Menü

Alopecia areata – foltos hajhullás

Hajunk állapota sokban befolyásolja a kinézetünket, sokan küzdenek töredezéssel, zsírosodással és emellett nagyon sokan hajhullással, melyekre érdemes tünetként is figyelni.

Az alopecia areata magyarul foltos hajhullást jelent, ez az, amikor a hajunk foltokban elkezd teljesen kihullani, vagyis ezekben a foltokban kopaszodni. Ennek hátterében egy autoimmun problémák állnak.

A haj szemmel jól látható ritkulását szaknyelven alopecianak nevezzük, viszont fontos, hogy ez nem a megszokott, természetes módon hulló hajszálakra vonatkozik, hanem arra, amikor tényleg nagyon észrevehető a gond, azaz naponta több, mint 150 szál marad a kezünkben. A foltos hajhullásnál azt vélték felfedezni, hogy az immunrendszer támadást indít a mátrixsejtek ellen és ez okozza a hullást. Okozhatja ezt egy a test bármelyik részét érintő gyulladás vagy egy fogat érintő probléma, viszont ennél a kórnál nagyobb az esélye van annak, hogy másfajta autoimmun betegség is kialakul, mint például a pajzsmirigyet érintő gondok, bőr pigmentációjának hiánya vagy ekcéma.

A foltos hajhullásnál a hajas fejbőrön jól láthatóan, ovális alakban, éles szélekkel hajhiányos folt keletkezik és sokszor nem csak egy foltot lehet észrevenni, hanem többet is, de ez nem törvényszerű. A foltok gyorsan is kialakulhatnak, de nagyon lassan is és méretük is lehet bármekkora. A betegség lefolyása tarthat pár héttől akár évekig is, ezt nem lehet előre megjósolni, és sajnos az is előfordul, hogy ha nagy területet érint a hajhullás, akkor tartós kopaszság is kialakulhat.

Olyan is létezik, hogy nem csak a hajasfejbőrt érinti a probléma, hanem a test más területén is felüti a fejét, akár arcon, szempillánál, karon vagy a szeméremtestnél. Jelentkezhet a körmöknél is tünetként a köröm felületén keletkező bemélyedés, amitől a köröm érdessé válik.

Kezelésére a mai orvostudomány még nem talált megfelelő módszert az effajta autoimmun betegségek gyógyítására, viszont a tünetek enyhítésére és az állapot további romlásának megakadályozására már léteznek gyógyszeres kezelések. A terápia szempontjából nagyon fontos, hogy minél korábban felismerjék a tüneteket. Az első tüneteknél érdemes felkeresni a háziorvost, aki különböző vizsgálatok elvégzésével és a gócpont vagy gyulladás megtalálásával meg tudja állítani a folyamatot. A stressz, a helytelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód súlyosbíthatja a helyzetet, tovább ronthatja a tüneteket és a közvetlen napsugárzás is komoly károkat tud okozni a hiányos területeken.

A foltos hajhullás nagyon kellemetlen, hiszen mindenki látja, de a kezdeti tünetekkel orvoshoz fordulva van esély arra, hogy a haj idővel visszanőjön, amennyiben a kiváltó okot megtalálják és a helyes terápiát megkezdik.

Légzőgyakorlatok, amelyek nyugtató hatásúak

A stresszfaktorokat nem tudjuk elűzni,, azon azonban dolgozhatunk, hogy kezelni tudjuk saját érzelmeinket, illetve mérsékeljük a feszültséget. Nagyszerű és könnyen elsajátítható stresszkezelő módszer például a légzőgyakorlat, amelyből számtalan változat ismert, így tényleg mindenki megtalálhatja a neki leginkább megfelelő típust. Az alábbiakban a Women's Health gyűjtése alapján ismertetünk néhányat, és mindenkit arra biztatnánk, hogy kísérletezzen bátran - mentális és lelki egészsége érdekében megéri.

Ganglion– dudor az ízületeken

Sokszor érezhetünk ízületeinknél fájdalmat, egy-egy mozdulat is nehezünkre eshet, de van úgy, hogy már nem csak fájdalom, hanem fizikai jel is látható, ez pedig utalhat ganglion cisztára.

Napégés – így kezeld

Már nem csak nyáron jelentenek gondot a napsugárzás okozta bőrproblémák, a napégés lehet enyhe, de lehet súlyos is. Adunk pár tippet, hogyan kezeld, ha bőrödnek túl sok volt a napból.

A torokfájás okai

A torokfájásnak számos, rendkívül szerteágazó oka lehet, és nem árt tudni, hogy a torokfájás nem önálló betegség, hanem egy tünet. A panaszt okozó betegségtől függően változhat a fájdalom jellege szerint: gombócérzés, viszketés jelentkezhet és lehet fájdalmas a nyelés is. Az intenzitását tekintve is változatos lehet, az egyszerű kellemetlenségtől a súlyos, alig elviselhetőig változhat.

Az ínhüvelygyulladásról

Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.