Menü

Népi emlékezet őrzi a teknőkaparó emlékét, de ki volt ő?

A teknőkaparó történetéről egészen addig nem is hallottam (Makói lakos létemre), még tatám fel nem vetetett az ötletet, hogy meg kellene keressem, hogy pontosan ki is volt ő és mit csinált. Ugyanis többen kérdezősködtek tőle, hogy mit tud erről az alakról. Ő pedig csak arra emlékszik, hogy mikor kisfiú volt, akkor a világháborúból hazatért katonák, az árokparton ülve beszélgettek a teknőkaparóról.

De őt ekkor még ez nem érdekelte, így sok mindent nem tud róla. Először körbekérdeztem a családot, hogy esetleg nem e hallott valaki, valamelyik őstől történetet a táltosról. Sajnos már nem élnek azok, akik mesélhettek volna konkrétumokat is, de mindenesetre az kiderült, hogy az egyik családtagnál járt az öreg jós. Mikor kicsi volt, a szülei kérték fel a teknőkaparót, hogy készítsen nekik egy teknőt. Addig még készült a használati eszköz, hihetetlen történeteivel hökkentette meg a környéken élőket. Sajnos már ez is csak a családi emlékezetben él, hiszen régen meghaltak azok, akik átélték mindezt. Na de ennyit a családi történetről, vegyük górcső alá a teknőkaparót.

Mivel foglalkozik?

A teknőkaparók az erdélyi hegységek között éltek sátoros kocsikkal járták a vidéket, és arról kiabálták, hogy: Teknőt javítok, teknőt árulok. A járművön pedig tárolták a munkához szükséges eszközöket, kellékeket.

A makói táltos

Nem tudjuk pontosan, hol született és hol élt, pusztán annyit, hogy talán Makón vagy annak környékén. Azt biztosra tudjuk, hogy a Maros és a Tisza mentén tevékenykedett, mivel már a környező megyékben sem maradt fent róla emlékezet. Nem ismerik alakját. Hihetetlen tetteiről, nyilatkozatairól film is készült. Sajnos a készítés dátumát nem tudjuk pontosan, csak találgatni lehet. Talán 1981 vagy 1982 lehet, hiszen az egyik idős, a pápa ellenei merényletről beszélt. Azt pedig tudjuk, hogy 1981-ben történt. Ebben az alkotásban maga a férfi nem jelenik meg, pusztán azok az emberek szólaltak meg, akik a szüleiktől, a faluban lakó öregektől hallották a történeteket. De még abban a korban éltek, amikor erősen élt a köztudatban a teknőkaparó. Beleszőtték a mesékbe, és a jóslatai beszédtéma volt.

Egy egész hiedelemkör született a képességeiről és cselekedeteiről. Azt mondják foggal született, vihart tudott támasztani és lecsendesíteni, egy pillanat alatt óriási távolságokat tudott bejárni. Hihetetlen tetteit erősíti jósképessége is. Megjósolta a világ sorsát, ezért a régi öregek nagy tisztelettel beszéltek róla. Ha egy nyilatkozata beteljesült, akkor csak annyit mondtak, hogy: Megjövendölte ezt a teknyőkaparó! Nem kártyából vagy tenyérből jósolt, nem kellett neki hozzá semmiféle eszköz. Azt mondták az idősek, hogy pusztán tehetsége volt hozzá, Istentől kapta.

Jóslatai

Jó előre megjósolta a nagy makói árvizet, a technikai fejlődést, a háborúkat, továbbá jósolt a világvégéről, és beszélt az erkölcsi és társadalmi változásokról. Beszámolt egy olyan fajta jólétről, ami végül a romlásba viszi a világot. Beszélt az autók megjelenéséről, a repülőgépek elterjedéséről, a boltok, kocsmák megsokasodásáról, a dagasztóteknők eltűnéséről, meg az erkölcsök megromlásáról. A férfit és a nőt nem lehet majd megkülönböztetni, mind a kettő nadrágban fog járni, és a nőnek nem lesz semmi szégyene. A 2000-es évekre pedig nagy pusztítást mondott. A legtöbb jövendölése a háborúról és a világvégéről szólt. Ezekben a jóslatokban a táltos hagyományok, a bibliai és az egyéb jóslatok jól megkülönböztethető motívumrendszere fedezhető fel.

Történetei

Több emlékezetben is megjelenik, hogy a teknőkaparó eltűnik a forgószélben. De más hihetetlen helyváltoztatásról is beszámoltak az emlékezők. Hol Berlinből hozott kalácsot, hol pedig a pesti piacról hagymát, de volt olyan is, hogy Szegeden a polgármesternél ebédelt. Volt, aki arról számolt be, hogy a homokba rajzolt szekérre ült, majd szempillantás alatt eltűnt az öregember. Ezek a képességek emelték őt a hétköznapi emberek fölé, akik pedig megdöbbenve mesélték és adták tovább a róla szóló történeteket.

Az biztos, hogy a tanult, világot látott teknőkaparó öregember biztosan élt és létezett. Az is bizonyos, hogy hosszú életű lehetett és ameddig csak tudott tevékenykedett. Az viszont, hogy tényleg birtokolta ezeket a képességeket az kétséges. Valószínűleg gondolkodása, és műveltsége meghaladhatta a korát és a későbbi korokban élők az eseményeket, történéseket csak a nevéhez kötötték. Szájról szájra terjedt, esti mesékben örökítették át utódaiknak az idősek.

Az alakja régen és talán ma is megosztja a közvéleményt. Vannak, akik csak paraszti tudatlanságnak, és vannak, akik tényleg tisztelik és hisznek a jóslataiban. Az biztos, hogy kinyilatkoztatásai ma is megállják a helyüket, és amiről régen azt hitték, hogy bekövetkezett, az valójában még csak most fog beteljesülni.

Használt ruhát venni menő!

Sokan szeretik a használt ruha piacot, hiszen fantasztikus és egyedi darabok bújnak meg olykor-olykor a túrkálókban, ami manapság már egyáltalán nem kínos dolog.

Mi okozza az utazás utáni depressziót?

Tapasztalták már, hogy nyaralásból hazatérve szomorú hangulatuk lett? Ez az úgynevezett nyaralás utáni depresszió, amely egyáltalán nem ritka jelenség. Szerencsére az ilyenkor fellépő rosszkedv különböző módszerekkel enyhíthető.

Óvjuk okoseszközeinket, gyógyszereinket a melegtől!

Nem csak az emberek viselik nehezen a kánikulát, hanem a technológiai eszközök is megsínylik a szélsőséges időjárást. Az extrém időjárás nem csak az emberek életét nehezíti meg, de használati tárgyainkban is kárt tehet.

Kemping a kertben

Szeretnéd átélni egy kemping hangulatát, de nincs rá lehetőséged, hogy elutazz otthonról? Rendezz be a kertedben egy sátrat, és éld át otthonról a szabadban töltött éjszaka autentikus hangulatát, az otthon közelségének előnyeivel fűszerezve!

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.