Menü

A karácsony illatai

A karácsony hangulatához elengedhetetlenek a hagyományos karácsonyi ételek, az apró díszek és kiegészítők és bizonyos illatok is, amelyek igazán meghitté teszik a családi ünnepet.

Aki kedveli az illóolajokat, olvassa el mai cikkünket!

Javában tart az adventi készülődés, közelegnek az ünnepek. A karácsonyhoz nemcsak fényfüzérek játéka, a díszek és a kedvenc ételek, karácsonyi italok tartoznak, hanem a jellegzetes téli illatok is. Szeretjük a fenyő illatát, a narancs, a fahéj és a szegfűszeg aromáját, a vanília édességét, a kellemes süti illatot, mely betölti a konyhát és a lakást. Ezek nélkül nem is lehetne karácsony.

Tegnap havazott nálunk, ez pedig meghozta a hangulatunkat a forralt bor, forró puncs, karácsonyi tea készítéséhez, szinte lehetetlen visszautasítani otthon, téli estéken, miután hazaértünk a munkából, oviból, iskolából és már tudjuk, hogy végre nem kell menni sehova, bekuckózhatunk és átmelegedhetünk.

A hideg téli séták, szánkózások után egy bögre meleg puncs vagy gőzölgő forralt bor zamata adja meg igazán a tél hangulatát és segít készülődni az ünnepekre. Természetesen nem kötelező alkoholos italokat fogyasztani, számtalan alkoholmentes puncs és karácsonyi tea létezik.

Nemcsak ételekbe, italokba csempészhetjük a karácsonyi aromákat, hanem karácsonyi hangulatot illóolajokkal is varázsolhatunk!

Mikor, mire, milyen illóolajat használjunk?

Már a karácsonyt megelőző napokban elkezdhetünk párologtatni otthonunkban, vagy irodánkban, ezzel is ráhangolódva az ünnepekre.

A legtöbb karácsonyi illóolaj keverék kiválóan használható diffúzorban, párologtatóban, aromamécsesben. Érdemes a legjobb minőségűeket választani, mellyel masszírozni is lehet, vagy krémekbe, testápolókba cseppenteni, fürdővízhez adagolni.

A legkedveltebb illatok a fenyő, a vanília, a citrom, a mandarin, a szegfűszeg és mézeskalács illatú illóolajok, az alma-fahéj illataromák, a csokoládés narancs, a fahéjas narancs, a forralt bor illat, az ánizs, a gyömbér, a szerecsendió és még sorolhatnám az adventi illatkülönlegességeket. Sajnos az eredeti, jó minőségű illatok nem olcsóak, de megéri megvenni a minőséget és szerencsére ezekből pár csepp is elég, így sokáig használhatóak. Pár csepp kell csupán, ennyi is elegendő, amely segít elcsendesedni, ráhangolódni a különleges ünnepi alkalomra.

Miért sokoldalúak ezek a termékek?

Az illóolajok nemcsak otthonunk mesés illatáért felelnek, hanem más remek tulajdonságokkal is rendelkeznek és rengeteg jótékony hatást is ki tudunk emelni, többek között:

- hangulatjavítóként is alkalmazhatók

- tisztítókúrához kiválók

- némelyik serkenti az emésztést

- görcsoldó hatással rendelkeznek

- gyulladásgátlóként is használatosak

- segítik a koncentrációt, a tanulást

- stresszkezelésre is alkalmazhatóak

- immunerősítő és fertőtlenítő hatásúak

A karácsonyi illatokat, fűszereket, illóolajokat nemcsak ételekbe, italokba, párologtatásra használhatjuk, hanem fürdővízbe nyugtató ünnepi aromafürdőként, illetve masszázsra is. Már csak egy kellemes karácsonyi zenét kell keresnünk a tökéletes pillanatokhoz. Mindenkinek kellemes ünnepi készülődést és ünnepvárást kívánok!

Életmentő tanácsok! De szó szerint

Szó szerint életmentő tanácsokat hoztam a kánikula beköszöntével, kérem szívleljék meg ezeket a sorokat és legyünk felelős szülők, felelősségteljes autósok és gazdik!

Az énidő nem önzőség

Az egyéni boldogság megjelenésével egyre lényegesebbé vált a személyes jólét. Olyannyira fontossá, hogy ma már az önmagunkkal való foglalkozás adja társadalmunk alapját. Az énidő napjainkban divatos kifejezés, sok helyen látjuk, de általában elsiklunk felette. Sokan azt gondolják, hogy elegendő időt töltenek el saját testi-lelki egészségük ápolásával, de ez egy jóval hosszabb folyamat tud lenni, mint a pillanatnyi pihenés.

Számos veszély leselkedhet a strandon, uszodában

Az úszás vitathatatlanul egészséges, azonban a strandon, úszómedencében lévő kórokozók fertőzéseket okozhatnak

Mit vigyünk magunkkal és mire figyeljünk túrázáskor?

A túrázás, kirándulás, terepfutás hasznos szabadidős tevékenység és egészséges időtöltés. Sokan nem tudják pontosan, hogy miket kell pakolni a hátizsákjukba, mire kell figyelni, ezért mai cikkünkben tanácsokat hozunk, hogy mi is szükséges egy ideális túrázáshoz.

Hogy közlekedjen a gyerek?

Mire figyelsz, ha átkelsz az úttesten? Hogyan közlekedsz biciklivel? Melyek a fényvisszaverő eszközök? Miért kell bekötni a biztonsági övet? Kinek van elsőbbsége és leginkább: tudod mitől véd meg a bukósisak? Ezeket a kérdéseket nyugodtan tegyük fel gyermekeinknek és tanítsuk őket tudatos közlekedésre!