Menü

A karácsony illatai

A karácsony hangulatához elengedhetetlenek a hagyományos karácsonyi ételek, az apró díszek és kiegészítők és bizonyos illatok is, amelyek igazán meghitté teszik a családi ünnepet.

Aki kedveli az illóolajokat, olvassa el mai cikkünket!

Javában tart az adventi készülődés, közelegnek az ünnepek. A karácsonyhoz nemcsak fényfüzérek játéka, a díszek és a kedvenc ételek, karácsonyi italok tartoznak, hanem a jellegzetes téli illatok is. Szeretjük a fenyő illatát, a narancs, a fahéj és a szegfűszeg aromáját, a vanília édességét, a kellemes süti illatot, mely betölti a konyhát és a lakást. Ezek nélkül nem is lehetne karácsony.

Tegnap havazott nálunk, ez pedig meghozta a hangulatunkat a forralt bor, forró puncs, karácsonyi tea készítéséhez, szinte lehetetlen visszautasítani otthon, téli estéken, miután hazaértünk a munkából, oviból, iskolából és már tudjuk, hogy végre nem kell menni sehova, bekuckózhatunk és átmelegedhetünk.

A hideg téli séták, szánkózások után egy bögre meleg puncs vagy gőzölgő forralt bor zamata adja meg igazán a tél hangulatát és segít készülődni az ünnepekre. Természetesen nem kötelező alkoholos italokat fogyasztani, számtalan alkoholmentes puncs és karácsonyi tea létezik.

Nemcsak ételekbe, italokba csempészhetjük a karácsonyi aromákat, hanem karácsonyi hangulatot illóolajokkal is varázsolhatunk!

Mikor, mire, milyen illóolajat használjunk?

Már a karácsonyt megelőző napokban elkezdhetünk párologtatni otthonunkban, vagy irodánkban, ezzel is ráhangolódva az ünnepekre.

A legtöbb karácsonyi illóolaj keverék kiválóan használható diffúzorban, párologtatóban, aromamécsesben. Érdemes a legjobb minőségűeket választani, mellyel masszírozni is lehet, vagy krémekbe, testápolókba cseppenteni, fürdővízhez adagolni.

A legkedveltebb illatok a fenyő, a vanília, a citrom, a mandarin, a szegfűszeg és mézeskalács illatú illóolajok, az alma-fahéj illataromák, a csokoládés narancs, a fahéjas narancs, a forralt bor illat, az ánizs, a gyömbér, a szerecsendió és még sorolhatnám az adventi illatkülönlegességeket. Sajnos az eredeti, jó minőségű illatok nem olcsóak, de megéri megvenni a minőséget és szerencsére ezekből pár csepp is elég, így sokáig használhatóak. Pár csepp kell csupán, ennyi is elegendő, amely segít elcsendesedni, ráhangolódni a különleges ünnepi alkalomra.

Miért sokoldalúak ezek a termékek?

Az illóolajok nemcsak otthonunk mesés illatáért felelnek, hanem más remek tulajdonságokkal is rendelkeznek és rengeteg jótékony hatást is ki tudunk emelni, többek között:

- hangulatjavítóként is alkalmazhatók

- tisztítókúrához kiválók

- némelyik serkenti az emésztést

- görcsoldó hatással rendelkeznek

- gyulladásgátlóként is használatosak

- segítik a koncentrációt, a tanulást

- stresszkezelésre is alkalmazhatóak

- immunerősítő és fertőtlenítő hatásúak

A karácsonyi illatokat, fűszereket, illóolajokat nemcsak ételekbe, italokba, párologtatásra használhatjuk, hanem fürdővízbe nyugtató ünnepi aromafürdőként, illetve masszázsra is. Már csak egy kellemes karácsonyi zenét kell keresnünk a tökéletes pillanatokhoz. Mindenkinek kellemes ünnepi készülődést és ünnepvárást kívánok!

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

A rossz főnök jellemzői

Jó vezetőnek lenni kemény munka, rossz vezetőnek lenni viszont igazán könnyű. Ám semmi sem fekete vagy fehér: senki sem állhat a spektrum két végpontján, vagyis nincs teljesen tökéletes vezető, ahogy ördögtől való, rossz főnök sem. Ha a vezetők odafigyelnek arra, hogy ne kövessék el ezeket a hibákat, számos buktatót elkerülhetnek.

Mi okozza a tavaszi fáradtságot és mit tehetünk ellene?

A tavaszi fáradtság nem betegség, sokkal inkább egy fizikai és pszichés tünetekkel járó, ideiglenes állapot, jellemző rá a kimerültség, a letragikus hangulat, olykor a fejfájás, migrén vagy alvási nehézségek.

Tízmilliószoros napok 2024-ben! Melyek ezek és mit jelentenek?

Aki hisz és követi az asztrológiát, annak érdekes lehet a következő információ, vagy talán már fejből tudja is azokat a dátumokat, amelyeket tízmilliószoros napoknak nevezünk, vajon melyek ezek a dátumok 2024-ben?

Ments meg három életet!

„Adj vért és ments meg három életet!” – ismerjük a mondást, de vajon voltunk – már vért adni, rendszeres véradókká váltunk-e, tudjuk, hogy miért fontos a véradás?