Menü

Karácsonyi szimbólumok

A karácsonyfa és a rá akasztott díszek fontos szimbolikus jelentést hordoznak. Vajon tudjuk, hogy mit és miért akasztunk a karácsonyfánkra? Mai cikkünkben a legjellemzőbb karácsonyfadíszeket és jelentéseiket vesszük sorra.

Karácsonykor fenyőt vásárolunk és díszeket akasztunk rá. A fának, a rá akasztott díszeknek azonban fontos jelentősége van. Nézzük a karácsonyi szimbólumokat.

Kezdjük az elsővel, mely a karácsonyfa, más néven életfa. A zöld szín az új élet reményét jelképezi, élettel teljes, a kivágott fának azonban nincs ereje, legjobb, ha gyökeres fát veszünk és utána kiültetjük azt valahol.

A gömbdíszek a teljességet jelképezik, egy es források és leírások párhuzamot vonnak a gömbök és a bennünket körülvevő 9 bolygóval. A girlandok sem hiányoznak sok karácsonyfáról, az életfát fonják körbe, akár a kígyó, aki kísértőként jelenik meg a bibliában.

Az angyalhajak is misztikus jelentést hordoznak, egyfajta fátyol, melyet a jászol szalmájához is hasonlítanak, vannak, akik épp emiatt angyalhaj helyett szalmát tesznek a fára.

A gyertya, a láng, a szent háromság üzenete, a fiú megszületése, a fény megérkezése. Az égősor jelentése ugyanez.

A csúcsdísz, mely gyakran lángos csillag formájú, Jézust jelképezi, a Megváltót. A csillag pedig fontos szimbólum, hiszen ez hozta hírül a Napkeleti Bölcseknek a Megváltó megszületését.

Ha már angyalhaj, akkor jöjjenek az angyalkák, akik négy vasárnapon át egymást követve érkeznek meg a Földre, ők az Advent angyalai. Gyógyító energiával rendelkeznek és szeretetet ébresztenek az emberek szívében.

A színekben karácsonykor megjelenik az arany és az ezüst, melyek a gazdagságot jelképezik, kívül és belül. A legtöbb karácsonyi jelképünk, díszünk arany és ezüstszínben pompázik.

Nézzük az ételeket! A dió és az alma, utóbbi az eredendő bűnre emlékeztet, míg a dió bölcsesség-jelkép.

A szaloncukor nemcsak finomság, ennek is megvan a maga szimbolikája: csillogó csomagolásával a csillagokat, az angyalokat testesíti meg

A mézeskalács szintén fontos szimbólum, mézet őseink az arannyal tartották egyenértékűnek.

A karácsonyfán a mézeskalács - gyűrű az összetartozás jelképe. A karácsonyfára akasztott szaloncukor, mézeskalács és habcsók a gondatlan gyermeki lét, a játékosság és az élet édes örömeinek a jelképei.

A kis harang azt jelzi, hogy „megérkezett az angyal”. A csengettyű hangja hozza meg a karácsony hangulatát sok családnál, valamint a megtisztítás rituáléjában játszik szerepet, akárcsak a tűz elemű jelképek, mint a gyertya és a csillagszóró, melynek fényszikrái a fellángoló és kihunyó életet szimbolizálják.

Ezek megismerésével -miközben díszítjük a fát és otthonunkat - megértjük a karácsony szimbólumait és jelentéseit, üzeneteit.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.