetén

A kompressziós harisnyák többféle hosszban érhetőek el. Ahogy fentebb említettük, az eszköz hosszának is nagy jelentősége van, ezért nem mindegy, melyiket vásároljuk meg. A különféle méretek a viselés során érintett terület helyétől függően fejtik ki hatásukat. Méretek szerint választható:

bokazokni

térdig érő harisnya

combközépig érő harisnya

combtőig érő harisnya

harisnyanadrág

Hogyan kell hordani a harisnyát?

A kompressziós harisnyát reggel, még a nap kezdetén érdemes felvenni, mikor még nem, vagy a legkevésbé dagadt a láb. Fontos, hogy egy adott hosszúságú harisnyát ne húzzunk magasabbra annál, amire rendeltetett. Mivel mindenkinek egyedi méretű és fokozatú harisnya szükséges, csak a saját részre javasolt harisnyát hordjuk, semmiképp se kérjük kölcsön ismerősét, rokonét.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.